Tuesday, October 22, 2013

Nasi Goreng Daun kari My mum~

 Assalamualaikum..

Pernah makan nasi goreng yang digoreng bersama dengan daun kari???? Ambe pernah dan selalu makan~~~ Sebab ni peberet ambe!!!! 

My mum kalau masak nasi goreng, kadang-kadang letak daun kari ni bagi menambah aroma dan kelazatannya. Walaupun hakikatnya kari bukan pilihan utama ambe, tp kalau dapat nasi goreng yang letak daun kari ni,memang menambah-nambah makannnya. Lagi banyak daun kari lagi ummpphhh!!!! Jangan cakap banyak, meh layan resepi my mum ni~~

Bahan-bahan:
  • 2 mangkuk nasi
  • 4 ulas bawang putih
  • 8 biji cili padi (nak lagi pedas, lebihkan ye~)
  • Sedikit ikan bilis - nk ganti ngan isi ayam pon boleh
  • Sedikit belacan
  • 5 tangkai daun kari - basuh kasi bersih dan lurutkan dari tangkai
  • Sayur sawi @ sayur yg anda suka
  • Sebiji telur
  • Serbuk lada hitam
  • Garam. serbuk perasa


Cara-cara:
  1. Tumbuk bawang putih dan cili padi hingga hampir lumat.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga agak garing. Masukkan ikan bilis dan belacan. Kacau sekejap.
  3. Masukkan daun kari dan kacau seketika. 
  4. kemudian masukkan nasi, sayur dan kacau hingga sekata.
  5. Buat lubang di tengah dan pecahkan telur. Kacau hingga sebati. 
  6. Then masukkan serbuk lada hitam, garam, dan serbuk perasa.
  7. Kacau hingga masak dan siap!!!

Wednesday, October 2, 2013

Mee Udang~~

 Hidangan ni menjadi santapan dinner ambe 2 3 minggu yang lepas. Alkisahnya, kawan di ofis buat makan-makan dan mee udang ni salah satu menu utama. Bila rasa, mak aii sedapnye!!! Mintak resepi link ni yang die bagi.. Ambe ikut cara kak Dayang dan resepi asal dari Che' Iza MYR..

Bahan-bahan: ( 3-4 org )
  • 1/kg mee kuning
  • 300 gm udang saiz L 
  • 4 sb lada boh / lada giling
  • *4 ulas bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 sb udang kering (DJ tumbuk halus)
  • *1/2 inci halia
  • 1 sb petis (DJ guna belacan bakar)
  • 3 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili (DJ letak lebih sket)
  • keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
  • gula n garam
  • taugeh n sawi
  • daun bawang n bawang goreng
bahan-bahan yg DJ tambah :
  • kiub ayam
  • sos ikan
  • kentang (direbus empuk dan dikisar dengan sedikit air)
  • tauhu goreng
  • telur
Cara-cara:
  1. Rebus udang hingga masak.. tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
  2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
  3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
  4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
  5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
  6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.

Thursday, September 19, 2013

Sambal Sardin Alkisahku~~

Assalamualaikum

Ini menu semalam.. Menu org sakit malas nk g beli makanan tengah hari tapi xde apepon kt dapo.. sadin ni la penyelamat. Sebetulnya ambe mc semalam sbb kaki bengkak, so masak pon simple mimple je..Kate orang sakit..mueheheh Sick 

Sambal sardin lawan ngan nasik panas, ulam ngan budu~~~ Cer bayangkan 2 pinggan selamba badak je ambe hadap semalam. Xpadan ngan orang sakit.. Xnak cite banyak, meh layan sambal sardin Alkisahku style~~ 

Bahan-bahan:
  • 1 tin sardin (ambe goreng dulu ikan die kasi sedap skit)
  • 1 labu bawang besar*
  • 3 biji bwang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 5 biji cili padi* 
  • 2 sb cili giling
  • 2 sb sos cili
  • 1 sb sos lada hitam
  • Air dari ikan sardin 
  • Air putih (ikut nk banyak mana)
  • Garam, gula
  • 1 biji lada besar (potong menyerong)
  • 1/2 biji bawang besar ( potong bulat)


Cara-cara:
  1. Tumbuk bahan bertanda * sampai agak lumat. Tumis dalam minyak sederhana banyak
  2. Masukkan cili giling dan kacau hingga cili giling masak
  3. Masukkan sedikit air, biarkan sebentar sebelum masukkan sos cili dan sos lada hitam. 
  4. Masukkan air dari tin ikan sardin, dan masukkan air (ambe letak 1 1/2 sebab ambe biarkan die mereneh lam 20 minit ngan api slow)
  5. Masukkan garam, gula, bawang besar dan lada hijau . Kacau dan rasa.
  6. Masukkan ikan sardin dan biarkan ia merenah hingga mendapat kepekatan yg disukai .
  7. Siap!!! Selamat mencuba Giving Thumbs Up Winking