Powered By Blogger

Sunday, January 23, 2011

Nasi Mandhi

Memalam buta camni, ade sesape x yang nak bermandikan nasi nih???? hehehheh...ambe sebenarnye xpernah dengar nama nasi ni zaman kecik2 dulu, bila dah masuk U baru la pandai nak kenal nasi macam2...nasi mandhi la,nasi arabla, nasi papela yang selain nasi putih,nasi lemak dan nasi kerabu.. kenal nasi ni sebab ada kawan yang mix arab selalu dok sebut nama nasik ni.. pelik gak dengar. Memula memang imagine agaknye sebab nasi ni dihidangkan dengan cara memandikan nasi ni dengan kuah yang banyak... tapi bila dah kenal, memang jauhla dari gambaran..

Nasi ni memang sedap,lembut je walaupun dah sejuk.. wangi je bila masak... amek umah Kak Zai tadi lepas puas selerakkan dapo nye,hhhehhehe....jangan marah ah Kak Zai..Kak zai kate amek umah Mamasya dan resepi asal dari Resepi Raidah... 

Bahan-bahan:
  • 4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
  • 3 camca besar minyak sapi
  • 4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
  • 1 biji bawang besar ~ hiris halus
  • 3 ulas bawang putih ~ hiris halus
  • 1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
  • 1 helai daun pandan -ambe tambah
  • 1/3 cwn kismis
  • Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
  • Sedikit pewarna kuning- guna 1 sk kunyit campur dgn sikit air
  • Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:


1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.

*tak buat langkah 3 ni sbb tak ada arang.utk dptkan nasi 2 warna gini jgn kacau rata2 sgt nasi.nak nasi masak elok yg biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dgn tudung periuk....jadi nasi masak elok sbb wap nasi terperangkap. - ambe ikut cara Kak Zai

5 comments:

Nazz@Purple said...

nampak sedap..nak wat nazz malas ar.

Ayu said...

salam miey,
pagi2 akak nampak nasi mandhi, terlupa pulak akak belum mandi lagi ni..heheh..uish cabutttt...

hana said...

mekkkk... ko dah mandi blom??? muekekekekekeke

Yatie said...

Salam Mimiey,
Akak dah mandi..so bolehlah makan nasi mandhi ni ya....hah3.....mmng sedap nasi ni, akak dah pernah buat dulu...

Mimiey.. (^-^) said...

nazz@purple..
hehhehe...kejap je nazz nk buat nih..nmpk je renyah tapi sebenarnye senang je..tryla buat..sedap tau

kak ayu...
hahhahha...cpt2 g mandi,nnt leh makan nasi mandhi sedap dh mandi...hehehhe..bape bnyk word mandi daa...

kak hana...
aloooo...i mandi pagi tadi lg okeh...siap sabun ngan syampoo lagi...lalalalal

kak yatie..
ehheheh...oleh sbb kak yatie dh mandi, dh wangi bagai...so kak yatie bolehla mkn nasi yg dh mandhi nih...hehhehe...2la,sedapkan..mie pn xpuas mkn smlm..