Wednesday, January 19, 2011

Ayam Goreng Kuzie Katering

 Ade sesape terguda tengok ayamku yang versalut segala macam bahan ini????hahhaha...amekla sorang seketul buat dinner malam ni... tapi ni bukanla dinner kitorang,ni lunch tadi punya lauk...xsabar punya pasal sebab dah terbau harum daun kari sume, goreng pun xgaring sangat... tapi maintain sodap!! dah ramai sifu masak yang dah try buat ayam goreng dari kuzie katering dan memang dijamin sedap..siap mintak buat siaran ulangan lagi..Kak Ayu, Kak Izah, Chik Mimi, Kak Hana, Kak Inahar dan Kak Mas... rasenya ramai lagi yang dah try tapi xdapat dikesan,xpelah.... ayam goreng ni dikawankan dengan sup sayur dan sambal je..2 pun makan xtoleh kiri kanan...toleh depan je sebab tengok tv,hehhehehe...



Bahan-bahan :
  • *4 labu bawang merah
  • *6 batang serai
  • *2 tongkol lengkuas (bahan * blend dgn sedikit shj air)
  • 3 sudu rempah kari ikan
  • 3 sudu kunyit babas
  • 5 sudu cili kering kisar 
  • 5 helai daun kari
  • 5 tangkai cili kering dipotong 3
  • sedikit serbuk perasa
  • 1 ekor ayam dipotong 16
Cara-cara :
  • Perap semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
  • Panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila serdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...
  • Bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi.. tentunya menyelerakan...lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.

9 comments:

Fiqas said...

sedap dan menarik nampaknya...harus dicuba ni...

Chik Mimi said...

sedap kan kan kan bak mari sepinggan upahnya tu hehehh

hana said...

anak dara nih klu masak apa jerk semua nampak sedap! ko tulun masakkan aku jap! aku sewa ko arini er... bape sejam?? muekekekekekeke

Qaseh dalia adelia said...

mak oii sodapnye masak sendiri ke nih?nak suh abg dtg pinang haha

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

sodap ni...maveles lah...

Deliah's Deli said...

salam mie..menangis kuzie katering tgk sbb ada pcabar..:)))) alamak!dah melepas kek bwh sinun..:)))

Ayu said...

salam miey,
wah ayam ni dah boleh buka cawangan kat kelate pulok ya...hehe..memang sedap ayam ni..

Mimiey.. (^-^) said...

fiqas...
bolehla cuba nanti...

chik mimi...
hehheheh...sgt sedap chik mi!! nnt nak buat lagi...boleh2...nak part tang mane tuh???

kak hana...
hahahhaha...propa tul... dlm gambo je nampak sedap..makan xtau lagi! boleh je nak masak,tapi karang kalau makan pingsan 4 hari 3 malam xtau aahh... upah???murah je...penginapan ditanggung sepenuhnya oleh makcik hana, tiket g balik jepong... makan minum sume ditanggung..kira beres...muahahahhaah

Mimiey.. (^-^) said...

qaseh dalia adelia..
hahahhaha...ye qaseh,air tangan sendirik..

ladyzuL...
hehhehehhe....tq

kak deliah..
hahahah...tau xpe..kang xpasal2 kena ketuk pale dgn kuzie sebab ade hati nak lawan die,hehheheh...xpe, melepas yg sinun..petang karang kuar yang sanun...lalallala

kak ayu..
hahahahha...insyaallah masin kata kak ayu...tapi still nak kena baut lagi kasi btl2 kawww baru leh bukak cawangan...