Monday, November 8, 2010

Pizza Capati

Sebelum pape, nak tnya ni??? sape suka makan pizza tapi xrajin nak buat??? Angkat tangan...angkat tangan...eh..ehh...org yg tengah menaip ni angkat tanganla. Bocor rahsia,hehhehehe.... Ambe memang sgt suka makan pizza tapi xde keberanian lagi nak buat sendiri, so makan yang beli je la.. Tapi hari ni, taraa.... korang tengokla jela gambo bawah ni....


Mesti korang heran kan,pehal pizza ni nipis sangat base dia... Saje ku buat ala-ala pizza thin crust yg kat Pizza Hut tu...hhehhehhe....xdela,sebenarnya base dia ambe guna capati je. Capati???? Biar betik ko mimiey???? Betul, ambe xtipu langsung.. Cikgu cakap tipu tu dosa!!! Ambe memang guna capati sbg base, so jadila pizza thin crust. Tu yang nama pizza ni pizza capati...

Sebelum diamuk oleh pisau pemotong....

Ambe guna apa yang ada dalam esbok je. Saje test power jadi ke x pizza pertamaku. Alhamdulullah jadi walau dalam serba kekurangan.. Alhamdulillah sedap.. InsyaAllah lepas ni ambe nk try buat base die yg sebenar-benarnye base utk pizza..

Ade sikit lebihan bahan, so ambe bantai letak atas roti.. Nak tau camne cara???? Jom jenguk bawah ni...


Bahan-bahan;


3 keping capati
1 sb tepung jagung + sedikit air
Sedikit butter
1 cawan sos spaghetti
2 keping daging burger*
3 batang sosej*
8 keping nugget*
5 biji bebola ayam* ( digoreng dan dihiris sederhana nipis)
Sedikit serbuk lada hitam
4 keping keju slice
1 biji bawang besar - potong bentuk baji (10 potongan)
1 biji lada benggala merah - potong bentuk baji (10 potongan)
sedikit oregano / italian herbs


Cara-cara;



  1. Sapukan tepung jagung yg telah dicampurkan air ke atas permukaan 2 keping capati dan lekatkan 2 keping capati tadi ketas capati yang ke 3 supaya menjadi 1 kepingan capati yg tebal.
  2. Sapukan butter di atas permukaan capati tadi dan ratakan sos spaghetti agar menutupi permukaan capati.
  3. Taburkan nugget, daging burger, sosej dan bebola yg dihiris nipis tadi ke atas capati dan taburkan juga bawang besar dan lada benggala.
  4. Taburkan sedikit serbuk lada hitam. Carik-carikkan kepingan keju dan taburkan di atas bahan-bahan tadi. Akhir sekali taburkan sedikit oregano / italian herbs.
  5. Bakar selama 20 minit @ hingga masak. Siap!!

22 comments:

piKOk said...

waaaa~
nmpk sdp..
ttba rsa nk mkn pizza..:P

Chik Mimi said...

mieyyyyyyy bagus caiyok2 ko bg idea anak akak request nak bwk p skool ibunya tak berapa nak ada kerajinan so buleh wat ginikan hehehe

Mimiey.. (^-^) said...

pikok...
hehehhe,pe lagi. cepat2 g buat...

chik mimi...
a'a chik mi,gini lagi senag. xpyh buat doh bagai...bantai je doh capati tu,cepat dan sedap...yg penting,nipis...hehehhehehe

BlueberrY CheesE said...

huuuuuu~terliurrrrr~huhuhuhu

syashafie said...

best nye ! nk cket , sya malas buat . hehe
:D

Nur said...

owh..dahlah tgh nak mkn pizza giler2 nih..jmpe plak post nih time2 camnih...mmgla

Mimiey.. (^-^) said...

blueberry cheese...
hehehhehe....

syashafie...
alamak sya...dh habis!! nnt sy buat lain, awk dtg ye...

nur..
cepat2 g pizza hut,order pizza baru...klu rajin,tryla buat yg ni...

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji said...

waa..tergoda tengok ni..boleh cube nnt...menyelerakanla :)

Mimiey.. (^-^) said...

feez...
hehhehehe,silekan cuba...nnt bagi feedback ye..

Suzi said...

mimeiy,
anak2 akak suka pizza...
masa kat adelaide dulu selalu buat sendiri, dah kat sini jadi malas pulak...byk pilihan kot. tapi bila buat sendiri lg puas sbb blh buat topping ikut suka kita...

Diana Yahya said...

salam perkenalan...best nye pizza!!

Mimiey.. (^-^) said...

kak suzi...
mie pn mmg sgt suka pizza. itula,slalu kalau nk mkn piza g je kt pizza hut ke,domino's ke...skang ni dh blh buat topping sendiri,rasa syok plk nk buat lagi,hehehehhe...

kak diana...
hehehehehhe....jom mkn pizza

Juwita Jamaludin said...

salam mimiey.. nampak menarik pizza tu.. suka tgk.. nanti nak cuba la

Mimiey.. (^-^) said...

kak juwita..
hehehhehe..nnt kak ita try,bagi feedback ye...

Mohamed Hatta said...

memang sedap ni. i like!!!

Mimiey.. (^-^) said...

mohamed hatta...
tq....

qilarazak said...

terliur tengok. adehhh.. melelehh.

Mimiey.. (^-^) said...

qilarazak...
hehheheh...sabo2

Eliza said...

kreatip jugak dia nih rupanya...gud nite n swit dream..

Mimiey.. (^-^) said...

kak eliza...
heheheheh...ni kes xnak buat base die la ni. bantai je pe yg dlm peti...

HomeKreation said...

Salam mimiey. Memang bagus idea ni. Nanti kita dua cuba lak dgn tortilla ek...hehe

Mimiey.. (^-^) said...

along...
2 la,mie pn ade cadangan nk buat dgn tortilla plk...cuma kena lps ni la...