Monday, November 22, 2010

Honey Sesame Chicken


Ku pandang ku pandang, ku menjeling
Nampak ayam masak bijan
Ku cuba, ku cuba nak bertanya
Nape lightingnya cerah menyinar....

Habisla ambe kena kejar dgn Dato' SM Salim kalau dia tau ambe ubah lagunye...hehhehehe... Tapi memang xtipu kan, memang lightingnya sikit punya melampau.  Mana xmelampaunya, siap grill je terus amek gambo sekali snap je sebab azan maghrib dah bunyi menandakan ambe dah boleh melantak ayam ni setelah seharian membiarkan perut berehat dari segala xtvt memesin segala jenis benda dlm perut tu. Pose la maknenye tuh.. Huh, panjang dan lengkap ayat, xde koma noktah bagai..

Hari ni genapla seminggu gambo mi terperuk dlm folder xsempat nak post. Buat isnin lepas 2 hari sblm raya haji. Dah sume orang puasa, malas nak masak bagai nak rak, grill je la ayam ni lawan dengan sup sayur. Senang dan kenyang.... Ni hasil skodeng umah Kak Ija, resepi asal Kak Hana.. Kak Nor pun dah try buat ayam ni. Memang la sgt sedap.. Xcaya???? Amek ayam, g buat sendirik...wakakkaka

Bahan-bahan:

2 keping dada@peha ayam boneless 
2 ulas bawang putih - parut
1 inci halia - parut
2 sudu besar madu
1 sudu kecil serbuk cili 
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
garam

bijan sangai secukupnyer - utk tabur

Cara-cara:

  1. Perap ayam dengan semua bahan kecuali bijan sangai selama 1-2jam atau semalaman.
  2. Grill@bakar ayam sehingga masak. Jika menggunakan oven, suhu 190 selama 30min atau sehingga masak. Sapukan ayam ngan bhn perap lebihan@air yg keluar semasa membakar, supaya ayam kelihatan cantik dan berkilat.
  3. Hidangkan dengan menaburkan bijan yg telah di sangai.
  4. Enak dimakan dengan nasi ayam atau sebagainyer.

4 comments:

K.Nor said...

mmg ayam ni tersangat la sedapnyer kan miey :)

Mas said...

mimiey...akhirnya...senang nk comen mcm ni....izah yg suruh kan...bagus anak murid ni..he..he..
tapi nak merajuk kejapp la...ayam tu dah lama baru n3 kan...
tapi nmpk sedappp laa...

Matika Love 131020 said...

perh sedap!!!!!!

Mimiey.. (^-^) said...

kak nor..
tau xpe kak nor.. rasa nyesal lak buat sikit je. nnt nak buat lagi la,hehehehhehe...

kak mas..
a'a, semalam sempat g berguru dgn kak izah. mie pn xprasan selama ni..sebenarnye xtau,hahahhaha... alala,jgn la majuk..meh mie pujuk dgn ayam ni 2 ketui nak???

matika love..
hehehheeh....