Tuesday, January 11, 2011

Hotcakes

Akibat terpengaruh bila tengok 1 scene yang menunjukkan sorang lelaki hensem lagi kacak tengah buat makanan kat atas nih, maka hati serta merta terpaut terasa ingin mencuba...lagipun bahan2nye sangatla mudah... korang leh tangkap x pe maksudnye tuh???? xpelah...meh ambe kasi penerangan sikit...sebenarnye petang semalam xde buat pe, layanla cite korea jap, Boys Over Flowers...ade sape2 pernah tengok????? angkat tangan...nak bagi makanan ni 3 keping..ngeh3...nampak pelakon tuh tengah buat hotcakes nih. Macam sedap je dia makan dengan madu plus jem strawberi.,alangkag sedapnya kalau dpt makan camtu...Korang cube jeling nama makanan ni...HOTcakes...wahahhahaha...kelasss gitu!! Walhah lempeng je pun,xtaula tang mane HOTnye tuh...
Sebab bahan2 pun mudah dan senang, maka pagi tadi ambe pun buatla...sedap gak..lemak manis rasenya.. tapi ni xguna garam, so kalau sesape nak rasa yang lebih sedap,leh tambah secubit garam.. pada ambe it just nice..ambe makan dengan syrup maple, butter dan whipping cream.. masyukkk....hehhehehe...meh kita tengok bebahannya...

Bahan-bahan: (anggaran 3-4 keping)

  • 1 cawan tepung gandum 
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan susu segar - ambe guna jenama dutch lady, sedang elok rasa adunan
  • 3/4 sk baking powder
Cara-cara:
  1. Campur semua bahan dan kacau sebati. Biarkan selama 7-8 minit
  2. Panaskan kuali non-stick dengan sedikit butter.
  3. Ambil 1 senduk penuh adunan dan tuangkan ke dalam pan tersebut. Kalau guna pan non-stick yang besar, just letakkan adunan di tengah kuali dan ratakan sedikit sahaja adunan menggunakan belakang senduk.
  4. Masak sebelah permukaan antara 2 - 3 minit@ hingga masak dan diikuti permukaan sebelah lagi.
  5. angkat dan hidangkan semasa panas dengan madu@syrup maple@ apa-apa jem kesukaan.

4 comments:

eiysya zasya's said...

wah! looks yummy.. simple je cara buatnya.. boleh terai nih.. =D

nway, i tag u.. mencari 10 kawan comel dan hensem..

izahdaut said...

mie, sebenarnya ko nak try yang hensem tu ke yang sedap?hahaha..kantoii... hot kek ni mcm pancake jugak kot ?

Deliah's Deli said...

..betul tu izah.kantoi adik kite ni..owh,berkenan kat yg ensem tuh yer..*bak 2 keping...hehe :))

Mimiey.. (^-^) said...

eiysya zasya's...
mmg sgt simple...sedap dan mengenyangkan..nnt jgn lupa try ye...

kak izah....
hahahhahha....sedappn nak,hensem pun nak...tamak x????? tetiba terasa merah padam ini muke...i maluuuu u.... lbh kurang je cam pancake..tapi mcm suka yg ni skit la..

kak deliah..
hahahahah...kantoiii sudah...sshhhhhh,diam2 tau kak del,rahsia kita bertiga je ngan kak izah skali....ni nk tengok si ensem tu la ni...lalalallala