Thursday, January 13, 2011

Donut Keledek

Ade macam ala-ala Big Apple x????wahahahhha...jauh Pasir Mas dengan KL (seerti dgn jauh panggang dari api) ..confem2 la xleh lawan rupa bentuk halus mulus Big Apple tuh...usah kate big apple, nak lawan bulat dengan acuan donut pun lawa lagi bentuk acuan donut tu dari ambe punya bentuk.... Hasil saringan yang teliti dan terperinci, hanya ini yang dapat ditayangkan untuk tatapan umum...yang lain...hazabbbbb.... macam2 bentuk ada.. walau papepun, sedap i tell u!!! Lembut je masa makan... sebab ambe ni amatur tahap paling bawah, buat pun xbanyak..nak test power je jadi ke x...maklumla budak baru blaja, tangan pun keras kejung lagi... Memula nampak umah Kak izah, pastu berjangkit umah Kak Mas..tersebar pulak umah Kak suzi..hah,skang dah berjangkit umah ambe...lepas ni turn sape la pulak agaknye ye???? ni hasil kerja tangan kak Nor ye...



Bahan-bahan :
  • 500 gram tepung gandum
  • 200 gram keledek yang telah direbus dan dilenyek
  • 4 sudu besar susu tepung 
  • 1 biji telur -  dipukul sedikit
  • 200 ml air suam -  k.nor lebihkan air sbb guna 1bj telur jer, kak Mas guna susu segar suam
  • 3 sudu besar marjerin
  • 3 sudu besar gula - gula dikurangkan sket sbb keledek dah ada rasa manis
  • 3 sudu kecil yis - lain kali nak kurangkan sket

Cara-cara :
  1.  Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
  2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
  3. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
  4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..

4 comments:

K.Nor said...

miey... donut keledek dah sampai pasir mas?? tak sekat banjir ke tengah jalan hehee.. bak seketul.. nak salut dng gula caster jer ya.. kasi nipis2 jer gula tu.. tak nak manis2 sgt ya.. :)

izahdaut said...

mie...mewah donut keledek pasir mas neh..ehe..tapi akak suke makan cam kak nor jugak.salut gula nipis2 je ye.4 ketul bak mai nak rasa, 4 ketui lagi nak buat makan.kira2 semua skali bungkus 10 ketui la ye.extra 2 ketui kot kalau tak sukup..ekekee..ala..lebih dari big apple lagi mie, big apple pun tak de donut keledek.eh ada ke?tak de kan

Mas said...

mimiey.....pandai pun buat donat...kira cantik dah ni...dah boleh kawin ni...
sedappp kan mimiey donat ni....gebu jer.....k.mas pun nak gak...20 ketoi.....biar buncit donatt...

Mimiey.. (^-^) said...

kak nor...
hahahhaha... donut tu naik bot bantuan banjir kak nor,2 yg smpai sini tu..gula caster sikit??? ok2..kasi nipis2 je

kak izah...
biase...nama lagi pasir mas...golden sand..banyak noo golden nya...big apple mmg kalah tang keledek tuh...dorang xde keledek, kita siap ada keledek oren lagi...wahhahahah...10 ketul??? jap2..nak tambah...4+4=????...bukan 9 ke????

kak mas..
heheheh...ni je yg cantik kak mas..yg lain sume hazabbbbb.... kawen????wahahahhahaha...lambat lagi...donut ni mmg sedapla kka mas,nnt mie nk buat lagi...