Tuesday, August 7, 2012

Kek Kukus Susu...

Dah lama buat tapi lupa nak publish...
Resepi asal plain je, tapi ambe letak serbuk koko skit bagi rasa xplain sgt n saje gatal tangan main ngan kaler ijo..hehhe
Resepi dari Cutie Winkle..
Mudah dan sedap..lembut je

Bahan-bahan ( 1 keluarga )

  • 250 g butter
  • 1 cawan gula halus
  • 6 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 cawan tepung naik sendiri
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan air

Cara-cara

  1. Pukul butter dgn gula hingga kembang
  2. Masuk kan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
  3. Masuk kan tepung naik sendiri dan susu pekat yang di bancuh dengan 1/2 cawan air.
  4. Masuk kan aduanan dalam loyang bulat yang sudah di geles dengan sedikit butter dan tepung
  5. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak. Untuk mengelak kan permukaan kek berlekuk @ tidak rata, balut penutup pengukus dgn kain.


5 comments:

Saya Disini said...

sedpnye

HomeKreation said...

Salam Mimiey cayang. Gebu nya nampak kek kukus.... mesti telan tak terasa ni kan...hehe

~~zana@pb~~ said...

Patut la lembut, 6 biji telor tu.....
Puasa2 ni akk x boleh buat kek, takde yg nk mkn.

Mama-ILuvU said...

Tgk resepi mcm senang. Boleh la cuba nanti. Saya selalu buat kek butter bakar..nak try resepi ni nanti...saya suke kek simple2 mcm ni sbb makan tak muak.

p/s : Pada yang mencari tips/suplemen bagi menjayakan penyusuan boleh berkunjung ke blog saya
http://mama-iloveu.blogspot.com/2012/08/testimoni-4-oz-ke-7-oz-dalam-masa-2-hari.html

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...