Wednesday, December 28, 2011

Fruit Tart

Lama  xmuncul…tiba-tiba muncul tayang fruit tart …. Hehhehehhe… ada yang tergoda????? Ke ada yang dah berdesup bukak peti ais intai kot-kot  ada pastry lebih, leh buat tart ni buat minum petang ye x.. 

Jangan tanya kejadiannya ye, dah agak lama ambe buat tart ni… first time buat sendiri, selalu beli je.. padahal xdela susah noo nak membuatnye, kurang rajin je sebabnye.. 

Cara lipatannya bolehla refer Abang CMG buat ye.. sebab inti kastard pn amek kat Abang CMG.. layan je la gambar ye..saje letak gambar banyak skit, suka lak nengoknye.. 

Bahan-bahan:

Kulit pastry 
Hirisan buah kiwi
Buah anggur dipotong dua

Inti kastard:
1 cawan susu segar
1 1/2 sb tepung kastard
1 1/2 sb gula halus
1 sk esen vanila
1 sb mentega

Cara-cara inti kastard:
  1. Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk. 
  2. Kacau dengan whisk hingga semua sebati. 
  3. Masak atas api kecil hingga kastard pekat, kacau selalu. 
  4. Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega.
  5. . Kacau rata dan ketepikan sebentar, biar sejuk sedikit.

























Untuk puff:
Lubangkan sedikit puff tadi, masukkan inti kastard dan susun buah-buahan di atas inti kastard tadi. Kemudian taburkan sedikit gula aising. Sedia untuk dinikmati!!

Saturday, December 17, 2011

Chocolate Filling

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, setelah seminggu di kampong, semalam dh masuk keje balik.. cam biasela, masuk ofis banyak pulak keje yang menanti… nak-nak keje cam ambe ni, nak stat masuk bulan 1 mulala sibuk tahap xleh nak explain…hahhahah…boleh gitu???...


Masa kat kampong sempatla try beberapa resepi yang dh lamaaaaaaa masuk waiting list… dok sini, yang mampu hanya panjangkan waitying list…bila balik kampong ingat sempatla pendek kan list tu..alih-alih panjang jugak… xpela, sekurang2nye dah berkurang sikit..ye x???..

Dan ni salah satu yang ambe memang sgt nak try…ayat klise…dah berkurun sifu lain buat, ambe si amatur ni baru nak terhegeh-hegeh nak buat.. I tell u what!!! Sedap okeh… ambe siap makan ngan aiskrim lagi… sapu kat roti tu of course la..tapi sume benda ku sapu ngan choc filling ni.. ada beberapa resepi ambe letak gak skali filling kasi lagi terangkat rase coklat tu… tapi tu n3 kemudian la ye..

Oleh sebab ambe amek ni kat umah Kak Mas, so ambe link kan ke situ la ye.. sifu-sifu lain pun ramai yang try, tapi xdapatla ambe nak link kan sume nye… jom layan resepi same gambonye…


Bahan-bahan:
  • 250 ml susu sejat / susu cair
  • 180 ml air suam
  • 125 gm gula halus atau gula kastor..boleh tambah sedikit jika nak manis
  • 60 gram mentega
  • 60 gram serbuk koko
  • 40 gram tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanilla



Cara-cara:
  1. Campurkan susu,koko, air suam, dan tepung jagung.Kacau sebati.
  2. Tapis ke dalam bekas berisi gula..Ana campur & blender sampai halus, terus tuang dalam bekas gula
  3. Kacau dan pekatkan diatas api..guna api perlahan
  4. Kacau sampai pekat
  5. Campurkan mentega dan esen
  6. Kacau sebati dan tutup api..sejukkan

Wednesday, December 7, 2011

Kiwi Pudding

Alhamdulillah, maka berakhirla puasa pada hari ini...Sesiapa yang berpuasa sunat Hari Asyura hari ini, moga segala puasa kita diterima Allah sebaik-baiknya. Sebagai pencuci mulut untuk berbuka puasa, ambe godek-godek puding kiwi ni...sedap!!!!! Ehhhh...lupa, ambe kat kampung, menghabiskan cuti tahunan yang masih berbaki...so berpeluang berpuasa bersama keluarga....

 Bagi penggemar kiwi, anda disarankan mencuba puding ni...ni sebenarnya hasil derhaka ambe pada Dragon fruit pudding Kak Ummi... puas merayau mencari buah dragon fruit tapi still xjumpa, tapi tekak terasa nak makan benda sejuk, so ambe godek-godek peti ais, terjumpa buah kiwi...ape lagi, projek memuding pun berjalan....ppssstttt, cantik x mould bear tu?????....hehheheheheh.....

Olahan: Alkisahku

Bahan-bahan:

  • 10 gm agar-agar serbuk
  • 5 gelas air
  • 1 cawan gula
  • 1 1/3 cawan santan
  • secubit garam
  • 4 biji kiwi - kisar halus
Cara-cara:



  1. Masak agar-agar bersama air dan gula hingga gula larut.
  2. masukkan secubit garam, kacau seketika dan masukkan santan.
  3. Biarkan seketika hingga mendidih. Tutupkan api dan biarkan sejuk seketika.
  4. Masukkan buah kiwi yang dikisar dan tuang dalam acuan yang disukai. 
  5. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati..
* Rasa masam-masam kiwi mengingatkan ambe pada air asam boi...sedap!!!

Puding ambe pucat kaler die sebab lupa nak letak pewarna hujau sikit... 

Friday, December 2, 2011

Bingka Roti Bakar Pandan

Assalamualaikum...

Macam biasa, sifu-sifu lain dah lama tersebar virus ni, dah lama tayang d blog masing-masing..ambe baru arini nak tayang. Tapi buat dah lama jugakla, raya haji hari tu… mula –mula buat separuh je adunan sebab takut xhabis, alih-alih xcukup dan time tu jugakla buat 1 adunan plak kot2 xcukup lagi…hehhehhe… puas la makan terutama adik ambe yang bongsu tu. 

Dia la yang merengek-rengek mintak buatkan sebab dah lama xmakan pudding roti katanya. Memang sedapla bagai di kata tapi ambe memandai g derhaka skit kat resepi ni. Bukannya banyak pun, sekadar taburkan choc chip kasi rase coklat skit, pastu kaedahnya ambe bakar…


Selain alasan malas nak keluarkan pengukus, ambe sebenarnya lagi suka yang bakar.. ambe bakar dalam 35 minit camtu, sebab nak kasi garing skit tepi-tepi die tu…sedap!!! Nak-nak makan time hi-tea d petang yang nyaman dan angin sepoi-sepoi bahasa…hehehheheh… resepi ni ambe save dari umah KakUmmi..

 Bahan-bahan:
  • 8-10 keping roti putih (akak guna 9 keping roti Gardenia - x perlu disiat kecil)
  • 200 ml santan - (akak guna santan kotak Kara je)
  • 200 ml air
  • 1 cawan gula (akak letak 3/4 cawan je gula kastor)
  • 4 biji telor - (akak buang tali pusatnya)
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh pes pandan
  • 2 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara:
  1. Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telor, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
  2. Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
  3. Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci (akak sapu dulu loyang dengan sedikit mentega). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.
  4. Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi.
  5. Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit. (akak balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka).
  6. Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan. (Letak dalam fridge dan di makan sejuk pun sedap pada tekak akak...hehe)

Wednesday, November 16, 2011

Rendang Ayam Gaharu

Assalamualaikum....


Tetiba si Hitam jadi supercow....hehhehehe

Gambar si hitam tu dah berapa lame dok tayang kat bawah nun tapi hasilnye xsekali pun ambe paparkan. Bukan  xnak tunjuk hasil daging korban kali ni tapi my mum just goreng je skit mase hari kedua raya, pastu apstu back to menu kegemaran sume orang dalam umah ni, ikan singgang ngan ulam… xpun makan  makanan lain selain nasik…

So, daging korban tu ade lagi tersimpan lam peti sejuk tu hah. Separuhnye ambe bawak balik sini, kasi makcik ambe proses jadi lauk…hehheheh…anak sedara die ni tukang makan je….llalalalalala


Nengokkan gambo rendang ni mesti sume ingat rendang daging kan…kan….kan…. tapi nengokkan tajuk pun sume dh tau bahan utama rendang ni.


Memula ingat nak merendang daging tapi bila piki balik, cam lagi best rendang ayam..hahhahah…ni pun ambe buat petang selasa lepas. Malam nak balik, petang tu baru kelam kabut nak buat…seb baik sempat siap!! Buat dalam kuantiti yang banyak sebab nak bawak g ofis, kasi jamu kawan2 kat ofis tu…tinggalkan skit kat umah n sempatla adik ambe bawak balik kolej die skit… 


Alhamdulillah, rasenye menepati piawaian ambe cuma lenkali kena tambah lagi banyak cili padi sebab cili padi kt umah tinggal 5 6  bijik je hari tu… tapi puas hati sebab yang bawak kt ofis , licin…senang ambe basuh bekas je…hehheheheh... Resepi ni ambe intai umah Abang CMG...rasenye ramai sifu-sifu masak yang dah buat rendang ni...ambe je cam biase ketinggalan....huhuhuhuhu

BAHAN-BAHANNYA :
  • 1 ekor ayam, dipotong 18 bahagian, cuci bersih dan toskan
  • 3 helai daun kunyit, buang urat dan hiris halus2
  • 500 ml santan
  • 2 camca besar kerisik
  • 3 keping asam gelugor
  • 2 camca besar rempah kari
  • 1 1/2 camca besar cili kisar
  • 1 camca besar gula melaka
  • Garam secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 1/2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 3 biji buah keras
  • 1 inci belacan
  • 5 batang serai, hiris halus
  • 1 inci kunyit hidup
  • 25 biji cili padi siam
BAHAN TUMIS :
  • 1 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 biji bawang merah, hiris halus
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
CARA MEMBUATNYA :

  1. Satukan bahan2 kisar dengan rempah kari dan cili kisar, kacau rata. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, tambah bahan kisar tadi dan tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tambah santan, masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Kacau dan masak hingga pekat. Masukkan kerisk dan asam gelugor, kacau dan masak hingga rendang kering.
  3. Tabur dengan hirisan daun kunyit, dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, pulut, nasi impit atau pun roti...

Thursday, November 10, 2011

Gambar sekitar Hari Mengorbankan Lembu...

Si Hitam yang bakal dikorbankan...



 Khusyuk mendengar penerangan...hahhaahha


 Sembelih sudah...




 Mengasah skill memotong daging...


 Kepala si hitam bermata biru..


Wednesday, October 19, 2011

Ayam Ros Pandan

Assalamualaikum...


Lamanya ambe tak bersiaran. Sejak raya hari tu sampaila sekarang, memang x berupdate pun blog ni. Nak masukkan gambar masak pun xde sangat, sebabnya balik hari tu banyak g rumah terbuka and my mum pun masak simple2 je… masakan istimewa pagi raya pun xsempat nak snap, balik masjid sume dah terkam meja makan…memang xdanla nak posing bagai… ayam ni pun masak on 2nd day raya sebab my mum ada kenduri menghantar menantu sedara abah ambe. Kami adik beradik xdela yang mengikut sebab jauh sangat jaraknye… so ambe masakla simple2  tuk lunch kami hari tu… 

Korang sabo jela dengan ambe ye kalau asyk tengok gambo makanan yang same je..nak buat camne, balik kampong je boleh tunjuk skill skit… tapi selalunye kalau balik kampong, mesti request macam2 kat my mum… yela, mane nak cari masakan mak kt sini…huhuhuhu. N3 yang g bertandang umah Kak Izah pun xsempat nak buat sebab kekangan kerja.. tapi sangatla hepy sebab leh juma Kak Izah, Kak Mas, Kak Anim and Kak Anna. Memula tu segan gakla, maklumla kita junior sangat dalam bab2 sudip ngan kuali ni, hamper nak batalkan niat nak ke sana. Tapi gagahkan diri jugakla sebab xnak lepas peluang jumpa sifu2 ni sume..hhehehhehehe

Panjang pulak citenye ye…hehehheh…balik pada resepi, ni ambe amek umah Kak Yatie.. sila jangan persoalkan kualiti gambo ni ye sebab  ambe xedit pun. Dah lama tersimpan dalam folder, kebetulan lapang skit..tu yang masukkan jugak walaupun x beredit bagai…tapi rasa memang mabeles!


Bahan-bahan:

  • 7 - 8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak, lagi sedap)
  • 2 batang serai, dititik
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
  • 1 cawan air
  • 1 camca besar gula melaka
  • 2 camca besar bawang goreng
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • 1 batang kayu manis
  • Hirisan daun bawang, untuk hiasan
  • Bawang goreng untuk hiasan.
Bahan kisar halus:
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji tomato merah
  • 7 biji cili merah
  • 2 biji buah keras
  • 1/2 inci halia
  • 1/3 inci lengkuas
  • 1 camca besar sos tomato
Cara-cara:
  1. Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal2 (lembap2 jangan garing sangat). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
  3. Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng..


Monday, August 29, 2011

Selamat Hari Raya!!!!


SElamat Hari Raya!!!! Di kesempatan ini, ambe ingin mengucapkan Selamat Hari Raya dan menyusun jari sepuluh memohon ampun dan aaf andai sepanjang ambe berblogging ni, tanpa sedar ada yang tersinggung, terkecil hati dengan gurau senda ambe… maklumla, kadang-kadang tangan ni laju je menaip tanpa sedar ade yang terasa.. biskut dan segala kuih raya insyaAllah akan ditayangkan jugak walaupun dah terlambat,hehheheh… orang lain dah berzaman menayang kukis masing-masing, ambe baru nak tayang. Nak buat camne, semalam baru sampai umah dek non!


Nak g mengutip kad raya umah sifu-sifuku pun xsempat lagi tapi insyaAllah akan dilakukan dlm masa secepat mungkin. Jadi pada sifu-sifuku, sila-silakanlah mengangkut kad raya ambe yang xseberapa ni gantung kat dinding umah masing-masing ye.


SELAMAT HARI RAYA!!!!

Kad Raya...







Kak Noorsha


Kak Erma


Kak Mas


Kak Ayu


Kak Nor


Kak Del

Kak Hasue

Kak Madihaa

kak Yatie

kak Ros Jintan Manis

Tuesday, July 26, 2011

1st Anniversary ALKISAHKU!!!!



Assalamualaikum....

Alhamdulillah, hari ini genap umur blog ambe ni setahun! Sedar  tak sedar, dah setahun rupanya ambe menceburi dunia berblogging. Bermula dengan niat suka-suka hati nak mengisi masa lapang yang terlalu panjang.... maklumla masa blog ni diwujudkan ambe masih bergelar seorang penganggur terhormat. Dek kerana sebelum ni asyik sibuk dengan buku dan dunia sebagai seorang pelajar, masa nak mengecahkan dapo amatla terhad dan singkat. Bila dah habis belajar dan dok kat umah ni, mulala terasa nak blajar memasak secara serius.. dapatla jugak meringankan keje-keje mak ambe tu....huhuhuhuhu

Pastu, mulala mengintai blog-blog masakan yang ada. Dari sikit-sikit blog yang ada kepada sebanyak sebanyak list ambe sekarang, dari seorang silent reader kepada yang kecoh reader, ambe mula berkenalan dengan sifu-sifu masakan yang handal dan terer memasak. Dari blog memasak ni, ambe belajar pelbagai resepi masakan yang ambe pun xsangka sebenarnya boleh buat. Yelah, dulu berangan je boleh ke ambe ni masak sedap-sedap cam orang lain masak??

Sekarang Alhamdulillah, walaupun xdela sedap sangat tapi bolehla sebagai seorang amatur...hehheheh....my mum pun lagila suka!! Anak dara die ni dah boleh kenal bahan masakan lain selain bawang ngan garam dan gula. Dari blog masak jugak ambe belajar camne nak amek gambar dari shoot yang catik, camne nak bagi makanan nampak menyelerakan... sumenya dari sini. Nak ambe listkan sume sifu-sifu yang dah banyak menolong rasenya xterlist, so ambe nak ucapkan jutaan terima kasih ikhlas dari sudut hati ini pada kalian sume...meh nak peluk cium sikiit meh...muaaahhhhhh!!!!!!!

Maaf xterhingga jugak sebab start dari bulan mac sampai sekarang blog ni diakui kurang aktif. Bukan sengaja tapi kekangan kerja dan masa menyebabkan ambe memang xsempat nak update selalu. Lagipun, bila dah balik keje malam, memang dah xmasak... insyaallah,kalau ade kelapangan masa dan ada resepi baru akan ambe updatekan nanti ye. Karang punya karang, panjang rupanya karangan ambe ni ye...huhuhuhuhu....sorila ye...bukan selalu...one in a year...hehheheh

Sebagai tanda penghargaan ambe, sudila kiranya gantung gambo kat atas tu kat blog memasing ye... 
Insyaallah kalau ada kelapangan, nanti ambe blogwalking ke rumah sifu-sifuku ini.

Salam sayang,
ALKISAHKU

Tuesday, May 24, 2011

Nasi Goreng Belacan

Assalamualaikum... lama yang amat rasanya xmenjengah dapo ambe nih... masih ada lagi kah insan-insan yang sudi menjengukkan diri di dapo ambe yang selalu xde makanan ni...hehheheheh.... Lama xlama,kalau nengokkan tarikh last n3 ambe sebulan lebih dah roti tu dok tayang muka kat situ....gamaknye dah naik jemu korang nengoknye...ye dak????sila anggukkan kepala sendiri ye.... malam ni tetiba ade brodband sesat kat sebelah laptop nih, ntah sape punya....ku kebas pinjamla sekejap...rasa gian nak  mengupdate dah nih....

Kalau nak menN3kan hari-hari memang veranganla.... nak n3 makanan yg ambe makan kat kedai-kedai memang boleh tapi masalahnya kalau dh sampai ordernya,memang dah xtoleh kiri kanan dah...baca doa mana yang patut,pastu ngap....buruk lantak betul!! So,menu yang fresh2 akan diupdate bila mana ku kembali ke kampung halaman.....huhhuhuhu

Malam ni meh nak tayang nasi Goreng Belacan hasil cilokan dari umah Kak Hana yang tengah sebuk mengajar anak-anak muridnye tuh.... kalau tengok pada tarikh gambar,memang dah berzaman habis...ni bukan air tangan ambe tapi air tangan adik ambe yang no. 3...dia nak makan, dia masak.... i tukang tunggang terbalik amek gambo je n merangkap sekalik tukang makan.... rasa,mantop!!!! siap menambah-nambah lagik...Nak buat pun senang je kot..meh tengok resepi kot-kot ade yang kurang rajin nak masak lauk bolehla buat nasi goreng ni...nak-nak plak makan ngan ikan bilis yang digoreng rangup dan hirisan timun yang segar lagik fresh...layannnn....

Bahan-bahan:untuk 3-4 orang makan

  • *10 tangkai cili merah
  • 3 mangkuk nasi
  • *3 biji bawang putih
  • * 6 biji bawang merah
  • *2 inci belacan bakar
  • 3 biji telur
  • 2 sudu besar sos tomato
  • hirisan kobis 
  • 1 keping fish cake -
  • garam (kalau perlu) & perasa secukupnya
  • 1 cawan ikan bilis goreng(terpulang nak gaul sekali dengan nasi atau makan bersama nasi)
Cara-cara:
  • Tumis bahan2 kisar*, hingga naik bau dan betul2 garing.Masukkan sos tomato, kobis, fish cake dan gaul rata. Tambahkan garam & serbuk perasa. Kacau hingga sebati. Pecahkan telur, biarkan sekejap baru masukkan nasi dan gaul rata. Bila bahan2 sudah menyerap matikan api.


Tuesday, April 19, 2011

Roti Sosej Mini

Assalamualaikum.....lamanya x hapdet blog ni...ade yang merindu ke...menunggu-nunggu n3 terbaru ambe??????wahhhhhh....mood perasan di tahap yang tinggi amat!hehheheheh.....tapi bila imbas balik memang lama ambe x update teratak  usang ambe ni....baru ni sempatla kejap gantung mane yang patut, wish mane yang dan...malam ni kebetulan line tenet ade sikit laju...gambo dalam folder pun ade lagi yang terperap sebab tuan nya xmengN3kan lagi...so, pilih punya pilih...gambo kat bawah ni jadi pilihan.....

Jangan dipersoalkan ketidakcantikkan gambo itu  sebab ambe main snap je sebab sume dh xsabo nak mengap roti ni panas-panas...nak2 plak time tu angin sejuk melanda kampungku, memang syiok habisla noleh makan roti ni panas-panas....jangan verangan nak mintak ye,memang dah selamat masuk Indah Water pun...hehheheh....buat ni xlama lepas Kak Ros tayang rotinya....so, ambe pun copyla buat kecik-kecik jugak style Kak Ros...sedap i tell u!!! Sape rajin lehla try buat tok minum petang esok...ambe nak undur diri dah ni, insyaAllah jumpa lagi d n3 seterusnya yang xtaula bila nak munculnya......

Bahan-bahan: ( untuk doh roti)
  • 300gram tepung roti
  • 80gram tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung@skim milk
  • 3 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
  • 1 1/2 sudu besar butter@marjerin
  • 150ml susu suam@air suam
  • 2 sudu kecil yis
  • 2 sudu besar water roux

* untuk gliss dan topping*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu serta sedikit bijan goreng
*untuk Inti roti*
beberapa batang sosej yang telah direbus kemdian dipotong kecil

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada beberapa bebola kecil, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan  mengikut bentuk yang digemari, ros bentukan pintal, bulat-bulatkan letakkan sosej, setelah dibentuk, susun di atas loyang atau dulang pembakar, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun dan tabur dengan bijan goreng, bakar pada suhu 180 darjah selama 16-18 minit atau sehingga permukaan bun perang.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

Friday, April 15, 2011

Happy 1st Anniversary.....

Baru sempat nak gantung...huhuhuhu