Saturday, December 17, 2011

Chocolate Filling

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, setelah seminggu di kampong, semalam dh masuk keje balik.. cam biasela, masuk ofis banyak pulak keje yang menanti… nak-nak keje cam ambe ni, nak stat masuk bulan 1 mulala sibuk tahap xleh nak explain…hahhahah…boleh gitu???...


Masa kat kampong sempatla try beberapa resepi yang dh lamaaaaaaa masuk waiting list… dok sini, yang mampu hanya panjangkan waitying list…bila balik kampong ingat sempatla pendek kan list tu..alih-alih panjang jugak… xpela, sekurang2nye dah berkurang sikit..ye x???..

Dan ni salah satu yang ambe memang sgt nak try…ayat klise…dah berkurun sifu lain buat, ambe si amatur ni baru nak terhegeh-hegeh nak buat.. I tell u what!!! Sedap okeh… ambe siap makan ngan aiskrim lagi… sapu kat roti tu of course la..tapi sume benda ku sapu ngan choc filling ni.. ada beberapa resepi ambe letak gak skali filling kasi lagi terangkat rase coklat tu… tapi tu n3 kemudian la ye..

Oleh sebab ambe amek ni kat umah Kak Mas, so ambe link kan ke situ la ye.. sifu-sifu lain pun ramai yang try, tapi xdapatla ambe nak link kan sume nye… jom layan resepi same gambonye…


Bahan-bahan:
  • 250 ml susu sejat / susu cair
  • 180 ml air suam
  • 125 gm gula halus atau gula kastor..boleh tambah sedikit jika nak manis
  • 60 gram mentega
  • 60 gram serbuk koko
  • 40 gram tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanilla



Cara-cara:
  1. Campurkan susu,koko, air suam, dan tepung jagung.Kacau sebati.
  2. Tapis ke dalam bekas berisi gula..Ana campur & blender sampai halus, terus tuang dalam bekas gula
  3. Kacau dan pekatkan diatas api..guna api perlahan
  4. Kacau sampai pekat
  5. Campurkan mentega dan esen
  6. Kacau sebati dan tutup api..sejukkan

13 comments:

nOOrsha said...

choc filling ni mmg sedap kan....layan ngan roti ptg2, fuh syookk abih
:)

Nieza said...

sedapnya! akak lum berkesempatan nk try lagi..tapi resepi dh berkurun masuk list:)

sofi al-pauri said...
This comment has been removed by a blog administrator.
sofi al-pauri said...

tme buat ari 2 rase biase je tp try plak rase sdp pulakss..heheh..u should do it again n again sista..terbaekk!!!

bluesky said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

nak tny,nape ada tepung gandum n xde mentega kat cara nk buat tu?pastu kat bahan xde lak tepung gandum,kalau kena guna,nak guna byk mana ye tepung gandum tu?n lps tu mentega tu nak masukkan bila ye?

Anonymous said...

sorry xperasan mentega ada kat cara no 5..

Mimiey.. (^-^) said...

@ kak noorsha..
heheheh...mmg sgt sedap!!! nyesal mie x try lama dulu

Mimiey.. (^-^) said...

@ kak nieza...
jgn lupa try tau akak..
mmg recommended la... sgt sedap!!

Mimiey.. (^-^) said...

@ sofi al-pauri...
hhahahah...tu la, aritu jual mahal...
bisa diatur...senang je buatnye pun

Mimiey.. (^-^) said...

@anon
t.gandum tu kalau nak pekatkan skit adunan tu..
sy xletak, tapi lupa nak buang yg t. gandum tu...sori ye...
yg tepung gandum tu leh rujuk cara kak mas ye..
maaf atas kecuaian...tq sebab bagitau

Sugar 'n' Spice said...

mimiey... sedapnyer choc. filling ni..boleh dmakan berbagai2 cara...nti nk cuba laaa....

salam kenalan dari mimie juga.... ;)

HomeKreation said...

Baru sempat nak komen... wow, best ni. Senang jer nampak nya kan.