Tuesday, October 9, 2012

Meatball Ala IKEA~~

Assalamualaikum..

Sebelum cite pape, meh nk tayang ni dulu... Agak-agak cam pernah nampak n makan x??? 


Yang pernah g IKEA mesti familiar ngan gambo ni kan??? Tapi ini homemade punya tau.. gara-gara teringin nak makan tapi susah nk menapak ke IKEA tu, ambe try google resepi... Tup tup kuarla resepi Kak Chooyaya ni... Dinner sabtu lepas, boleh tahan sedap!!

Dah ala-ala IKEA punya dah..Lenkali dah xpayah nak menapak ke sana semata-mata nak makan ni, buat sendiri lagi puas hati..=)

Jangan diukur size meatball tu sebab yang mini size je ade lam peti tu.. Malas pulak nk menapak ke C4 semata-mata nk beli meatball size giant tu. Gunala ape yang ade.. Percubaan pertama berjaya.. Ambe buat gravy die banyak-banyak dan simpan lam peti, senang nak guna panaskan je...


Nak try????Meh tengok resepi...

Bahan-bahan:
  • 2 sudu butter
  • 1 1/2 sudu tepung gandum
  • sebiji bawang besar hijau dipotong dadu dan digoreng sehingga layu tetapi jgn sampai hanget
  • sebiji tomato yang gemok yang dipotong dadu
  • 1 1/2 cawan air sejuk, bukan air sirap *
  • 100ml susu segar/susu cair *
  • 3 sudu sos tomato *
  • 3 sudu sos tiram *
  • 2 sudu kicap manis *
  • 2 sudu lada hitam *
  • 1 cube ayam *
  • sesudu gula *
  • 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan suku cawan air
  • cendawan tiram/cendawan butang


Cara Membuatnya

1. Cairkan butter lepas tu masukkan tepung gandum, goreng sampai bertukar menjadi warna coklat2 manja.
2. Masukkan bawang yang dah digoreng awal tadi, tomato dan jugak cendawan
3. Bila dah layu2 manja, masukkan semua bahan yang bertanda (*) sampai mendidih
4. Last sekali, untuk pekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung.

Wednesday, September 12, 2012

Kek Lapis Kukus Cream Cheese


Try resepi Kak Yatie..

BAHAN A
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sk vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
  1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

Tuesday, September 4, 2012

Bubur Candil Tepung Pulut Hitam


Menu berbuka puasa yang lalu..
Baru sempat nk tayang
Amek umah Kak Yatie.. Jom layan

Bahan-Bahan:
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1 cawan tepung pulut hitam
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • sedikit garam
  • 1 1/2 cawan air-utk uli tpng, tuang sikit2 masa menguli doh
  • Air secukupnya= utk merebus bubur candil
Bahan Kuah
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan santan cair
  • 1/2 cwn gula pasir-ikut kemanisan yg di kehendaki
  • 1 ketul gula melaka=racik halus dan masak hingga hancur+1/2 cwn air= tapiskan
  • 2 helai daun pandan-di simpulkan

Close up!!!

Cara-Cara:
  1. Campurkan tpng pulut, tpng gandum, tpng pulut hitam dan garam ke dlm mangkuk.
  2. Campurkan air sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
  3. Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
  4. Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
  5. Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair dan santan pekat, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
  6. Masukkan bebola candil tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
  7. Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.

Tuesday, August 14, 2012

Kuih Kaswi Gandum


Kuih berbuka minggu lepas hasil berjalan umah Kak Yatie..
Sedap!!

Bahan Sirap :
  • 5 cawan air
  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir
  • *saya tambah beberapa helai daun pandan
  1. Masakkan semua dan sejukkan
Bahan lain :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
  • 1 sudu kecil kapur kueh [optional]
  • Kelapa parut ( yang muda)
  • Sedikit garam
Cara :
  1. Panaskan kukusan.
  2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. ( Lapikkan pelastik saiz loyang )
  3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
  4. Masakkan sehingga masak ( 30 minit )
  5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
  6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
  7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

Thursday, August 9, 2012

Bingka Kentang Kak Yatie...


Resepi Kak Yatie..
Gambar blur abaikan.. tapi sedap sangat sampai buat 2x dalam masa xsampai sehari..

Bahan-bahan.(loyang 8x8inci)
  • 1 cwn kentang rebus(dlm 2 biji yg sedang)
  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn santan (nak kisar dngn daun pandan pun boleh)
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn gula
  • 2 sudu besar butter/minyak sapi
  • 4 biji telur
  • sedikit garam
  • pewarna hijau dan sedikit pes pandan

  • sedikit bijan
  • 2 sb minyak utk sapu pd loyang -guna butter pun boleh
Cara-cara.
  1. Kentang di rebus hingga empuk, toskan dan dilecek.
  2. Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.
  3. Sementara itu panaskan oven 180c.Sapukan minyak/butter di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
  4. Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
  5. Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi guna api atas je utk garingkan bahagian atas.
  6. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.

Tuesday, August 7, 2012

Kek Kukus Susu...

Dah lama buat tapi lupa nak publish...
Resepi asal plain je, tapi ambe letak serbuk koko skit bagi rasa xplain sgt n saje gatal tangan main ngan kaler ijo..hehhe
Resepi dari Cutie Winkle..
Mudah dan sedap..lembut je

Bahan-bahan ( 1 keluarga )

  • 250 g butter
  • 1 cawan gula halus
  • 6 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 cawan tepung naik sendiri
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan air

Cara-cara

  1. Pukul butter dgn gula hingga kembang
  2. Masuk kan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
  3. Masuk kan tepung naik sendiri dan susu pekat yang di bancuh dengan 1/2 cawan air.
  4. Masuk kan aduanan dalam loyang bulat yang sudah di geles dengan sedikit butter dan tepung
  5. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak. Untuk mengelak kan permukaan kek berlekuk @ tidak rata, balut penutup pengukus dgn kain.


Thursday, August 2, 2012

Sambal Goreng Kering


Ambe amek dari umah Kak Ayu

Ambe xleh nak copy dari Kak Ayu, so yang berminat leh klik kat link tu ye...

Tuesday, July 31, 2012

Sagu gula melaka


Terjah umah KaK Noorsha.. Sedap sangat!!!!

Bahan-Bahan 
  • 1 biji gula melaka
  • 1/2 cawan air
  • seikat daun pandan

  • 500 ml santan pekat (Noorsha guna santan kotak)
  • 150 ml air
  • sedikit garam

  • 1 cawan sagu
  • 3 cawan air
  • secubit garam
  • pewarna pilihan
Cara-cara:

1.Untuk kuah gula melaka :potong gula melaka kecil2, masukkan dalam periuk bersama air & daun pandan yg disimpul.
2. masak dengan api sederhana hingga cair kemudian masukkan gula melaka kedalam cawan puding. ketepikan.
3. Untuk Kuah Santan: masukkan santan pekat, air dan sedikit garam kedalam periuk. renihkan seketika. ketepikan.
4. Untuk puding sagu :bersihkan sagu dengan sekali air lalu saja...toskan air. masukkan sagu kedalam periuk bersama air dan secubit garam
5. masak dengan api kecil saja hingga sagu berubah jernih. kacau sesekali.
6. asingkan sagu kepada 2 bahagian sama banyak.
7.letak setiap satu dengan setitis pewarna pilihan.kacau rata... kalau nak pakai plain pun ok...
8.masukkan sagu tersebut kedalam cawan puding.. 
9. untuk menghidang : curahkan santan @ susu cair @ susu segar keatas sagu yang sedia sejuk.. selamat mencuba :)

Friday, July 27, 2012

Kuih bom Kak Badaria


 Kuih santapan berbuka puasa semalam... resepi Kak Badaria

Bahan-bahannya:-
  • 250gm tepung pulut
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • sedikit garam
  • santan cair secukupnya (saya guna santan kotak dicampur dengan air)
  • Inti secukupnya : inti kacang merah atau inti kelapa atau inti kacang hijau (saya guna inti kacang merah)
  • Bijan secukupnya
  • Minyak untuk mengoreng




Cara-caranya:-
  1. Masukkan tepung dan garam dalam bekas, gaul rata
  2. Tuangkan santan cair sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat ditangan.
  3. ambil sedikit doh dalam anggaran 30gm dan bulat-bulatkan. Buat sehingga habis doh tersebut
  4. Ambil dulang dan tabur dengan bijan
  5. Leperkan doh dan masukkan inti, tutup rapat supaya inti tidak terkeluar. Bulatkan
  6. letakkan diatas bijan yang ditabur atas dulang tadi. Buat langkah 5 sehingga semua doh habis.
  7. Goyang-goyang dulang supaya semua kuih diliputi dengan bijan. Jika tak pandai....guling-gulingkan kuih atas bijan supaya semua permukaan kuih diliputi dengan bijan.
  8. Rehatkan kuih bom anda sebelum digoreng.
  9. Goreng dengan minyak panas sehingga kekuningan. Pastikan digoreng dengan mengunakan api sederhana.

Thursday, July 26, 2012

Happy 2nd Anniversary


Alhamdulillah dah menginjak usia 2 tahun usia blog ambe ni. 

Sepanjang 2 tahun ni, walaupun x banyak n3 yang berjaya diupdate dek kekangan masa dan waktu, tapi di sini la segala penat lelah menghasilkan sesuatu hidangan, mempelajari pelbagai resepi baru dari sifu-sifu yang terer di abadikan dan di pahat untuk tatapan dan kenangan di masa hadapan.

Sedar tak sedar dah 2 tahun ambe berblogging. Sepanjang waktu tersebut, hanya sedikit masa yang ambe sempat peruntukkan untuk mengupdate blog ni.. karangan pun dh xsepanjang dulu...hehheheh.. Walau apapun, ambe tetap sayang dan kasihkan blog ku ini..

Akhir kata, salam sayang dan insyaAllah blog ini akan bertahan dan moga-moga menjadi rujukan yag berguna buat yang singgah di sini!

Salam sayang
ALKISAHKU...(^_^)


Wednesday, July 25, 2012

Nasi lemak tumis


Assalamualaikum..
Menu berbuka semalam.. Nasi lemak tumis..nasi ambe masak, sambal ikan bilis kasi spupu i masak...
Alhamdulillah..sedap!! bertambah makan...
Xterlambat ambe nak ucapkan Salam Ramadhan buat semua yang berkunjung ke sini..
Opppp... ramai sifu dh try tumis resepi Kak Jun ni..

Bahan : ( 5-6 orang )
  • 3 cawan beras
  • 2 cawan santan
  • 2 cawan air
  • 1/2 sudu besar halba
  • 1 daun pandan
  • 1 cm halia-hiris halus
  • 1 batang serai-titik
  • 2 biji bawang merah-hiris
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi

Cara memasak :
  1. Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing.
  2. Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
  3. Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai dan garam.
  4. Pastu masak seperti nasi lemak biasa..
  5. Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis @ udang @ sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.

Thursday, July 5, 2012

Oreo Cheese Cake..

Assalamualaikum...

Ayat klise, lama kan xbersiaran... bukan disengajakan namun ini lah hakikat kehidupan.. 
Hidup seorang auditor yang sentiasa sibuk smpai bulan 7..hhehehe... sape2 pernah keje bahagian audit mesti mengakui kebenarannya kan...
Terus masuk cite asal nk tayang n3 ciskek nih..
Xpernah2 ambe buat ciskek, namun dek tergoda dan nak makan tahap gaban, ku godek gak ngan bantuan adik ambe..
Nak tengok???

Meleleh x...hahhahha...kijam tau!!!!

Resepi amek umah Kak Ana Suzana. situ siap ade langkah-langkah lagi...
Akan dibuat lagi tapi nanti balik kampungla...makan ramai-ramai baru best. Hari tu pun kejap je habis..

Bahan:-

30 keping oreo cookies (buang cream tengahnya) - kisar halus 
1/4 cawan butter - cairkan

Bahan Filling:-

16 oz (2 cawan) (500 gm) cream cheese 
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan sour cream - aku ganti dgn yogurt asli - ambe pun
2 biji telor - buang tali pusatnya
1 cawan oreo yang dicincang halus


Cara Menyediakan:-

Base :- 
gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:-

~ Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.
~ Masukkan sour cream dan pukul sebati.
~ Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati.
~ Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.
~ Bakar secara "steam bake" dgn auhu 170 celsius (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak.
~ Tutup permukaan ciskek dengan aluminium foil untuk mengelakkan permukaan terlebih kuning.. letak pd rak bawah sekali dlm oven..
~ Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam. Hiaskan dengan jem kegemaran atau buah2an seperti peach/strawberi

Friday, May 25, 2012

Mee Bandung Kak Cida


Xleh nak caka banyak, sebab bz..tapi tetap nk sajikan korang ngan mee bandung yang best nih!!!
Amek dari Kak Cida.. senang nak buatnye, kejap lak tu..

utk paste: (utk 2 org mkn / 1/2 bungkus mee kuning)

1/4 cawan udang kering
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih

(kisar semua bahan kat atas)

dgn minyak yg byk, tumis bahan yg dikisar tu (guna minyak byk sbb udnag kering meresap minyak)
tambahkan 2 sudu besar cili kisar dan 1 sudu teh garam
masuk air skit, biarkan sampai kering..
bahan2 mee bandung:

1/2 bungkus mee kuning
paste diatas
1 biji bwg besar- hiris
2 ulas bwg putih-hiris
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
ayam/daging/ udang/sotong
          1 biji ubi kentang - direbus dan dilecek halus (ambe tambah) 
          1 pokok sawi
sedikit kubis
1 biji tomato- hiris
2 biji telur- utk 2 org mkn

Cara-cara:

  1. tumis bwg hiris sampai wangi-masukkan paste- (paste yg buat awal td)
  2. masukkan air-1 mug air utk 1 org mkn, aku masuk 2 mug utk 2 org mkn (kalau nk wat utk mkn sorang, separuhkan paste td)
  3. masukkan ayam (kalau daging rebus dulu)
  4. biarkan mendidih
  5. pecahkan telur dgn hati2..utk elak telo pecah-biar telur masak baru kacau
  6. pastu masukkan btg sawi..biarkan mendidih lg
  7. masukkan sos cili dan sos tomato
  8. masukkan mee, sayur dan udang
  9. biarkan mendidih dan rasa cukup masinnya- kalau x cukup tambah garam
  10. kalau nk manis skit, tambah gula
  11. akhir sekali masukkan tomato
  12. semasa menghidang- masukkan mee dlm mangkuk dan hias dengan hirisan cili merah dan bwg goreng

Thursday, May 17, 2012

Kek Coklat Kukus Mama Shikin...

Assalamualaikum...lamanya rasa xmengupdate resepi-resepi yang dicuba..
Masak je tapi nak menghapdatenye, nak menulisnya agak kurang rajin skit...papepun layan je la ye kek kukus coklat yg sangggaattttttt senang ni!! Dahla senang, sedap lak tuh!!


Masak-masak kejap atas dapo, campo-campo pastu kukus...xsampai 30 minit pun termasuk persiapan bahan...xcaya????try buat tengok... ambe buat minggu lepas bawak g ofis, kejap je licin...xsangka lak dpt sambutan... siap ada yg tanya resepi dan dah buat dah pun...Alhamdulillah jadi... Credit pada Mamashikin atas resepi yg senang dan sedap nih!! Tengokla kegebuan kek ni..memang xmenyesal cuba..


Bhn-bhn yg perlu dimasak atas api- (masak sampai semua bahan sebati)

  • 1 cwn susu cair
  •  1cwn serbuk koko
  •  1 cawan susu pekat,
  • 1 cawan gula 
  • sedikit serbuk penaik
  • 1 sudu esen vanilla,
  • 1 cwn minyak(tp yg ni masukkan last skali)

Bhn yg perlu dikisar@blender

  • 1 cwn tepung gandum 
  • 4 biji telur.

Cara-cara:

Campur sebati semua bahan yang dimasak dan bahan yang dikisar dan bolehla dikukus selama 45 minit @ sehingga masak.

Friday, April 6, 2012

Sayur Goreng Bertelur

 Salam jumaat...
Ni antara sayur goreng yang ambe suka..
Sebab letak telur...
Cincai je sume...
Meh la layan resepi..


Bahan-bahan:
  • Kubis
  • Carrot - dipotng halus
  • Brokoli
  • Tomato
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji telur
  • Serbuk perasa ayam
  • Sos tiram
  • 4 biji cili padi - dipotong halus

Cara-cara:
  1. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili sehingga naik bau
  2. masukkan sos tiram, kacau seketika dan masukkan carrot
  3. Biarkan seketika, masukkan semua sayuran yang lain dan kacau sekata.
  4. Buat bulatan di tengah dan pecahkan telur
  5. Biarkan seminit dan kacau telur tersebut hingga bersalut dengan sayuran yang lain.
  6. masukkan serbuk perasa dan bila agak-agak dah masak, boleh la diangkat dan dihidangkan.


Tahniah Kak Nieza!!!!!


Saturday, March 24, 2012

Happy Birthday to Me!!!!!


Alhamdulillah…hari ini, tanggal 24 Mac 2012, cukupla umur ambe 25 tahun… kalau syarikat tu dah jubli perak dah…hehehhe

Jutaan terima kasih buat bonda tercinta, Kamsiah Ali kerana melahirkan dan bersusahpayah membesarkan anakmu yang manja dan banyak kerenah ini. Juga buat ayahanda tercinta kerana menjaga dan membesarkan anakmu ini tanpa rasa jemu dan bosan..

Dengan bertambahnya umur hari ini, ambe hanya mengharapkan yang terbaik dalam hidup dan mengharapkan kejayaan jugak rahmat Allah yang melimpah ruah dalam hidup ini. Mengharapkan semoga hidup ini dipermudahkan, mampu menggembirakan hati ayah bonda juga mampu menjadi kakak yang baik buat adik-adikku…

Doakan ambe ye!!!

Friday, March 23, 2012

Ikan Bilis Goreng Cili Padi dengan tempoyak...

Quick update...
Resepi Kak Anim...
Bahan-bahan:
  1. 2 genggam ikan bilis-goreng garing dan ketepikan
  2. 25 ulas cili padi* - ambe letak separuh
  3. 1 labu kecil bawang besar*
  4. 1 ulas bawang putih*
  5. bahan2 bertanda * di kisar kasar
  6. 11/2 senduk makan tempoyak
  7. minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
  • Kurangkan lebihan minyak goreng ikan bilis tadi menjadi lebih kurang 1 mangkuk kecil
  • Tumiskan bahan2 kisar sebentar dan masukkan tempoyak.
  • Gaul sebati dan masukkan ikan bilis goreng
  • Sedia untuk di hidangkan dan jika suka bolehlah di perah sedikit limau kasturi..

Monday, March 19, 2012

Ayam Harum Thai

Assalamualaikum...

Dah pernah buat dulu...kali ni buat lagi...
Amek umah Kak Ummi...
Xleh nak bebel panjang...
2 file setinggi gunung tunggu nak disettlekan...bye bye..
Bahan:-
  • 1/2 ekor ayam (dipotong kecil/ikut suka) - bersihkan
  • 2 batang serai - dititik (akak letak 3 btg)
  • 4 helai daun limau purut - (akak letak 6 helai) ambe pun
  • 2 biji lada benggala - belah 4 (akak guna yg hijau & merah) - ambe guna hijau je
  • sedikit gula dan garam secukup rasa
  • 4 sudu besar minyak untuk menumis
Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk):-
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Bahan B (dicampur, jadikan sos):-
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar pes tomyam
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 biji limau nipis - ambil jusnya
  • daun sup - dihiris halus-halus
Cara Memasak:-
  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejep separuh masak je. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bahan A sampai wangi.
  3. Masukkan bahan B dan kacau rata dan naik bau wangi jgk.
  4. Masukkan ayam, serai dan daun limau purut.
  5. Masak dengan api perlahan dan gaul sekata.
  6. Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, tutup api.
  7. Hidangkan dengan nasi putih panas-panas.

Tuesday, March 6, 2012

Kuih Rengas Kak Hasue..

Jom layan kuih rengas @ kuih kacang hijau ni..
Peberet abah ambe...
Kalau buat,memang die je la dok mengadap kuih ni...

Xde props bagai pun...
Amek gambar sekeping dan terus makan...
Abaikan yang terhitam tu ye...
Terlebih garing sebab asyik dok bersembang ngan my mum...hhahahah...
Seb baik rasa maintain..
Credit to Kak Hasue..
dah brape kali buat dah, ni baru nak masuk blog..

Bahan2 membuat adunan tepung/batter:
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/3 sudu mkn marjerin
  • 1 sudu kecil garam
  • secubit gula
  • 1/2 cawan air
  • Sedikit pewarna kuning
  • Minyak secukupnya untun menggoreng-lebih kurang 2 cawan
Cara2:
  1. Dalam bekas,campurkan tepung,marjerin,garam,gula. Masukkan air dan kacau menggunakan hand whisk supaya adunan cepat sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning
  2. Panaskan minyak dalam kuali,celupkan inti yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.
Inti Kacang Hijau

Bahan2:
  • 1 cawan kacang hijau
  • 3/4 atau 1 cawan gula pasir(kemanisan bergantung kepada selera masing2)
  • 1 sudu kecil garam
  • Air secukupnya untuk merebus kacang

Cara2 membuatnya:
  1. Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
  2. Apabila air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus)
  3. Setelah benar2 kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana.
  4. Apabila sudah mula kering,perlahankan api..dan kacau sentiasa.
  5. Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk..