Monday, January 24, 2011

Apam Pisang

sebelum dimandi wapkan...

Hasil godek2 petang tadi. Memula ingat nak buat pagi sebab xsibuk sangat..camla sebok bebenor..pastu tangguhkan ke tengah hari tapi still, projek xjalan gak..last2 pas asar tadi bulatkan tekad,kuatkan azam g dapo buat gak apam nih sebab pisang dlm peti tu dah nazak sangat dah.. kalau xdioperatekan pisang tu,maunye jadi habuan cik tong pagi esok..so, inilah hasilnya..sangat enak dimakan waktu panas2..tapi dah sejuk pun still sedap lagi. Kali ni buat 2 adunan dari resepi yang berbeza..

Yang ni amek dari umah Kak Izah yang katenye diambil dari umah AlongRoz... apam pisang sihat...memang sihat sebab xguna minyak pun...

Bahan-bahan:
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sb soda bikarbonat
  • 1 sb baking powder
  • 6 biji pisang - dilenyek
  • secubit garam


Cara-cara:
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang dan pekat. 
  2. Masukkan campuran tepung dan gaulkan hingga sebati dan pekat.
  3. Masukkan pisang dan garam dan gaul sebati.
  4. Tuang adunan ke dalam tin dan kukus selama 45 minit..

Tangan sape tuh mengacau...

2nd resepi dari umah Kak Ros..Kak Yat pun dah try buat jugak... Kak Ros cakap diambil dari umah Abang Mat sementara abang Mat amek dari umah Maklang...pun sangat sedap

Bahan-Bahan ( resepi asal dari Diana):
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
  • 2 biji telur gred A
  • 100 ml minyak jagung (atau mentega cair) 
  • 1/4 cawan gula (mat guna gula perang)
  • 4 biji pisang emas, sederhana besar*
  • 1/2 camca teh soda bicarbonate*
  • Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)

Cara membuatnya :-

1. Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
2. Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran (mat guna acuan kecil2), sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.

5 comments:

yatie's EPISODE said...

mls nak buat. pos kat cni je la bleh. hekhek

Nieza said...

Mimiey, lama dok menunggu apam mi ni...apam akak dh abis nk minta apam mi lak..hari ni x mkn nasi mkn apam jer..hehe

izahdaut said...

Mieeee... Akak nk roti ngn kcg pggng kt bawh niii... Nak nak.

hana said...

mekkkk meh tuko ngan lempang aku! eh lempeng!! hahahahaaa

Mimiey.. (^-^) said...

yatie's episode..
hehehhe...boleh je..nak bape ketul???

kak nieza..
kesian kak nieza lama dok nunggu..seb baik kuar ye...hehehhe... ok,nnt mie kirim..tapi kalau tgh jln kena teln ngan kpl tobang yn anto apam ni, xjamin ye..muekkekeke...

kak izah..
menu diet nih...maukah??? tapi konyang baitu tau...hahhahha

kak hana..
lempang ape klazzz... isshhh,kang kalau sua muka karang kena lempang terus kang naya...xmau ehh.....nak lempeng je la