Monday, January 31, 2011

Muffin Labu Kukus

Perasaan sekarang ni???? Tengokla muka kartun kat bawah ni... kecewa...sedih.....nak tau nape?????





 Sebab ni...


 Cuba korang tengok mufin ambe nih??? nak senyum ke xnak mufin nih???? sedih tau...rase down gakla sebab mengharapkan mufin ni akan senyum merekah sebagaimana mufin Kak Izah.. tapi senyumnya ala-ala je...pe eh yang salah???tapi rase...memang sedap!!! dalam frust, down,kecewa,sedih... ade rase gumbira jugak sebab mufin ni sedap dan lembut,cuma macam mampat sikit..tapi tangan tetap laju je menyuap.. lenkali kena buat lagi supaya senyumannya merekah sebagaimana Kak Izah punya.. xpela, practice makes perfect... ayat sedapkan hati..agaknya api dapo ambe xckp kuat kot sebab api yg besar sekali dh rosak, 3 yag lagi tuh sedang2 je besarnya..sebab tu senyuman pun sedang2 je..

Yang ni xnak senyum langsung....masam je..

Ingredients:
  • 125gm steamed pumpkin flesh
  • 1 egg
  • 120gm sugar
  • 100gm evaporated milk or coconut milk *saya guna santan - ambe guna susu segar
  • 30gm corn oil

  • 180gm cake flour *saya guna tepung gandum - ambe pun
  • 20gm rice flour
  • 1.5tsp baking powder
Method:

1. Prepare your steamer and bring the water to a boil
2. Put steamed pumpkin flesh, egg, sugar, milk and oil in blender and whizz for 30 seconds.
3. Sift cake flour, rice flour and baking powder into a mixing bowl.
4. Make a well in the center of the flour mixture and pour the blended ingredients into the well. Mix until well combined.
5. Spoon into lined steaming cups and steam on high heat for 15 minutes. It will bloom by itself, no need to make a cross with oil.

22 comments:

hana said...

makcikkk... ajak lemak ko ader bape org?? meh campur ngan ajak lemak aku nak tak? buat mesyuarat tingkap... kekekekeke.... wehhhh lawo la tuhh! klu merkah sgt pong tak cantik! *ayat sedapkan ati cik mimiey... wakakakakakaka.... aku suker yg bolat2 tak merkah tuh! comel macam aku! hahahahahaa

Mas said...

mimiey..cantik la muffin tu...ok la tu...cuma tak berapa senyum kan..janji sedapp mimiey...

Deliah's Deli said...

assalamualaikum mek..dia tak senyum tu tau naper tak..sbb tokeh dia kak izah kata cm x nak blog lagi..tu yg xmo senyum tu..mie,dah cun la tu.. klu nk kasi senyum lg,koyakkan sikit mmg gerenti senyum..n terus ketawa terbahak2.. :))))

Yatie said...
This comment has been removed by the author.
Yatie said...

Salam Mimiey,
Gebulah muffin tu...kira sopanlah tu dia senyum simpul jek...taklah ketawa terbahak2...kih3..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

dia senyum sikit2 jer tu sebab yg tukang buatnya tu anak dara (ehh betul ke nih? hehee kalau salah sorry yek!) senyum sikit tu tanda sopan.. bak kata kak yatie memories tu.. hehe...

A~ said...

eh, muffins tu comel sangat! mesti la nak senyum. :) Yg takde senyuman tu dia tengah tido jap. Nanti dia senyum dalam perut :P
well done :) jangan sedih2.

HALAMANKU said...

mimiey... wah comel2 tu... akak lum pernah wat lagi... untuk first try sangat ok n cantik... yang penting sedapkan? he he he he.. t wat lagi... jgn giveup...

Mimiey.. (^-^) said...

kak hana...
wahahahah...manyak wei...kalau guna dewan parlimen pn btl tentu muat tau..hahahha...kena guna pdg merdeka nmpk gayenye klu nk buat mesyorat tingkap...hahahahha...xpola mkcik,sodap sikit ati nih...

anto la darwish sini, confem xsedih2 dah...yg bolat tuh mmg khas tok makcik..amekla..

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
2la..seb baik sedap wlpn bantat... pengubat hati nan lara..hukhukhuk...jiwang la plak

Nieza said...

mi, lawa dh la tu senyum anak dara la katakan..hehe btw meh kita tukar akak ada bawa kek kukus 7up ni...nk 5 ketoi apam labu ni...hehehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak deliah...
2 la kan kak del..betul gak kate kak del..die sedihla tu tokey die cam nk stop blog....
yg koyak sedirik tuh,adik mie try koyak sendiri sebijik tadi. memang dh terbahak2 ketawanye...heheheheh

Mimiey.. (^-^) said...

kak yatie..
heheheh...mmg simpul senyumnye...sabo jela,seb baik sedap...hehehheh

Mimiey.. (^-^) said...

kak madihaa....
betul akak...sgt2 betull...anak dara lagi nih...hehhehe...2 yg kena senyum lebih simpul tu...

hazila said...

Ok la tu, tapi akak suka kaler dia you.... nanti hulur 2 ketoi ikut tingkap.

Mimiey.. (^-^) said...

A~...
hahahha...i like ur sentence...ye kot,sbb mase i tengah nak masukkan acuan yg masam tuh mmg sangap skit...hehheheh....

Mimiey.. (^-^) said...

kak erma..
2la..seb baik sedap..mak mie pn kate comey2 je sbb kecik je sebijik2 nih. sekali masuk mulot je.. nnt bila dh pulih skit dari kekecewaan nih,mie nk try buat lagi...huhuhuhu

Mimiey.. (^-^) said...

kak nieza...
mie laju je klu bab2 nak tuko2 makanan nih...kita tuko mie bagi kak nieza apam 5 ketui, kek 7 up separuh loyang ehh...hehhehehehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak hazila..
kaler asli tau kak hazila...mie guna golden pumpkin lagik...hehhehe...ok,tgg tingkap dapo tau

anymz said...

assalam mimie,terlambat sampai kat sini hari ni..sibuk ngemas2 esbok tu hah..angin ribut pulak kat sini..
tu..okay lah tu muffin lagu tu janji sodap..keke

Chik Mimi said...

Miey ok ler tu senyum simpul ade gak senyum akak pun kekadang jadi gitu jugak

Kak Sam said...

Assalmualaikum...
Kira ok le tu. Dia senyum ala2 malu gitu. Next time kalau buat lagi bgtau ye boleh akak tumpang 4 mulut.