Friday, November 12, 2010

Kuih Cara Pandan

Ni sebenarnye buat 2 ari lepas, the same day kak Izah n Kak Mas tayang kuih cara dorang.. Ingat nak buat 2 2 skali tapi Kentang pulak xde.. Sesape yang nak buat kuih cara kentang leh jengok umah Kak Mas ye... ambe pun InsyaAllah akan buat tapi kena g baut misi mencari dan menyelamat ubi kentangla dulu... Bancuhan ni my mum yang buat dan yang memula proses memasaknye my mum jgk yang buat. Elok je kejadiannya tapi bila ku ambik alih...huh...tetiba terhangit lak... 2 la kejadahnya bila tangan buat keje, mata layan tv... Kak Izah, mie punya pun dh macam turtle dah,kikiki...

My mum punya cantik je hijaunye tapi xsempat nak snap sebab masak je, terus masuk mulut...  lenkali kena doublekan adunan sebab yang ni dapat sikit je. Maklumla, kat umah ni sume suke menelan,hehheheh....  Kita layan resepi ye...


Sumber asal : Kak Azita
Yg Dah Try: Kak Yatie




Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
2 cawan susu segar *saya ganti: 1 cawan santan pekat + 1 cawan air
1 biji telur
½ camca teh garam
1 camca teh paste pandan
Gula pasir secukupnya - untuk filling
1 helai daun pandan - sebagai berus untuk menyapu minyak ke acuan

Cara-cara :

  1. Satukan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali susu segar. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit sambil dikacau menggunakan whisk. Pastikan adunan tidak bergentel. Buat sehingga susu habis.
  2. Panaskan acuan kuih cara ataupun acuan kuih baulu. Pastikan apinya sederhana sahaja.
  3. Sapu acuan dengan sedikit minyak - gunakan daun pandan tadi.
  4. Tuang adunan ke dalam acuan hingga agak2 penuh. Biarkan sekejap hingga bahagian tepinya kelihatan mula mengeras (warna bertukar dari hijau muda ke hijau pekat).
  5. Sudukan sedikit gula dan tuang ke atas setiap kuih tadi. Tutup acuan dengan tudung periuk. Bakar sehingga masak, dalam lebih kurang 2 minit. Kalau nak garing, bolehlah dibakar lama sedikit tapi janganlah sampai hangus pulak...
  6. Keluarkan dari acuan dengan menggunakan garfu. Siap!!

8 comments:

Suara Kalbu said...

Mimiey,

Encik Suami akak suka kuih ni. Bulan puasa je dia salu cakap abg nak makan kuih KUIH KURA_KURA DOUBLE....hahahah

THE LEKAT LEKIT STORY said...

wah sedap nampak.. sy x penah pandai masak sebarang kuih.. kena belajar ni

Jom vote cerita kreatif saya dengan menaip LEKAT LEKIT GURL STORY kat http://www.benashaari.com/2010/11/mari-mengundi-jangan-persiakan-undian.html

izahdaut said...

miee..kene sumpah ke kui cara tu..hikhik..ha ah mmg bancuhan ni klu fmly rmai kena doublekan..untuk fmly akk dah nice dah bncuhn ni

Ayu said...

salam mimiey,
rasa nak ngap aje kuih cara tu tengok gamabrnya..
kasi akak 7 ketul cukuplah sorang satu kat rumah ni..hehe

ijayuji said...

salam mie!! akak yg manis ni kan akak tak pernah buat n makan of koslah kan hihihi... akak mintak 8 ketul lebih seketul dr kak ayu hihihi...

Mimiey.. (^-^) said...

kak ida...
cepat2 kak ida buat kuih kura2 ni, makan sampai kenyang...hehheheh... tp, seyes. kuih ni mmg sedap...mkn syok habisss

the lekat lekit story...
nnt blaja la buat. sy pn nk kna berguru balik dgn maka sy, bila masak asyik hangit je blakang die tu,heehhehe....

kak izah...
hahhahaha...mmg kna sumpah betul la. ala-ala tulah camtu...

kak ayu...
jgn ngap gambo kak ayu, kang kena msk spital..xleh mkn kuih ni.. cukup ke kak ayu 7 ketui??? 1 sorang merangkap 1 blakng turtle ke turtle tangkup 2,ehhehehhehehe....

kak ija..
meh mie bagi kak ija 8 supaya kak ija akn lagiiiii terjatuh chenta sama ini kuih... mlm karang smpai la kuih ni. tgg kt tangga tau....ngeh3..

suri solehah said...

salam..mimiey..akak pon suka sgt ngan kuih ni..penah teringin tp tak dak sarang dia..keliling cari kt kuah ni..hari ke berapa yah baru jumpa..tengok miey buat terus terliur

Mimiey.. (^-^) said...

kak suri...
cepat2 kak suri buah kuih ni...nnt termimpi2 nk mkn kuih ni,hehhehehe.....