Tuesday, November 9, 2010

Kek Lapis Coklat (Kukus)

Ni akibat godaan Kak Maz ye pagi tadi dok tayang kek kukusnya. Nampak sangatla best, nak2 pulak ada lapis coklat,lagila ku suka!!! Memula salin je resepi, pastu buat xtau je.. Pejam mata je xnak kasi daku tergoda.. Hmmmm... tapi sape leh tahan. Asyik dok kuar masuk kuar masuk umah Kak Maz.. Xboleh jadi ni,kena baut gak ni. Bahan pun xdela susah beno..


Godek punya godek,akhirnya siapla. Alhamdulillah menjadi tapi xdela smooth macam kak Maz punya. Kalau tengok kak Maz punya layer, punyala cantik..punyala lawa. Sama rata je tiap layer tu... Jeles tau!! Dahla ambe punya nmpk sememeh je tapi makan sedap woooo... Kek tu pun posing ala kadar je, tuan punya gambo xde idea nak kasi kek tu posing ala-ala ratu camtu..


Ambe buat separuh je adunan asal, lenkali kena buat 1 adunan biar banyak sikit. Sape yang nak buat 1 adunan, leh tengok sini ye..


Sumber asal : Kak Fida MyR


Bahan-bahan ( loyang 4 segi 7x7) 
  • 4 biji telur sejuk saiz B @ 3 biji saiz besar (A) (dari petiais)
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan tepung gandum yang berkualiti - maz guna all purpose flour brand MFM
  • 1/2 sudu kecil rata baking powder
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 75 ml susu cair - ambe ganti susu segar
  • 1/4 sk garam
  • 50 ml minyak sayur atau minyak jagung - maz guna sunflower oil
  • 1/2 sudu kecil vanilla
  • sedikit coklat emulco - ambe ganti 3 sb serbuk koko
  • coklat bar/chip atau atau apa-apa coklat yang sesuai secukupnya
Cara-cara

1. Sediakan pengukus dan sapu sedikit butter pada loyang.

2. Ayak tepung garam dan baking powder, kemudian campur kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk mixer kecuali minyak, coklat bar dan eoklat emelco.

3. Pukul selama 3-4 minit (stand mixer) atau 5-7 minit (hand mixer) sehingga adunan menjadi kembang dan ringan. Masukkan minyak dan kaup balik degan senduk kayu atau spatula hingga sebati. (masa ni jangan terlebih kacau je)

4. Tuang adunan coklat dan ratakan keseluruh loyang. Kukus selama 5 minit dalam kukusan yang telah mendidih (tutup loyang kek dengan aluminium foil agar air tidak menitik, cukup sekadar letak gitu je). Kemudian letakkan pula adunan asal (plain) dan susun coklat bar atau coklat chip secara rawak. Buat sampai habis.

5. Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Kemudian sejukkan dulu sebelum dipotong.

10 comments:

sue-sama said...

waaaaaaaaaaaaa sdapnyeeeeeeeee

Mas said...

betul la....nampak sedapppp...nak sikittt...

::Miss Pikon:: said...

salam ziarah. wah,nampak sedap! nnt blh try buat. ;)

mamma olyn said...

Wahh...sedapnye mimiey, cam Chocolate Indulgence Secret Recipe!mmm ble try:) BTW, i da follow, tq sudi visit blog mamma olyn:)

Mimiey.. (^-^) said...

sue-sama...
hehehheheh,mmg sedap sue..nnt try eh

kak mas...
jom kita goda sama die....buatla kak mas,xnyesal punya...

miss pikon...
nnt jgn lupa try ye...

mamma olyn...
hehhehhe...nnt jgn lupa ye try buat. n tq sbb follow...

Chik Mimi said...

wah miey cepat n pantasnya dier

Eliza said...

sedapnya..nak mintak sikit mesti dah habis. nnt buat lagi yer Miey. hehe..

Mimiey.. (^-^) said...

chik mimi...
hehhehehe,tergoda punya psl...

kak eliza...
hhehehhe,ok nnt mie buat lagi,akak tgg dpn pintu ye.nnt abg posmen ensem dtg anto...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠ said...

salam ziarah...
wah2...maveles...eemmm...sodap gitu...i loikes..nak sikit bleh....

Mimiey.. (^-^) said...

ladyzul...
tq ziarah sini...hehehehehe...blh2