Tuesday, August 14, 2012

Kuih Kaswi Gandum


Kuih berbuka minggu lepas hasil berjalan umah Kak Yatie..
Sedap!!

Bahan Sirap :
  • 5 cawan air
  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir
  • *saya tambah beberapa helai daun pandan
  1. Masakkan semua dan sejukkan
Bahan lain :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
  • 1 sudu kecil kapur kueh [optional]
  • Kelapa parut ( yang muda)
  • Sedikit garam
Cara :
  1. Panaskan kukusan.
  2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. ( Lapikkan pelastik saiz loyang )
  3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
  4. Masakkan sehingga masak ( 30 minit )
  5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
  6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
  7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

4 comments:

HaSue said...

Ala sedapnya nmpk tu mie..akak wat kuih mls nk snap pic nih..rajin snap mls lak wat kuih.hehe

zieyzain said...

wahh,..sedapnyaa =)

~~zana@pb~~ said...

Favourite akk ni, nak buat la ptg ni...

obat rematik herbal said...

seddapnye.....