BAHAN-BAHAN
- 1 bungkus cendawan enoki - ambe guna enoki dan cendawan tiram
- Minyak secukupnya untuk goreng terendam
Bahan Pencelup
- 50 gm tepung gandung
- 15 gm tepung jagung
- 1 s.teh serbuk bawang putih ~ xde, parut 2 biji bawang putih
- 1/2 s.teh serbuk paprika - ambe ganti serbuk kari
- 3/4 s.teh garam
- 1/4 s.teh serbuk lada sulah
- 1/2 s.teh serbuk penaik
- 100 ml air sejuk
- 150 gm tepung gandum
- 2 s.mkn tepung jagung
- 1/2 s.teh serbuk lada sulah
- 1 1/2 s.mkn keju parmesan ~ Tadak stok, ganti ngan serbuk parmesan
PENYEDIAANNYA
- Potong akar enoki.Pisahkan bahagian-bahagiannya
- Kacau rata bahan pencelup.
- Celuo cendawan dan segera digulingkan ke dalam bahan taburan.
- Goreng di dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana sehingga masak dan kering.
- Toskan dan boleh di makan bersama sos dan mayonis jika suka
11 comments:
wuit! wat terliur jer male2 ni..:)
Dah ada kari tak payah cicah2 lg dah. Ngap ye
aku suker aku sukerrr... tang nk goreng jer tak bape suker.. hihi
whitecappuccino...
ehhehehe...cpt2 g buat..
norasikin...
makan camtu jepun dh sedap..
kak hana...
tau xpe..mie memula je carik2 enoki tuh. dh malas,humban je sume dlm kuali,kahkahkah...
salam mimiey,
hahaha..akak pun sama, hari tu goreng cendawan, enoki, tapi perisa lainlah..1 pkt goreng punyalah lama nak habiskan..last2 tak habis goreng pun, sebab dah tak kuasa makcik..hehe
halus sangat enoki ni, itu sebab sebelum ni akak gunakan white jade mushrooms, sebab besar sikit..hahaha..
mimiey... krak kruk krak kruk.. nyum2 sedap tu.. makan2 x sedar dah abis he he he
tak aci..dah abiss baru tunjuk.....baru nk minta sebekass.....
nmpk rangupp tu mimiey...
kak ayu..
tau xpe kak ayu,mie pn buat 1/3 bungkus je sbb xlarat nak cerakin 1 1..las2 guna cendwn tiram je sume..lagi senang,hehhehe....lenkali mie nk try guna white jade lak...
kak erma..
mmg krupkrapla kak erma..sgt sedap.lenkali nk buat lagi..
kak mas...
hehhehe...nk buat camne, tangan memasing laju je mencapai...lps kenyang baru leh tayang...lalallal
Hello nice post
Post a Comment