Friday, January 28, 2011

Bingka Keledek

Buat sambil masak lunch tadi, so bolehla makan tuk petang ni...sedap dan berlemak....tapi lenkali kalau buat lagi,ambe nak lebihkan lagi masa pembakaran, bagi kerak tu lebih skit...hehehe...ni ambe amek umah Kak Suzi...layannn...

Bahan-bahan:
  • 4 biji telur
  • 3 cwn santan
  • 2 cwn tepung gandum - ambe letak 2 1/2 cawan
  • 1 cwn gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu besar butter
  • 2 cwn keledek (rebus dan lecek)

Cara-cara:

1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
2. Satukan bahan2 diatas kecuali keledek lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan keledek lecek, kacau hingga rata.
3. Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin.

12 comments:

Nieza said...

mi,rajinnya dia.. akak suka part kerak2 tu...kat corner lot tu lagi suka hehe....nk 2 ketoi malas nk baut minum ptng ni...hehe

Mas said...

mimiey, kak mas tak pernah buat lagi bingka keledek...nnti nk try la...nampak sangat sedapp la..

Mimiey.. (^-^) said...

kak nieza...
hehhehehe...tringin bila tengok umah kak suzi, 2 yang godek jgk tengah hari tadi,heheheh...mie pn suke giler tang kerak2 tuh...mkn yg tu dulu b4 mkn yg tengah...hehehhe..amekla,de lagi skit buat bf pagi esok..

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
mie ni baru 1st time...selalu dok buat keria je..okla,not bad..sedap gak sbb ade rase keledek,lemak manis sume... nnt kak mas tryla ye..

Ida Ddapur said...

mimiey...rajinnyer dia....ubi stelo kaler kuning jah mcm...sedappp nii...nakk sikitt

Mimiey.. (^-^) said...

kak ida..
hehehehhe...ni kala oren nak ko kuning sikit... xmanis mano la spo hok oren tu tapi sedap jgkla..bolehla,marila..mie nk bf ngan beke ubi stelo ni..

Deliah's Deli said...

salam mie..klu bnyk lg meh sini sepiring..teringin ler :))

misz sheyla said...

waaaa...sedapnye..lame x mkn ni :(

Cikgu Nurin said...

wahh...ujan ni..sedap kalau dapat...sempat buat tak lagi ni...nak cari keledek lagi...

Mimiey.. (^-^) said...

kak deliah..
alasiannye...oleh sbb kak del teringin,nnt mie buat lagi mie anto stgh loyang ye...hheheheh

Mimiey.. (^-^) said...

misz sheyla..
mmg sedapla... nnt ade masa bolehla try...

Mimiey.. (^-^) said...

cikgu nurin..
cepat2 kak nurin cari keledek..sempat lagi ni.nk buat xsmpai stgh jam,bako dlm sejam..cume nk tgg sejuk tu lmbtla sikit...tapi kalau nk mkn pagi esok,mlm ni bolehla buat..