Sunday, November 7, 2010

Homemade Orea Aiskrim

Seperti yang dijanjikan, ni la n3 yang ambe janji nk post semalam tapi sampai ke sudah xpost-post. Bukan ku sengaja ye tapi dek kekangan line cik net yg slow melow, sampai ke tengah malam xleh upload lagi,dok loading camtu je.. sampai habis cerekarama Aku Bukan Andalusia ku tengok, dok loading tang tu lagi... Xde pe pun sebenarnye, nak tayang aiskrim je... Ala,aiskrim..... Yang sume orang suka nak makan terutama time mentari betul-betul tegak atas kepala... Korang pun suka kan???kan???kan??? Ambe laaggggiiiila SUKA....


Meh kita close-up sikit bagi lagi clear, ngeh3....


Clear ye sume??? xdela yg spesel sgt pasal aiskrim tapi yang istimewa sikitnye adalah aiskrim ni homemade tau.. 1st time buat aiskrim sendiri.. Alhamdulillah menjadi walaupun xdela selembut dan segebusss aiskrim cap Cornetto ke, Mat Kool ke dan pape jenama yg lain sebab ni mane ade letak bahan pengawet bagai.. Memang keras ala batu la sikit masa kuarkan dari esbok tu.. Papepun, sangat puas hati. 2 3 hari lepasla google cara nk buat sendiri, jumpa kat umah Apa Kata Hati..


Apa kata hatiku???? Hatiku kata...jom try buat.. So, ambe buatla... Sesape yg rasa tringin nak makan eskrim pastu malas nk g kedai, jom buat sendirik.... Senang bangat!!! Pape perisa pn boleh...layannnnn


**** psstttt, Kak Izah...mie dh tayang ni desserts tu, amacam???? tergoda????ahakksss...


Sumber asal: Hasni


Bahan Utama

2 1/2 cawan Susu Segar
2 1/2 cawan Coffee Mate
Essen Vanilla
1 sudu besar gula

Bahan Sampingan 

Biskut Oreo



Cara-caranya 
  1. campur semua bahan-bahan utama KECUALI GULA ke dalam blender....then blend jer terus..
  2. kalau nak guna mixer pun boleh juga..
  3. lepas tu...rasa...kalau tawar...baru masukkan gula....gula tak perlu banyak sebab biskut oreo dah manis...so pandai-pandai la you all kawal kandungan gula yupp...
  4. lepas dah siap...masukkan ke dalam bekas yang sesuai...kemudian masukkan ke dalam freezer selama dua jam.
  5. sementara menunggu....buangkan cream yang berada di tengah-tengah biskut oreo...then patah-patahkan biskut tersebut..
  6. setelah dua jam....keluarkan kembali ice-cream tu...then blend kan semula..
  7. ini bertujuan untuk melembutkan textured ice-cream itu..
  8. lepas dah blend.. masukkan kembali ke dalam bekas bersama biskut oreo yang telah dipatah-patahkan tadi..gaulkan..
  9. kemudian....masukkan semula ke dalam freezer....biarkan semalaman...
  10. esoknya dah boleh makan...



*** kalau nak buat perisa lain seperti coklat..strawberry..gantikan sahaja susu segar dengan susu perisa coklat or strawberry..TAK PERLU letak essen vanilla..

9 comments:

suri solehah said...

salam..tengok eskrim pepagi sejuuukk rasa..dah tu pulak anak2 ikut tengok skali..apa lagi pakat jerit nak eskrim plk dah..nak mintak ngan mimi kata buat semalam..huhu

Mas said...

wah mimiey, dah buat aisktim yer....resepi ni dah masuk list berkurun...tak gak buat2....rasa mimiey punya la....

Mimiey.. (^-^) said...

kak suri..
hehehhe...org kt umah ni bab mkn eskrim xreti sejuk panas kak suri. anak-anak dh request tu, pe lagi kak suri,buat la..jap je bendanye.. mie punya pn dh licin smlm..sklai hadap je,hehehehe...

kak mas..
heheheh...sbb slalu xjadi nk beli eskrim bila g kedai,mie buat sendirik..nk rase blh,tapi kna tgg mlm karang,,jap g nk g godek lagi. yg semalam punya yillek dah...

izahdaut said...

saje la tu close up bagai kaann.pandang tutup sebelah mata..takuut tengok sekerim...compom aku beli jugak nanti neh untuk mnmbh lemk dibadan..eh mie tu cofeemet tu cawan gak ye suktn dia

Mimiey.. (^-^) said...

kak izah...
hehhehe...sajela nk bagi kak izah tergoda lalu terus menggodeknye d dapo,wahahahha...ni lemak sikit punya,tarak byk2 mcm sekrim beli..lupa lakss,dh edit balik dh. leh xprasan plk...sowi ye

mira the monster said...

alamak dah la kte xmakan lg ni.. u wat kte lapa jer ni..ish3.yummm yummm

Eliza said...

Amboi2, zoom sokmo nampak..mau kasik akak meleleh air liur leh tuh!!hihi...

Puteri Iqa Izyan said...

sodap.sodap.sodap.
lapar ler..

Mimiey.. (^-^) said...

mira the monster..
ala,kesiannye..mehla mkn eskrim dgn kita meh...

kak eliza..
kasi cleae kak eliza...sambl2 kasi leleh sape2 yg nengok,lalllalalal...

puteri iqa izyan..
ni mst suke eskrim gak ni kan...