Monday, November 1, 2010

Apam Pelangi

Sebelum ambe cakap pape, korang abaikan ye lobang yg dok ternganga kat dlm gambo tu ye. Xperasan bila masa lak lubang tu muncul..Huh,alasan!! Bila ku tengok-tengok, macam xmenyerlah je kaler pelangi yg ambe buat ni,pucat semacam je. Padahal, rasenye tadi dah letak banyak pewarna kasi terang ala garang sikit.. tapi xterang gak. Ingat nak buat kaler traffic light tapi xjumpa warna kuning lak, so jadila kaler-kaler ni..


Korang bayangkan eh, kuar je apam ni panas-panas dari kukusan, terus ku potong dan ku ngapkan masuk mulut. Makan punya makan, sedar-sedar 1/4 dah ku makan. Kena stop ni,kang xmerasa orang lain.. Tapi memang seyes, memang sedap apam ni makan panas-panas. Semalam punya kesla ni, jalan-jalan umah CikManggis,nampakla Cik Manggis tayang apam ni. Berdebar rasa hati pertama kali ku melihatnye..


Kusematkan d hati utk mencubanya dan hari ni, taraaa... jadi gak. tapi ambe buat setengah adunan je. Tengok update kat sebelah, nampak Kak Hana pun dok menayang apam kaler-kalernye itewwww... ni resepi Kak Ilah Jy, so mintak ijin ye kak Ilah nk cnp kt sini...


Bahan-bahan:


4 biji telur
2 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanila
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml santan kara
1 sudu teh baking powder
pewarna

Caranya:


1.pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu
2.masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati
3.masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacu rata
4.bahagi kepada 3 warna yg kita suka tuangkan selapis selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak..





* saje letak 2 bijik dlm bekas kecik,nampak cute je..

5 comments:

K.Nor said...

pelangi dimusim tengkujuh tu yg pucat jer.. erkkk.. hujan2 ada pelangi gak ke? hihihi

Eliza said...

mie, mentang2 musim hujan skrg, pelangi di sana sini..berdebor2 tu maknanya mesti sedapkan..nak ckit??

Mimiey.. (^-^) said...

kak nor...
hheheh...tu yg pucat tu kak nor,pelangi sejuk ujan2 nie..hihihihi...pelangi ganu pucat camni x??

kak eliza..
hehhehe... pelangi d musim banjir.hehhehe.macam tu la,makan punya makan,dh habis suku...blh,de skt lg mie nk breakfast.jom bekpas??

ilahjy said...

salam adik cyg...
nak elak lubang2 tu kena rajin kacau masa bancuh tepung tuuu kaup balik byk2 kali supaya gelembung dia hilang...

Mimiey.. (^-^) said...

kak ilah...
slm kak ilah..ooo,macam tu. patutla yg mie punya byk lubang,kaup balik tu mie buat kaup balik camtu je...ok,nnt mie buat lenkali, mie akn ikut pe kak ilah ajar...tq kak ilah...