Monday, January 10, 2011

Gelama 3 Rasa Bagan

Time camni ade sesape xlunch lagi??? jomla lunch dengan kitorang...lauk hari ni ikan gelama 3 rasa bagan...nape ada bagan kat ujung ambe xtau...ku terima seadanya nama masakan ni,hehhehehe.... tapi nape cam merah mak ngah gambo ni bila masuk sini?? dah edit sana sini tapi still merah menyala lagi..abaikan je la ye kalau korang silau bak permata tengok kaler kuah ikan nih..mesti lagi sedap kalau guna ikan talapia @ siakap tapi bila check stok, xdela pulak..gelama size M adela..jadila dari xde langsung kan... ni amek umah Kak Anna Qawina...kak anna ,halal ye cnp sini...


Bahan bahan :
  • 1 ekor ikan Talapia..*resepi asal guna ikan siakap - ambe guna gelama
  • 3 ulas bawang merah * kisar
  • 4 ulas bawang putih * kisar
  • 40 gm cili kering * kisar
  • 1 batang serai -diketuk
  • 10 biji cili padi - diketuk
  • 2 cm halia - dihiris halus
  • 3 helai daun limau purut.
  • hirisan nenas - ambe tambah
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar air limau nipis
  • 1 cawan tepung jagung
  • garam & gula
  • Minyak utk menggoreng
Cara-cara :
  • Lumur ikan dengan tepung jagung. Kemudian goreng ikan tersebut hingga garing.
  • Angkat & hidangkan di atas pinggan.
SOS :
  • Tumis bahan2 kisar bersama serai & halia hingga naik bau.
  • Kemudian masukkan daun limau, hirisan nenas, cili padi, sos tiram & air limau nipis.
  • Campurkan sedikit air ke dalam bahan tersebut. Masukkan garam & gula secukupnya. Kemudian tunggu hingga ia mendidih.
  • Akhir sekali, curahkan sos yang sudah masak ke atas ikan yang dah digoreng tadi.


7 comments:

Deliah's Deli said...

salam mie..mmg silau mataku..selagi x abih ini tayangan...*sambil hulur pinggan tambah nasi lgk :)

Mas said...

mimiey..k.mas baru lepas lunch tau...ternmpk lak lauk gelama...sedappnya..lama dah tak makan ikan gelama...mesti sedapp kan sebab ada 3 rasa,...

izahdaut said...

ikan gelama ikan duri,
akak pun tak tahu rupa gelama,
asik makan kembung je,
apa salahnya bagi secubit dua
untuk sama sama kita merasa

awas..ini bukan pantun okeh...wakakaka

hana said...

ting tong!!
anto tipuware depan pintu nih.. jgn buat2 tak nampak ko g sepak dalam longkang pulak! payer kang..

Wan Ryna said...

ikan masak 3 rasa memang best2..i likeee!! sy buat gune cencaru je..murah..hehehe..kaler merah kuah tu memang menggoda selera la :)

Mimiey.. (^-^) said...

kak deliah...
* smbil tambah lagi 2 senduk... hahahhaha,cpt2 pakai spek itam...biar nmpak ikan ngan nasi je...hahahhah

kak mas...
laaa...xleh la nk ajak kak mas join...tapiiiii,kalau nk sepinggan lagi pn boleh..hehhehe..umah ni ikan gelama selalu gak beli sbb sume org suka makn..

Mimiey.. (^-^) said...

kak izah...
hahhahaha....pantun 5 kerat tuh..terer2...sedap woo ikan gelama, ala-ala ikan kerisi cantu rasenye...errkkk,yeke???? ahhh...xkirala,yg penting ikan gelama sedap digoreng garing...

kak hana..
aikkkk...bukan tadi dh anto 2 mangkuk ke???? pehal ade lagi depan pintu nih.....aiissshhhhh... buatpe sepak msk longkang... simpan dlm gobok lg bagus...wahahhahha

wan ryna...
cencaru pn sedap rasenye...sy pn suka mkn cencaru...hehhehehe