Monday, January 24, 2011

Garlic Bread & Sosej Kacang Panggang

Orang lain dah nak tayang lauk lunch dah,ambe baru nak tayang menu breakfast..nak buat camne, orang umah ni jenis lambat sikit bf.. itu yang lambat sikit nak upload gambo..hehhhehhe...lambat ke cepat ke, yang penting dah kenyang...burrppp...alhamdulillah...buruk lantak tul.. Ni dah aim lama kat umah Kak Madihaa,dh lama bookmark tapi asyik tertangguh je...ni dah buat memang puas hati, sebab sedap dan mengenyangkan... slh satu cara nak makan baked beans selain makan camtu je..Kak Ummi pun pernah buat.. korang layannnnn ye....

Sumber:  Buku Senangnya Memasak Makanan Barat Bersama Chef Hanieliza

Bahan-bahan:
  •    1 tin kacang panggang 
  •    10 batang sosej dipotong pendek 
  •    1 sudu makan minyak - ambe ganti 1 sb butter
  •    1 sk serbuk lada hitam
  •    1/2 cawan sos tomato - ambe ganti 5 sb sos cili
  •    1 tin cendawan butang - dihiris nipis - xletak
  •    1 biji capsicum merah - ambe ganti dgn sebiji tomato
  •    1 biji capsicum hijau -> ) dipotong dadu
  •    1 labu bawang besar 
  •    Garam secukup rasa
Cara-cara:

   1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar hingga wangi.
   2. Masukkan sosej dan gorengkan hingga garing.
   3. Masukkan sos tomato dan cendawan butang. Kacau rata.
   4. Kemudian masukkan kacang panggang, semua capsicum dan gaul rata.
   5. Hidangkan bersama roti bakar atau garlic bread.

7 comments:

Ida Ddapur said...

ye..ye,k'ida dtg dulu...nak ngeneng menu mimiey ni....sedappp! sekali sekalo tukar mknn org putih sedap jugok deh..asyik makan nasi kerabu,nasi b'lauk...uwwaaa..rindunyer akak ngan dua2 benda ni...nak buat pun pokok kesum dah nak mati doh..sbb sejukkk sgt lo ni...

Cikgu Nurin said...

Perghh...omputeh tuhh...he he he..sedap nih..nak g cri roti panjang nak wat bf esok pg...akak cilur rcpi ye....

Deliah's Deli said...

salam mie...nak 2 set...wokey?

Mimiey.. (^-^) said...

kak ida...
hahhaha..yeyey,kak ida leh mkn dulu.. boleh je,banyak mie buat...org umah nih mane leh mkn skt2,nnt lapo balik..sabar2,nnt balik bulehla make nasi belauk ngan nasi kerabu... gtau daun kesum jgnla mati dulu, tgg buat nasi kerabu sepiyuk baru kiok,hehhehheh....

cikgu nurin..
silekan kak...mesti xnyesal punya..

kak deliah...
okeh...siap...percuma kopi kawww lagik,hheheheh...

Mas said...

mimiey..nak gak garlic bread tu....he..he..

Nieza said...

mi,order 1 set..terliur dh nengoknya ni...hehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
boleh2,tapi versi garlic hangitla..slalu xjadi buat nih

kak nieza..
ok2 siap...nk spesel ke biase????ahahhha.....