Friday, November 12, 2010

White Coffee Pudding




Layan gambo dulu ye... cite and resepi will be update later... 


UPDATE


Akhirnyaaaaa.....selesai sudah kerjaku dan kini tiba masa nak update benda ni. . Semalam memang terus nak kasi resepi tapi mata dah sangat ngantuk dan otak pn xleh nak piki ape dah, smbl2 pagi ni pepagi lagi kena selesaikan suatu urusan.. so, ambe baru leh post masa ni. Alkisahnye puding ni buat 2 malam sudah. Kebetulan buat si laici dangdut tu nak bawak g berkunjung umah one of my besfren, buatkanla sekali puding kopi putih ni sebab ambe memangla sgt suka white coffee...


Kalau boleh, hari-hari nak minum tapi xblhla kan sebab kafein banyak2 pn xelok gak.. Puding ni ambe suka letak dlm bekas kecik-kecik sebab senang nak makan n malas nak potong. Kalau makan terus dari bekas kecik, feel die lain sikit.. Tangan pun laju je menyuap.. Okla, xnak cakap banyak-banyak..jom layan resepi...Buat kakak-kakakku, ini caranya.. Bahan sgtla mudah tapi rasa memang walllaaaa.. Tambah2 bau kopi die tu...huih....semerbak... Kakak-kakakku cayang, ni mie letak resepi ye...


Bahan-bahan:


1 paket agar-agar (10 gram)
1500 ml air
1 3/4 cawan gula - nak kurang manis, kurangkan sukatan
1 tin susu cair
2 sb coffee mate (optional)
3 sachet white coffee segera


Cara-cara:
  1. Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. 
  2. Masukkan susu cair, coffee mate dan white coffee segera. kacau hingga sebati dan biarkan seketika. Angkat dan tuangla ke dalam acuan yang disukai. 

*Senangkan???? Sebenarnye nak makan puding ni dengan eskrim oreo, tapi eskrim plk dh habis. Makan camni pn dah xhengat donia... 

8 comments:

ijayuji said...

Salam mie :D akak dtg umah org malam2 buta hihihi jap g akak pun nak masuk tido, nak kenyangkan perut dulu jalan2 umah org baru tido hihihi.... coffe2 ni bau dia mesti harummm jerrrrr dah terbau bau kat idung akak niiii :D

~ Mamma Olyn ~ said...

mmm...sedap la, bau coffee semerbak..nnti bg resepi yea:)

Mas said...

mimiey...kau jngn buat saspen....mana resepinya....cepat tunjukkkkk

Eliza said...

tengok jer dah terasa nyaman anak tekak...

psst..Miey akak dari malam tadi menopang dagu tunggu resepinya mana sayang...

Mimiey.. (^-^) said...

kak ija...
ehheheheh.....kopi ni sgtla harum bau die..masa makan tu, dok cium2 je bau die...rasa xpuas je makan...

mamma olyn...
mama, mie dh ltk resepi...nnt try ye...

kak mas...
wahahhahaha... smlm ngantuk giler, xleh tgg dh nak tito...skang mie dh lyk, kak mas jgn lupa try tau...hikhikhik

kak eliza..
sgt nyaman...tambah2 mkn yg baru kuar peti sejuk... ni mie dh tepek resepi, nnt g godek2 ye...

Mas said...

ok....cayang...insyaAllah nnti k.mas try...compom sedap hingga menjilat sudu ni....he..he..

Yatie said...

Salam Mimiey,
Mmng nmpk sedap puding ni...kalau dapat rasa lagi best....kena wat sendirilah nampaknya..

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
ok kak mas...tapi jangan jilat sudu tau, kang lain jadinye,ngeh3...

kak yatie..
hehehhe...kak yatie lmbt sikit je. nampak gaya kak yatie kena godek sendirila...nnt gtau mie eh bila dh siap, blh mie tumpang makan jgk,hehhehehe....