Saturday, January 8, 2011

Banjir.....

Assalamualaikummm.lama rasanya ambe bercuti berblog.walaupun sebenarnya baru 3 hari...lemau rasanye.. campur pulak dengan banjir yang melanda..lagila rasa sangat lemau.. kalau korang tengok news, kat kelantan sekarang ni memang tengah dilanda banjir yang teruk.. macam biasa, akhir tahun sume orang akan bersedia menghadapi banjir sebegini..umah ambe pun xterkecuali. Selalunya akhir tahun memang time banjir tapi melarat hingga awal tahun ni.. Bila musim hujan camni, line itenet pun agak kurangla kelajuannya... ditambah lak dengan hujan yang sangat lebat sampai jalan nak masuk ke rumah ambe digenangi air hingga ke paras peha. Kalau bebudak lalu,agak confemla dekat paras dada itik dorang.. Bebudak kat umah ni termasuk ambe memang sukala dapat main air..dapat berenang-renang ala kat swimming pool.. sebab sekeliling umah memang dah penuh dengan air..

Hujan yang turun... 

 Memang xberhenti...Lebatnye jangan cakapla...nak tengok umah jiran sebelah pun berbalam... 

Sume orang menggigil-gigil..sebab sangat sejuk... terasa sampai ke tulang hitam..asyik dok berselubung dengan selimut busuk tebal je sumenya..

Dah macam ala-ala penguin dok kutub utara dah nih...

Semalam hujan lebat xhenti-henti dari pagi sampai malam... Air naik dah sampai nak masuk dapo dah... Kitorang kul 2 pagi tadi sebuk dok makan memunggah sume barang2 naik ke ruang tamu sebab dapo agak rendah... Air lagi 1 inci nak masuk dapo..


Tido pun xhengat donia berjaga-jaga sebab takut air naik lagi tinggi.. Tapi Alhamdulillah bangun pagi ni air dah kurang sikit... tapi still xturunkan lagi barabg2 sebab takut malam ni berulang lagi... Kalau x, maunya jadi cam mamat bawah ni hah...

5 comments:

Mas said...

rumah mimiey kena banjir ke...alaa..sabar yer...
insyaAllah nnti keadaan akan pulihhh...jaga diri yer mimiey...

Deliah's Deli said...

salam mie..banjir ke kat sana..ada gak pegalaman mcm ni mmg tuhan sj yg tahu..apa pun2 take care ya..smg sumeny ok..amin

yana said...

wahhh..air smpai dh msuk dlm uma 2..
truk eh bnjir..sbar k..kt cni pn cuaca sejuk je n hujan gk tp blum smpai bnjir ag..huhu~

pakDo said...

banjir air di sana banjir salji di sini..baik lagi banjir air. aduhhh! ruginyo xdok dumoh, lamo doh maen banjir..waaaaa :'(

hana said...

whoaaaaa banjirrrr.... aku rindu sama banjir! muekekeke.... take care mekk! tp klu diberi pilihan salji ngan banjir mana ko nak?? Kekekeke