Sunday, January 30, 2011

Bawal Masak 3 Rasa

Resepi masak 3 rasa yang ni bagi ambe agak berbeza sebab penggunaan rencah tomyam dalam penyediaan kuahnya tu... xtaula kalau orang lain masak memang letak perencah tomyam ni. Tapi ambe, even my mum pun kalau buat masak 3 rasa memang xpernah letak. Jadi masa makan tu, terasa la ketomyaman kuah tu... ambe suke!! familyku pun suka!!! kalau ade yang xpernah letak perencah tomyam tu, bolehla try resepi ni.. terasa terliur??? cepat2la ke dapo dan masak ikan ni..hehhehe...nak mintak memang xleh..bukan kedekut tapi ni laswik punya menu..so, memang confem2la dh habis..ni skodeng umah Kak Ita Aziz...kak Ita,mie cnp ye...

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan siakap - bersihkan dan kelar.Lumur garam dan kunyit. - ambe guna ikan bawal
Bahan A:

  • 5 ulas bawang putih - ditumbuk asing
  • 3 ulas bawang merah - ditumbuk asing
  • 2inc halia - dimayang halus
  • 6 biji cili padi - dihiris nipis
  • garam
  • gula
  • 1/2 cawan air 
Bahan B:
  • 3 sdm sos cili Thai
  • 1 peket perencah Tom Yam
  • 2 sdm sos tiram
Bahan C:
  • Nenas dipotong kiub
  • Bunga jagung dihiris - xletak
  • 1 biji tomato - ambe tambah
  • setengah batang timun - ambe tambah
  • Cili bengala dipotong dadu

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak.Goreng ikan siakap tadi sehingga garing.Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dalam kuali sedikit utk menumis.
  3. Masukkan cili padi hiris dan goreng sedikit layu.
  4. Masukkan bahan lain seperti bawang putih,halia dan bawang merah yang telah ditumbuk.Tumis sehingga kekuningan dan agak garing.
  5. Masukkan bahan B .Tambah air.Kacau sehingga kuah masak dan mesra. 
  6. Masukkan garam dan gula.
  7. Sekiranya hendakkan kuah yang agak pekat,boleh dibancuh dgn sedikit air dan campuran tepung jagung.
  8. Setelah mendidih masukkan bahan C. Kacau rata. Tutup api dan curahkan di atas ikan tadi. Taburkan daun ketumbar dan karot yg dimayang halus sebagai hiasan. 

14 comments:

izahdaut said...

kalau letak tomyam dah akan akan papriks ke rasa dia mie?mie awat akak tengok ikan tu ganas betul rupenya...hahaha

Mas said...

mimiey...k.mas nak tompang makan ikan tu...sedappnya...

Nieza said...

Mi, akak baru blk jln2 ni nengok ikan ni terasa lapar pulak....tadi baru jer mkn..sungguh menyelerakan...

Deliah's Deli said...

asssalamualaikum mie..ni bkn setakat 3 rasa tau...rasa2nyer la kan yg ni dah naik jd 4 rasa..ataupun mungkin 5 hehehe...rasa geram..rasa lapar..mcm2 rasa la nmpknyer ni :))))

Mimiey.. (^-^) said...

kak izah..
ade rase paprik skitla tapi sedap,mie suke... biase...dek penangan anak dara yg ganazzzzz ini, dgn ikan2 skali posing ganazz.. seb baik mase makan ayu je..ahakssss

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
jemputla kak mas...buat macam umah org len ekk....hehhehehehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak nieza...
sedapnye kak nieza g jenjalan...mie pn baru g jenjalan semalam,jenjalan smbl ngabihkan duit ayah..hehehhe...sedap ikan ni kak nieza,nnt lehla try..

Mimiey.. (^-^) said...

kak deliah..
hahhahah...mmg dah berasa2 rase dah mase makan ikan nih...rase lapo, nak tamak nk bolot sorang...hehehhehe

Yatie said...

Salam Mimiey,
Kalau ikan masak mcm ni mmng sedapkan, akak pun nak cubalah resepi ni...terliur je di buatnya...rajinnya adik akak sorang ni...

Mimiey.. (^-^) said...

kak yatie..
2la..nak2 mie yg xpernah msk 3 rasa letak pes tomyam,mmg jakunla..hehehhehe...tryla kak yatie,nnt gtau sedap ke x ehh... heheheh...xrajin mane pn..

anymz said...

as salam mimie
terima kaseh sudi datang ke dapur akak dan follow..waaah..ada macam2 resepi kat sini ..mmm sedap2..boleh di cuba jugak dgn pes tomyam tu kan?

mokwonik said...

tak kisah lerr kalau sepuluh rase ke..yg penting sesedap rase..bolh masuk list nih!!! berkilat2 tuh soso dia!!!

Mimiey.. (^-^) said...

kak annymz..
tq jgk kak nim sbb sudi singgah sini...boleh jgk ,mesti lagi sedap rasenya kan...

Mimiey.. (^-^) said...

mokwonik...
hehehhehe...betul tuh...yg penting masuk mulot terus ke peyot dannnn...kenyang...hhhehehehe