Saturday, November 6, 2010

Tauhu Goreng Belacan



Yang ambe janji pagi tadi nak pamer tok next n3 tu kena postpone dulu ye sebab nak tayang gambo makanan merangkap menu lunch tadi. Semalam tengok Kak Eliza buat, macam syok je kalau dpt makan camtu gak. So masa bakar tauhu semalam, ambe tinggalkan 3 keping tok buat menu ni. Memang xmengecewakan.. memang ngam makan dengan ikan bakar dan sambal belacan. Macam Kak Eliza cakapla, sape yang suka makan tauhu kena try this.. 


Sumber asal : Kak Dayang


Bahan:
2 keping tauhu (dipotong dadu dan goreng separuh masak)
2 batang kacang panjang (dihiris) - xde,ambe ganti dgn lada benggala
6 ekor udang basah
1 sb cili kering kisar
1/2 inci belacan bakar (ditumbuk)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 biji cili padi (ditumbuk)
1 sk jus limau kasturi
Garam dan gula

Cara:
Tumiskan bahan tumbuk dan cili kering kisar hingga garing. Masukkan udang dan kacau separuh masak. Masukkan kacang panjang dan tauhu yg sudah digoreng tadi.

Kacau bagi serata semuanya. Perasakan dengan garam dan gula. Akhir sekali, perahkan limau kasturi.

7 comments:

A~ said...

nyaaam.. senang je recipe ni. i think akan sedap jugak kalau campur bendi or asparagus or kentang kan.
i ni buat masa ni akan tumpang terliur. busy banget.

Mimiey.. (^-^) said...

a~..
a'a,kejap je nk buatnye. sedap jgk rasenye tapi mine, sume sayur kt atas tu habis stok..tu yg campak lada benggala je tu..xpe,nnt u have time, u can try this recipe ok...

Bayu Kenangan said...

boleh cube ni... nampak sedap. kalau kena dengan nasi panas ni... perh

izahdaut said...

ampeh je ko mie..manakah janji mu..sampai hatimu buat ku tertunggu tunggu...ko nak buat puding pekasam ke?

Mimiey.. (^-^) said...

bayu kenangan...
silakan cube ye... mmg sedap pekena dgn nasi panas..

kak izah...
hahhahaha...cuba bwk bersabo ye. ni tgh edit dh sekian,nk upload pun berjam..marah line tenet sebab lembap!!! pok montot tenet...

Eliza said...

Miey, mcm pernah kulihat lauk itteww..tapi di mana yah??hehe..

sedapkan dik, akak ratah2 jek.

Mimiey.. (^-^) said...

kak eliza..
hahhahaha...jgn dikau lupa kakakku cayang,telah ku curik dari dapo comelmu utk ku santap d dapo kecilku,huhuhu...

mie pn ratah camtu je.makin dimakan, makin laju tangan menyuap,ngeh3...