Tuesday, November 25, 2014

Kek Buah Kukus Kak Sheila


Assalamualaikum...

Ya Allah, setahun lebih rupanya ambe tak update blog kesayangan ni! Tuntutan kerja dan pelbagai benda jadi kekangan nak mengupdate. Fuhhh....Fuhhhh...tiup habuk sikit. Ini bukan habuk lagi dah, dah naik semak samun dah blog ni..

Nak-nak sekarang ambe dah berpindah rumah duduk dengan sedara, lagila tak memasak. Balik keje sume dah siap masak, tinggal makan je.. lagila takde gambar makanan. Xpela, untuk sesi pembukaan semula blog ni, meh ambe kongsikan resepi kek buah yang ntah berapa puluh kali buat.. Bila balik kampung, kek ni WAJIB dibuat.  Resepi dari salah satu sifu masakan, Kak Sheila..

Bahan-bahan
  • 250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter)
  • 350g gula pasir
  • 60ml air panas
  • 500g buah-buahan campuran
  • 3 biji telur gred A
  • 350g tepung gandum*
  • 1 sudu kecil cream of tartar*
  • 2 sudu kecil soda bicarbonat* 
  • 1 sudu kecil serbuk buah pala/nutmeg*
  • 1 sudu kecil esen vanila
 Cara-cara
  1. Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. Masukkan butter sehingga cair kemudian masukkan buah-buahan campuran. Kacau sebati dan biarkan mendidih sebentar. Kemudian sejukkan.
  2. Ayak bahan-bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
  3. Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
  4. Alas loyang 7x7 dengan kertas baking. Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.Tutup loyang dengan aluminium foil.
  5. Kukus selama 4 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. (boleh juga dikukus 2 jam shj)
  6. Sejukkan kemudian potong. (Pastikan kek benar2 sejuk seeloknyer semalaman supaya kek dan buah tidak berderai dan padat ketika dipotong).

7 comments:

Azrin Rahim said...

sama jer jrng ayie mengupdate blog..
btw, tq for the shre resipi tu.. tgok gmbo terliur..

Iris Kitchen said...

Blogwalking ke sini... Sedap kek buah.. ni blog saya http://iriskitchen.blogspot.com/2015/01/murtabak-cheese-leleh-punya.html Jemput singgah ye

Filzah Azzahra said...

wahhh..nanti nak try buatlah.. Salam Blogwalking

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Sergey Popov said...

Обнаженные: реальные проститутки Киева

Эффектная, нежная, обаятельная, с очаровательной улыбкой и страстным темпераментом, созданная для любви леди! Мое тело доставит массу удовольствия. Кому не везет, тот и в носу ковыряя, сломает палец.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)