Tuesday, November 25, 2014

Kek Buah Kukus Kak Sheila


Assalamualaikum...

Ya Allah, setahun lebih rupanya ambe tak update blog kesayangan ni! Tuntutan kerja dan pelbagai benda jadi kekangan nak mengupdate. Fuhhh....Fuhhhh...tiup habuk sikit. Ini bukan habuk lagi dah, dah naik semak samun dah blog ni..

Nak-nak sekarang ambe dah berpindah rumah duduk dengan sedara, lagila tak memasak. Balik keje sume dah siap masak, tinggal makan je.. lagila takde gambar makanan. Xpela, untuk sesi pembukaan semula blog ni, meh ambe kongsikan resepi kek buah yang ntah berapa puluh kali buat.. Bila balik kampung, kek ni WAJIB dibuat.  Resepi dari salah satu sifu masakan, Kak Sheila..

Bahan-bahan
  • 250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter)
  • 350g gula pasir
  • 60ml air panas
  • 500g buah-buahan campuran
  • 3 biji telur gred A
  • 350g tepung gandum*
  • 1 sudu kecil cream of tartar*
  • 2 sudu kecil soda bicarbonat* 
  • 1 sudu kecil serbuk buah pala/nutmeg*
  • 1 sudu kecil esen vanila
 Cara-cara
  1. Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. Masukkan butter sehingga cair kemudian masukkan buah-buahan campuran. Kacau sebati dan biarkan mendidih sebentar. Kemudian sejukkan.
  2. Ayak bahan-bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
  3. Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
  4. Alas loyang 7x7 dengan kertas baking. Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.Tutup loyang dengan aluminium foil.
  5. Kukus selama 4 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. (boleh juga dikukus 2 jam shj)
  6. Sejukkan kemudian potong. (Pastikan kek benar2 sejuk seeloknyer semalaman supaya kek dan buah tidak berderai dan padat ketika dipotong).

Tuesday, October 22, 2013

Nasi Goreng Daun kari My mum~

 Assalamualaikum..

Pernah makan nasi goreng yang digoreng bersama dengan daun kari???? Ambe pernah dan selalu makan~~~ Sebab ni peberet ambe!!!! 

My mum kalau masak nasi goreng, kadang-kadang letak daun kari ni bagi menambah aroma dan kelazatannya. Walaupun hakikatnya kari bukan pilihan utama ambe, tp kalau dapat nasi goreng yang letak daun kari ni,memang menambah-nambah makannnya. Lagi banyak daun kari lagi ummpphhh!!!! Jangan cakap banyak, meh layan resepi my mum ni~~

Bahan-bahan:
  • 2 mangkuk nasi
  • 4 ulas bawang putih
  • 8 biji cili padi (nak lagi pedas, lebihkan ye~)
  • Sedikit ikan bilis - nk ganti ngan isi ayam pon boleh
  • Sedikit belacan
  • 5 tangkai daun kari - basuh kasi bersih dan lurutkan dari tangkai
  • Sayur sawi @ sayur yg anda suka
  • Sebiji telur
  • Serbuk lada hitam
  • Garam. serbuk perasa


Cara-cara:
  1. Tumbuk bawang putih dan cili padi hingga hampir lumat.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga agak garing. Masukkan ikan bilis dan belacan. Kacau sekejap.
  3. Masukkan daun kari dan kacau seketika. 
  4. kemudian masukkan nasi, sayur dan kacau hingga sekata.
  5. Buat lubang di tengah dan pecahkan telur. Kacau hingga sebati. 
  6. Then masukkan serbuk lada hitam, garam, dan serbuk perasa.
  7. Kacau hingga masak dan siap!!!

Wednesday, October 2, 2013

Mee Udang~~

 Hidangan ni menjadi santapan dinner ambe 2 3 minggu yang lepas. Alkisahnya, kawan di ofis buat makan-makan dan mee udang ni salah satu menu utama. Bila rasa, mak aii sedapnye!!! Mintak resepi link ni yang die bagi.. Ambe ikut cara kak Dayang dan resepi asal dari Che' Iza MYR..

Bahan-bahan: ( 3-4 org )
  • 1/kg mee kuning
  • 300 gm udang saiz L 
  • 4 sb lada boh / lada giling
  • *4 ulas bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 sb udang kering (DJ tumbuk halus)
  • *1/2 inci halia
  • 1 sb petis (DJ guna belacan bakar)
  • 3 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili (DJ letak lebih sket)
  • keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
  • gula n garam
  • taugeh n sawi
  • daun bawang n bawang goreng
bahan-bahan yg DJ tambah :
  • kiub ayam
  • sos ikan
  • kentang (direbus empuk dan dikisar dengan sedikit air)
  • tauhu goreng
  • telur
Cara-cara:
  1. Rebus udang hingga masak.. tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
  2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
  3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
  4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
  5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
  6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.