Tuesday, September 4, 2012

Bubur Candil Tepung Pulut Hitam


Menu berbuka puasa yang lalu..
Baru sempat nk tayang
Amek umah Kak Yatie.. Jom layan

Bahan-Bahan:
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1 cawan tepung pulut hitam
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • sedikit garam
  • 1 1/2 cawan air-utk uli tpng, tuang sikit2 masa menguli doh
  • Air secukupnya= utk merebus bubur candil
Bahan Kuah
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan santan cair
  • 1/2 cwn gula pasir-ikut kemanisan yg di kehendaki
  • 1 ketul gula melaka=racik halus dan masak hingga hancur+1/2 cwn air= tapiskan
  • 2 helai daun pandan-di simpulkan

Close up!!!

Cara-Cara:
  1. Campurkan tpng pulut, tpng gandum, tpng pulut hitam dan garam ke dlm mangkuk.
  2. Campurkan air sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
  3. Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
  4. Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
  5. Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair dan santan pekat, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
  6. Masukkan bebola candil tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
  7. Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.

4 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

mesti sedap!

Anna Qawina said...

Alllooo miey cayam...sedapnya kalu buleh 2 3 makok..haish..lamo x make kuih gini

Yatie said...

waduhhhhh wat akak terliur jek, mmng sedap bubur ni wat berbuka puasa kan...

kamrul hasan said...

i was the looking for the same and related info, what you describe on your article. And found you through google search. Its helps me a lots and i understood that you are one of skill article writer/ blogger. I have book marked your blog and hope to visit again to learn more. Thanks for your valuable efforts and time.