BAHAN-BAHANNYA :
1/2 cekak spaghetti
2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat
1/4 bahagian red capsicum, dadu
1/4 bahagian green capsicum, dadu
1/4 bahagian yellow capsicum, dadu
1 helai bay leaf
3 biji cii padi, hiris halus (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/3 cawan susu cair IDEAL - ambe ganti susu segar
1 keping meat loaf "ayamas", didadu -ambe ganti udang
1/2 kiub pati ayam "Maggi"
Sedikit air
CARA MEMBUATNYA :
- Rebus spaghetti tadi hingga lembut mengikut arahan pada paket atau citarasa masing2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
- Panaskan minyak zaitun dalam kuali tak melekat. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan bay leaf dan meat loaf tadi, kacau sekejap dan tuang susu + air, biar mendidih. Tambah serbuk lada hitam dan kuib ayam, kacau dan biar masak perlahan.
- Masukkan red/green/yellow capsicum bersama cili padi. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masak hingga pekat, dan rasa jika perlu tambah sedikit garam. Bila dah ok boleh matikan api.
- Alih ke dalam pinggan yang sesuai, hias dengan hirisan tomato dan taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan segera.
5 comments:
salam...anta ni ke rumah akak skunk gak :DDDDDD
sedapnye....
salam..tengok spageti camni,,teringin pulak sbb biasa nampak org guna sos masam tu..akak tak berapa suka..
kak deliah..
baik boss (smbil tabik hormat)...lagi 4 jam siap...hhehhehe
me..
hehehhehe...tq
kak suri solehah...
kalau camtu, akak patut try yang ni sebab xguna sos yg merah tu..ni rase die creamy sbb guna susu...
Post a Comment