Sunday, January 9, 2011

Kek Alunan Kasih

Akhirnya.... alunan kasih telah dialun ke pasir mas selepas beberapa lama dok beralun tempat lain..hehhehe... Tapi cuba korang tengok betul2, nampak cam tenang je kan alunan tuh...xdela beralun cam ombak besar dahsyat sangat...jeles tengok umah orang lain beralun lawa je.. masa ambe tengah menggode kek ni, air sekeliling pulau umah ambe ni beralun lembut je, sebab angin bertiup sepoi-sepoi bahasa je.. tu yang cam xnampak sangat alunan nye walaupun kasih tu dah ada masa tengah buat kek ni... tapi kek ni memang sedap, sebab rasa butter tu cam ngam je dengan rasa serbuk koko tu..


Memang dah merata tempat kek ni beralun pergi... umah Mamasya, Kak Yatie, Kak Ayu S'pore, Kak Madihaa, Kak Hazila, kak Izah, Kak Mas, Kak Nor, Kak Norli....dan Kak AmFlora..huih,ramainye..


(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})



Bahan- bahan :

5 Biji Telur
1 ½ cawan Planta atau (250g) - ambe letak 250 g butter
2 ½ cawan tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cawan gula halus - ambe guna 1 1/2 cawan
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair** - ambe guna 1 cwn susu segar
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
Serbuk koko (secukupnya)
1 sb serbuk  vanila - ambe tambah
Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
sediakan tapis teh yg halus..untuk ayak serbuk koko.

Cara - cara:
  1. Pukul planta@butter dan gula sampai kembang...
  2. Masukan telur satu persatu..pukul lagi sampai kembang
  3. Masukan esen vanilla dan susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  6. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  7. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
    Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Pengalaman sendiri :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

11 comments:

Deliah's Deli said...

salam mie..cun seh!mmg teringin nk bt ni dah save pun tp next week kot :))

Mr. Mama said...

salam Mimiey....sedap nampak tu...nampaknya kek niananti terbang kt mr.mama pulah...he3x...

Yatie said...

Salam Mimiey,
Cantik beralun kasih kek mimiey ni...mmng sedapkan kek ni..uwaa ada lagi ke tu...nak sepotong...

hana said...

adeehhhhh... tetiba aku nak tarik gebor balik! tak sanggup nk nengok.. cung sehhh

K.Nor said...

alunan kasih yang manja2 gitu.. tak per la kan..hehe

Mas said...

mimiey, sempat gak buat kek alunan ni..he..he...
cantik looo....sedapp kan...

Wan Ryna said...

sedapnyee..yummmy..nasiblah umah takde oven..kalo tak bleh try..huhu

Mimiey.. (^-^) said...

kak deliah...
hehehhe...xsecun kakak2 yg lain la kak del..alunan setenang air dkali..heheheh...cpt2 buat kak del..mmg puas hati

mr.mama...
heheheh...fuhh...fuhhh...sy dh tiup semangat alunan kek tu kat mr.mama...

kak yatie...
alunan timur laut kak yatie,hehhehe...nak uwaaaaaaaa jgk!!! habis sekelip mata kak yatie..semua mkn xhengat donia...

Mimiey.. (^-^) said...

kak hana...
tarik tarik jgk...jgn lupa bangun buat kek ni ye makcekkk...kang ade yg makan ati tgk org kat sini mkn dgn penuh nikmatnye...lalallalala

kak nor...
hehhehe...mmg manja2 kucing gitu..auwwww

kak mas...
menunaikan hasrat hati yg lama tertangguh kak mas...mmg sedap...licin sekali hadap je

wan ryna..
sy pn xguna oven yg biase org pakai tuh..guna pembakar yg bulat yg mak2 kita guna dulu...

Suara Kalbu said...

Miey,

Merata dah kek alun ni pegi dalam blog. Akak je belum try buat lagi. Nampak gayanya macam nak kena buat gak ni. Tergoda nafsu akak

Mimiey.. (^-^) said...

kak ida...
dh jauh kek ni beralun kak ida...sedap tau...oleh kerana kak ida dh terguda,kena buat tuh...