Tuesday, January 11, 2011

Sweet Potatoes Swirl Bread

Lihatla hasil tangan seorang amatur yang xpernah mengguli tepung utk dibuat roti..keras kejung je tangan nih! Ntah pape punya bentuk betulla..hehhehehhee... sangatla menjelesi kelembutan tangan Kak Hana dan Kak Mas membentuk adunan tu...cantik sangat dorang punya roti... ambe punya bentuk nak kata ventuk roti xjugak,bentuk kuih pun xjugak...bedal jela belalang... last2 masok perut gak... kalau korang perhati betul2, nampak cam tekstur roti agak padat. Kebetulan masa nak mengguli tepung ni...ai guna tangan ok...xcukup tabungan lagi nak amek bibik melayu(BM)..hehhehe...hujan turun lebat berterusan smpai petang, so adunan pun naik sgt lambat..nak2 tang yang plain tuh..sikit je naiknye..yg oren ok la..6 jam kemudian baru la boleh bakar adunan ni..lama kan??? huhuhuhu.....belang pun xbanyak sgt... 


Bahan-bahan :
  • 130ml susu segar (resepi asal soya) - hana tmbh lg kurang lebih 20ml * Mas pun
  • 1 biji telur
  • 200g keledek ( kukus dan lenyek)
  • 300g tepung roti 
  • 155g tepung gandum
  • 8g yis
  • 40g badam kisar - ambe guna hazelnut kisar
  • 5g garam
  • 2tbsp butter
Cara-cara :
  1. Satukan susu dan telur. Kacau.
  2. Dalam mixer bowl (mixer yg besar yer - hana gune BM), satukan tepung roti, 65gm tepung gandum, yis, badam kisar dan garam. Masukkan susu+telur sedikit demi sedikit dan teruskan memutar hingga doh smooth. Masukkan 1 sudu besar butter dan uli lagi hingga betol2 lembut dan elastik.
  3. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Tinggalkan 1 bahagian dalam mixer bowl dan masukkan keledek lenyek , 90g tepung gandum, 1 sudu besar butter dan sedikit pewarna oren. Uli lagi hingga doh lembut dan tidak melekat. - akceli adunan nih sedikit melekat. jgn buh tpg lagi nanti masa canai baru main dgn tepung. dikhuatiri roti akan keras jika terlebey tepung.
  4. Bulat2kan kedua2 doh ke dalam mangkuk berasingan. Tutup dengan kain/plastik wrap. dan biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 40min.
  5. Tumbuk2kan doh untuk keluarkan udara, taburkan tepung ke atas papan canai. Canai kedua2 doh dengan ketebalan lebih kurang 1inci dan sama besar . Letakkan doh plain ke atas doh keledek. Gulung dengan kemas. Dan masukkan doh ke dalam loaf tin. Naikkan doh sekali lagi lebih kurang 40min lagi hingga double size.
  6. Panaskan oven suhu 170C, bakar selama 30min atau hingga roti masak. Sejukkan di atas redai baru potong.


9 comments:

Mas said...

mimiey, tak pe mimiey, janji sedappp...
he..he..sukanya mimiey dah tergoda ngan roti swirl ni....
kira jadi la tu mimiey...cantik la...

Suzi said...

dah sampai sini dah roti ni...bilalah akak nak mencuba ni..
tergoda...

izahdaut said...

wah dah spiral kt sni lak..mie..umh akk ada lgi kledek ni.tlong buatkn leh?mls tul nk nguli la mie

hana said...

bape ketui muscle miey? muekekeke... takpo lah.. berdikit2 dahulu... dulu aku pong bantai gune muscle jugekkk... alhamdulillah ok ajer... meh campak sini dua bantal! haha

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
hehheheh...2la,seb baik sedapp..blh gak merawat hati yg rawan ini...hehehhe..mmg dh sgt tergoda..mkn panas2 mmg best

kak suzi..
try cept2 kak suzi...sedap tau...mkn lak dgn jem ke, perasa coklat ke..mmg melotupppp

kak izah..
ahhahahah... dh terguda...nk wat camne...ade lagi keledek???/meh sini nk tolong rebus...pastu uli sendirik ye...ngeh3...

kak hana...
huih...tang muscle2 jgn tanya aa...dh 3 ketui dh toink..toink..kat lengan nih...2 la, lenkali nnt kena test power memuscle lagi nih..ok,nk campak nih!!! tgg sambut ahhhh...

Ayu said...

salam miey,
cantik nampak roti miey ni..
teringin nak rasa..eh kat daerah miey affected tak dengan banjir..kat sini baca juga berita tentang banjir dikelantan..kat pasir mas...
hope ok semuanya ya..

Mimiey.. (^-^) said...

kak ayu...
hehhehe...belang2 die xbanyakla kak ayu..lenkali mie nk kena gulung byk2 lagi supaya nmpk lagi cantik...huhuhuhu
affected kak ayu...2 3 hari gakla xleh kuar umah sebab air kat simpang nak masuk umah smpai peha.. seb baik umah mie tinggi sikit,2 pn nak masok dapo dah... tapi alhamdulillah sume selamat...thanks ye kak ayu..

Deliah's Deli said...

salam mek...wah ada roti spiral2 kat sini juga...x leh thn tgk..amik skeping eyh :))

Mimiey.. (^-^) said...

kak deliah....
hehehhe...dh spining2 dah mata tgk spiral roti neh...amekla kak del,pinggan jgn lupe anto tau...berisi makanan ye...sebarang pinggan kosongtdk dilayan...time kasih...hehhehhe