Thursday, January 20, 2011

Carrot Pound Cake

Geram x nengok coklat tuh dok meleleh turun bagai hujan gerimis tuh????? Usahkan korang, ambe yang tengah menulis ni pun masih terasa-rasa kesedapan kek carrot ni digandingkan dengan sos coklat tu...memang sedap kek nih!!!! sangat2 menarik minat...sume penghuni umah ni cakap sedap sebab gebuss, moist,lembap....pe lagi???? ahhhh...sumela ade kat kek ni..xpayah buat frosting cheese pun xpe dah...my mum dah request suh buat lagi ahad ni sebab die nak jamu kawan2 tempat mengaji Quran makan...bagi dorang rase air tangan kaki anak die yang sedap xseberapa ni..nak buat pun senang baitu. Ni kes terskodeng umah makcik Hana la ni, katanya di ambil dari dapo Abg Mat Gebu...layannnnnnn

Bahan-bahan:
  • 125 g mentega
  • 2/4 cawan gula halus - ambe letak 1/4 cawan
  • 1/4 cawan gula perang (brown sugar) - ambe letak 1/2 cawan
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
  • 2 biji telur gred A
  • 1/2 cawan whipping cream (kalau tak de boleh ganti dgn susu cair) - ambe guna susu segar
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 3/4 cawan parutan lobak merah - ambe letak 1 cawan
  • 1 genggam isi kacang pistachio, cincang kasar (jika suka) - x ltk ganti kismis
Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser loaf tin berukuran (9 x 4 x 3.5) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas minyak tadi. Ambil 2 camca besar tepung dalam resipi tadi dan gaul dengan lobak parut hingga rata. Ketepikan.
  2. Putar mentega bersama gula halus dan gula perang hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga kembang dan gebu. Pada kelajuan sederhana, masukkan esen vanilla diikuti terpung berselang seli dengan whipping cream (atau susu cair), hingga habis, kacau rata.
  3. Tambah lobak merah dan cincangan kacang pistachio. Gaul sebati. Tuang dalam tin tadi dan bakar 1 jam atau hingga masak. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengahnya, jika lidi tadi keluar bersih, tandanya kek anda telah masak.
  4. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaring sebelum dipotong. Sesuai untuk minum petang.


5 comments:

eddy syrol said...

bak sket

Deliah's Deli said...

salam mie...hari2 bt kek mek ni..rajin betul..anta sini skit ya :))

Mas said...

rajinnya anak dara ni wat kek....nak sepotong....

Nieza said...

sedapnya....akak nk ler sepotong mi coklat topping tu kasi lbh skitnyer...hehe

izahdaut said...

weh mie..memang sodap sangat ke?hakak ni mmg mencari2 kata kata kesedapan melampau mcm ko cakap ni...ishh nak try jugak lah..kalau tak sedap nanti akak luku pale 4 kali ye..wakaka