Thursday, September 30, 2010

Sup Tulang

Hari ni my mum buat sup tulang sebab nak ngabihkan tulang lembu yg dh lama dok terperuk dlm esbok tu. Makan dengan bubur nasi tapi ambe suka makan dgn mihun,so ambe punya mihun sup tulang. Orang lain punya bubur nasi sup tulang.. Bab sup ni,ambe kurang gemar sikit beli dari kedai sebab bila sejuk,banyak sgt lelemak yg timbul kt permukaan mcm bunag teratai yg banyak timbul kt permukaan air tu hah.. So,bila my mum buat sup,memang bantai makan smpai puasla. Tambahan pulak,mu mum akn buang air rebusan yg pertama sbb yg tu memang lemak2 tu sume akn memunculkan diri.. 2nd air rebusan barula dijadikan sup..Ok,meh tengok style my mum punya..






Bahan-bahan:
1/2 kilo tulang 
2 paket sup bunjut
2 inci halia
2 sb perencah sup
1/2 sk lada hitam - ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih - ketuk
2 biji cili padi - dihiris nipis
Garam
Gula
Ajinomoto
Air secukupnya
Daun bawang,daun sup
Bawang goreng
1 biji limau nipis -belah 4


Cara-cara:

  1. Rebus tulang setengah empuk,kemudian buang air rebusan tadi.
  2. Masukkan air yg bersih dan rebus hingga empuk
  3. Masukkan sekali sup bunjut,lada hitam yg telah ditumbuk, halia dan bawang putih. Biarkan hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan perencah sup, garam,gula dan ajinomoto.
  5. Biarkan mendidih dengan api yg perlahan selama 45 minit hingga 1 jam @ sehingga masak.
  6. Hidangkan di dalam mangkuk dan taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Taburkan juga cili padi dan perahkan asam limau nipis semasam yg anda suka.
  7. Siap!!! Hidangkan panas2!!!
Ni ambe punya!!!!









Strawberry Milk Pudding

2 3 hari lepas masa g jenjalan kat pasaraya, tetiba mataku...tink!!!! nampakla mould pudding ni,terusla sambar. memang rasa sangat dirini jakun sbb asyik dok belek je benda alah ni lepas dh bayar. Bangga pulak rasa sebab berjaya jugak dapatkan acuan yg dah sekian lama diidam2kan. Seyes cakap,sebelum ni mmg xpenah nampak  acuan ni kt mane2,mana menyorok pn xtaula. Ntah2 ambe yg xnampak,wakkakakaka.....
Tapi pehal puding ambe pucat je kaler putih dia???? Bila try guna mould tu smlm,exceli 1 eksiden kecil berlaku. Xtaula mana silapnya,ambe xleh nak kuarkan puding tu dari acuan wlpn dh basahkan acuan tu b4 curahkan adunan. Try punya try, bejaya gakla kuarkan tapi hanya 2 yg mampu mengekalkn bentuknye. Yang lain sume xcukup sifat,rongak sana sini...huhuhuhu Ambe ubah sikit je bahan2 dan cara2nye..Ooppppssss,lupa!!! Amek umah Kak Yat..umah Kak Mas pn ada..




Ni resepi asal ye...




Bahan :
  • 600 ml air
  • 120 gram gula pasir
  • 8 gram serbuk agar agar 
  • 3 helai daun pandan
  • 300 ml susu segar
  • 200 ml santan
  • beberapa titik esen pandan




Cara membuatnya :
  1. Satukan serbuk agar2, air dan daun pandan dan masak selama 3 minit atau hingga serbuk agar2 sebati.
  2. Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula hancur, masukkan pula susu segar dan santan. Kacau sebati. Kecilkan api semasa masukkan susu segar dan santan tadi dan kacau perlahan2. 
  3. Tapis dan tuang 1/2 bancuhan kebekas lain dan titiskan sirap / esen pandan / strawberi paste dan kacau sebati.
  4. Tuang kebekas puding yang dikehendaki separuh bekas jer. Biarkan beku ( mas letak dalam peti ais supaya cepat beku ) dan cakar sedikit permukaan puding dengan garfu dan tuang baki warna putih atas puding bandung tadi .
  5. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais, sedap dimakan sejuk2....
Ni lah acuan yg ambe beli tu..huhuhuhu..Saje nk tayang!!

Wednesday, September 29, 2010

Nasi Hujan Panas + Ayam Masak Merah

Dalam dok memikir nak buat lauk ape tok lunch hari ni,my mum cadangkan kitaorg buat nasi kaler2 ni. Mudah,cepat dan confem sedap!!!! So,my mum yang masak hari ni.. Ayam masak merah still guna my mum punya resepi sebab kitorang dah sinonim dgn ayam masak merah yang cenggini. Papepun ,mehla kita layan resepi.. Kot2 sesapa yg xde idea nak masak pe hari ni,maybe n3 tengah hari ni boleh bagi idea kat korang...toing!!!toing!!!
Cara nak buat masakan ni dah penah tepek kt umah ambe ni.. Tapi xpelah,ambe cnp balik senang nk buat rujukan..




Untuk Nasi:


Beras 
3 bijik bwg merah dihiris*
2 bijik bwg putih*
1 inci halia*
1 btg kulit kayu manis*
buah pelaga*
2 sb mentega
2 sb susu pekat manis
Garam, ajinomoto
Air secukupnya
Pewarna merah dan hijau

Cara-cara:

  1. Tumis bahan bertanda * dgn sedikit mentega.

  2. Masukkan bahan yg ditumis ke dlm beras yg telah dibersihkan dan dimasukkan air secukupnya.

  3. Masukkan susu pekat, garam dan ajinomoto.

  4. Masak nasi sampai masak. Setelah masak, gaulkan dgn pewarna merah dan hijau, dan juga kismis.

Ayam Masak Merah;


Ayam:
½ ekor ayam
4 ulas bwg putih diketuk*
1 inci halia*
1 btg serai diketuk*
Sedikit gula merah*
Sedikit lengkuas*
2 sb serbuk kunyit*
Air untuk merebus ayam

Kuah:
6 senduk bwg blend
5 senduk cili kisar
Sedikit gula melaka
2 btg serai diketuk
3 sb sos cili thai
4 sb sos cili
2 sb sos masam manis
Garam, gula
Air secukupnya
Minyak utk menumis

Cara-cara:

Ayam:
Semua bahan bertanda * dimasukkan ke dlm periuk. Masukkan air secukupnya utk merebus. Rebus ayam sampai masak . Selepas ayam masak, goreng sebentar dan toskan. Ketepikan.

Kuah:


  1. Tumis cili kisar sampai garing. Masukkan bwg blend dan tumis sampai garing.
  2. Masukkan gula melaka, semua jenis sos dah serai yg diketuk.
  3. Biarkan mendidih sebelum masukkan air. Perasakan dgn garam dan gula.
  4. Lastly, masukkan ayam yg telah digoreng tadi dan gaul rata. Didihkan sebentar dan siap!!




Tuesday, September 28, 2010

Ayam Masak Paprik Special

Ayam ni digandingkan dengan telur pecah darat semalam. Ayam ni pun sgt sedap dan terasa daun limau purut tu masa makan..Nyum nyum... Sebenarnya xtau nak masak ape,las-las g jenjalan umah Kak Nor,nampak ayam ni.. Memandangkan pokok limau purut tengah idup merimbun kat tepi pagar tu dan ambe jeles tengok kerimbunannya,maka kupetik 3 4 helai untuk dicampak dlm masakan semalam,wahahahhaha... Kak Nor cakap die amek umah Akak Love... Share kt cini ye..





Bahan-bahannya :-
300gm ayam (Hubby guna bahagian keel ayam) ~ dipotong dadu
5 biji bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1/2 inci halia ~ dicincang
1 biji tomato ~ dipotong
1 biji carrot ~ dihiris
30gm bunga kubis ~ dipotong
3 helai daun limau purut
2 sb cili kering kisar
1 sb sos tiram
1 sb kicap manis
1 sb sos cili
1 sk sos ikan
garam secukup rasa



Cara-cara:

  1. Gaulkan ayam bersama sedikit garam. Panaskan minyak dlm kuali dan gorengkan ayam hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Kurangkan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan bunga kubis dan carrot. Gaul rata, biar sayur masak.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Tambahkan sos tiram, kicap manis, sos cili, sos ikan dan sedikit garam. Gaul sebati, biarkan sebentar.
  5. Masukkan tomato dan daun limau purut, kacau rata dan padamkan api.
  6. Sedia dihidang bersama nasi putih panas2! ;)

Sambal Telur Pecah

Dah lama tringin nak makan sambal telur camni tapi asyik tertangguh je kejenye. Sejak nampak kat umah Abang CMG,terus pasang niat nak buat. Kalau niat pose,agaknya dah lepas 2 3 ari pose selesai.. Xlama lepas tu,nampakla pulak Kak Hana buat sambal telur ni,lagila berkobar2 rasa d jiwa nak buat.. Las-las,semalam buatla sambal ni.. Wa cakap lu,sedap wooo!!!! Bila dah lame xmakan sambal telur,memang menambah2 nasi bila makan ni..hhehehhe...


Maapla gambar still not in good quality,waaaa....
BAHAN-BAHNNYA :

5 biji telur gred C (atau telur gred B)
1/2 biji bawang besar
*
2 ulas bawang putih
*
1/2 inci belacan
*(*ditumbuk lumat)
1/2 cawan cili kisar
1/4 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1 hirisan nipis halia
1 biji bawang besar, hiris kasar
1 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan cili kisar dan halia, tumis hingga garing, masukkan garam dan gula secukup rasa. Tuang jus asam jawa dan juga air. Kacau dan biar mendidih.
  2. Perlahankan api pada kadar paling kecik. Pecahkan telur satu persatu dalam kuali, pastikan ianya tidak bertindih antara satu sama lain.
  3. Masak dengan api perlahan selama 15 - 20 minit atau hingga telur mengeras secara perlahan. Kemudian kacau perlahan2. Tambah hirisan bawang besar dan masak hingga bawang lembut dan sambal pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api...

Monday, September 27, 2010

Kek Buah Makcik Siah & Happy Birthday Mum!!

Kek Buah ni ambe buat tok celebrate besday my mum semalam.Ingat nk masukkan n3 khas for mum mum's besday tapi xdpt sebab got something to do. Papepun Happy Birthday Mum!!! We love u soooooo much!!! U are the best mum in the world that i ever have!!!! So, since my mum sgt suker kek buah, ambe buatkan kek buah ni tok my mum. She likes it very much.. Yang ni amek resepi Kak An tapi sayang buah2 dlm kek ni malu nak tonjolkan diri sebab sikit sgt. Lupa nak beli mix fruit tambahan. Kalau x,memang kek ni kaya.....kaya dgn mix fruit..




Bahan-bahannya:

4 biji telur gred A
2 cawan tepung kek (tepung naik sendiri)
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
2 cawan margerin
2 cawan air biasa
3/4 cawan buah-buahan campuran (K.An suka guna yang campur betik dan kurang kismis sebab kurang manis- boleh didapati di kedai menjual bahan2 bakeri)
2 sudu teh soda bikarbonat

Cara membuatnya:

1. Masukkan gula, margerin, air dan buah-buahan campuran ke dalam periuk. Biar hingga mendidih selama 2 minit dan warna bertukar agak keperangan. Kacau sebati. Sejukkan.

***selalunya K.An masak waktu malam dan sambung proses lain keesokan paginya

2. Pukul telur sehingga kembang (berbuih). masukkan bahan rebusan ke dalam telur. Gaul sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul dengan senduk. Gaul sebati.

3. Panaskan oven dengan api bawah pada suhu 190 darjah celsius. Lengserkan loyang berukuran 8 inci X 8 inci dan alas dengan kertas minyak. (atau apa-apa kertas putih yang agak tebal)

4. Tuangkan adunan kek ke dalam loyang dan bakar kek dengan api bawah sehingga kek naik (lebih kurang 20 minit bergantung jenis oven)

5. Tukarkan kepada setting api atas dan bawah dan bakar lagi hingga kek masak sepenuhnya.

Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidang.

*** boleh cuba separuh adunan menggunakan loyang 4 inci X 8 inci...

Kek buah ni bukan sahaja sedap tetapi juga lembab dan gebu... Simpan kek dalam bekas bertutup di tempat sejuk dan kering untuk tahan lebih lama.

Sunday, September 26, 2010

BLOG LIST BEN ASHAARI SEPTEMBER


Blog abang Ben memang slalu ambe masuk b4 ada blog sendiri lagi. So,since Abang Ben buat announcement tadi nak buat Blog list,so ambe pun nak masuk gak dlm list Abang Ben ni..

Saturday, September 25, 2010

Mihun Soto Ayam Madura

Mihun soto ambe buat tok makan masa jamuan besday my sis petang tadi. My sis sangat suka makan soto, so ambe buatla makanan kegemaran dia. Ni amek dari umah Kak Hana.Hasilnya?????? sangat memuaskan hati kami sefamily... tapi xcukup korum,my dad n my bro xde.. To my brother,balik taun depan kak buat tok awak ye,jgn majuk2 ye!!! My dad,nnt balik ambe akn buat balik tok dia.. Jom layan.....

Bahan-bahan
Bahan rebus ayam

  • 1/2 ekor ayam size kecil - potong empat @ leh gune daging
  • 1 batang serai - titik
  • 1 batang daun saderi - potong dua
  • 1 inci halia - titik
  • 1 kiub pati ayam - xletak
  • 1 ikat sup bunjut
  • Air secukupnya
Bahan Kisar
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 biji buah keras - xletak
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 sk lada putih
Sambal kicap
  • segenggam cili padi - leh cmpur ngan lada merah klu tk mo pedas sgt
  • 2 ulas bwg putih
  • kicap manis secukupnyer
  • gula putih - hana tambah gula merah skit

 Cara-cara
  • tumbuk cili, bwg putih n gula. dh lumat masukkan kicap dan gaul rata.
  • klu blend - jgn letak air byk. blend gune kicap tuh jer n skittt jer air.
  • ok dah! siap! :)
  • ada org letak limau...tp kita tk suka...:D.
  • Sambal nih tahan berbulan2 jika diletak lam peti ais.


Bahan Tumis
  • Rempah Tumis (kayu manis dan adik beradiknyer)
  • 1 sudu besar rempah sup @ (1sk serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar)
  • Air rebusan ayam di atas
  • Garam
Bahan Sampingan
  • Mihun
  • Ayam siat
  • Taugeh
  • Telur rebus
  • Kentang rebus@goreng
  • Begedil
  • Daun sup@daun bawang
  • Bawang goreng
  • Suun goreng & kacang tanah
  • Limau nipis
Cara-cara
  • Rebus ayam dengan bahan2 di atas hingga ayam masak. Angkat dan toskan ayam dan juga air rebusan. Siat2kan isi ayam dan ketepikan.
  • Panaskan minyak, tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar, rempah sup dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan air rebusan ayam tadi dan didihkan. Perasakan dengan garam secukup rasa.
  • Hidangkan dengan nasi impit dan bahan2 lain. 
 Begedil Daging

  • 200-300g daging cincang
  • 2 biji kentang size besar- potong dadu n dgoreng. then lenyek2kan.
  • *1/2 biji bwg besar (size kecil)
  • * 1 inci halia
  • * 1 sudu kecil ketumbar
  • * 1 sudu kecil jintan manis
  • * 1 sudu jintan putih
  • sedikit lada sulah
  • garam
  • daun bwg/daun sup
  • bawang goreng - lg byk lg sedap!
  • 1/2 biji telur di kocok - utk salut
Cara-cara

  • Blend tanpa air bahan yang bertanda * atau tumbuk.
  • Satukan semua bhn kecuali telur. bulat2kan n tekan nipiskan skit.
  • Panaskan minyak. jgn gune myk byk sgt...agak2 3/4 tenggelam begedil nih.
  • Celupkan begedil ke dalam telur. Goreng hingga masak.
  • tips...jgn balikkan selagi bhgn bawah tak kering lagik.klu tak begedil akan hancur. api kene kecik jerk kang luar dh garing tp dlm tk msk lagik.
  • Dah masak angkat. Hidangkan dengan soto.
* Ni cara Abg CMG buat begedil

Bahan-bahannya:-
5 biji kentang
1/2 cawan bawang goreng
1 camca besar hirisan daun sup
1 camca besar hirisan daun bawang
1 camca teh rempah sup "ADABI"
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 camca teh kicap cair
1 camca teh tepung jagung
Sedikit tepung gandum untuk menyalut begedel
1 biji telur, dikacau sedikit dgn garfu

Cara membuatnya:-
  • Kentang dipotong bulat dan goreng hingga empuk. Angkat dan toskan. Lenyek hingga lumat. Kemudian masukkan kesemua bahan2 di atas kecuali telur dan tepung gandum. Gaul hingga rata.
  • Ambil adunan tadi (anggaran 1 camca teh), bentukkan seperti guli dan leperkan sedikit, golek dgn tepung gandum dan letak dalam satu bekas. Buat hingga habis.
  • Panaskan minyak dalam kuali leper (frying pan) lebih kurang 1/3 kuali. Celup setiap begedel tadi dalam telur dan goreng dalam minyak hingga kuning keemasan. Gunakan api sederhana. Goreng hingga habis. Toskan atas paper towel.
 

Kek Coklat Tanpa Telur

Ni kek yang ambe buat tok sambut besday my sister hari ni. For the very 1st time, ambe try mendeco kek coklat tu. Hmmmmmm... boleh tahan mencabar gak!! Maklumla xpenah ku buat keje-keje mendeco guna aising ni,habis2 kalau buat kek coklat letak ganache je kat ats kek tu.. Hari ni try jugakla buat. Kek tu hasil resepi ambe godak2 umah Kak Nor67. Kata Kak Nor,diambilnya umah Kak DJ. Buttercream tu pulak hasil jelajah umah CM.Tengok bahan-bahan yang dia guna mudah je,ambe tryla buat.. Alhamdulillah jadi walaupun comot,almaklumla xpropesional...
Kualiti gambar jgn dipesoalkn.Ambe ambik guna kamera tepon je,sebab owner tepon bawak g outstation,waaaaaaaa...Skang ni kalau snap gambo guna abah ambe punya,tapi dah abah ambe g outstation,kenala guna kamera tepon je,huhuhuhu...gambo pun xclear sgt..

Bahan-bahan : loyang kecil
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1/3 cawan serbuk koko hitam*
  • 1 sk serbuk penaik*
  • 1/2 sk soda bikarbonat*
  • 1/4 sk garam
  • 3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing)
  • 1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
  • 3/4 cawan air kopi panas
  • 1/3 cawan susu segar
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 sk cuka / jus lemon

Cara-cara :
  1. Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
  2. Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan gula dan kacau rata-rata.
  3. Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan kacau sebati dengan menggunakan senduk kayu / spatula. Kacau mengikut arah pusingan jam.Pastikan air kopi betul2 panas.
  4. Tapiskan adunan.
  5. Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat.
  6. Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
  7. Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong. Nak hiaskan dengan ganache pun ok.
*** Gunakanlah cawan dan sudu metrik utk menyukat bahan-bahan.
*** Fungsi cuka antaranya adalah utk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.

Happy Birthday!!!!

Hari ni ada owang sambut besday die la....lalalalalaala.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tara.....
-
-
-
-
-
-
Adik sape???

Ni adik ambe no. 3.. Ambe ucapkan Hepy Besday Cik!!!!! Umo dah masuk 17 tahun hari ni,moga lebih matang menempuh hidup ni ye adikku cayam...lappppp u!!!!







Friday, September 24, 2010

Ayam Kicap Pedas

Ni menu berbuka puasa semalam. Terasa nak makan ayam yg pedas2 sikit,so godek2la dapo Kak Yat.Nampak gambo yg Kak Yat publish tu macam sgt menyelerakan,so buatla semalam. Tapi rasenye..... seyes ambe suka!! Nanti adala tu siaran ulangannya. Nak kata ayam masak merah x,ayam sambal x..Tapi kepedasannya memang ku suka,wakakkaka.... Ni cilok umah Kak Yat..




Bahan2
seketul ayam bahagian paha (potong ,gaul kunyit dan garam,goreng setengah masak)
setengah biji bawang besar kisar
3 ulas bawang putih kisar
setengah biji bawang besar mayang
2 biji tomato belah 4
3 sudu besar cili boh/cili kering kisar
2 1/2 sudu besarKicap manis
2 sudu besar sos tiram
setengah cawan air(terpulangla nak berkuah/tak)

Cara
Tumis bahan kisar hingga wangi ,masukkan cili boh tumis hingga garing.
Masukkan kicap manisdan sos tiram biar hingga naik minyak..
Masukkan ayam beserta air dan tomato
setelah hampir masak taburlah bawang hiris..dah siap

Cornflakes Cookies

Ni buat semalam sekali dengan biskut dahlia. Tapi ambe punya terlebey gebuss la pulak. Agaknya pukul butter tu lama sgt kot. Oleh sebab adunan ambe agak lembut, so rasanya susah nak golek2kan dlm cornflakes. Penyelesaiannya ambe lebur je cornflakes tu sume dlm adunan then guna sudu ceduk masuk dlm cup. Ni hasil godek2 umak Kak Ummi tu.. Papepun,rasenye tetap syedap!!!








Bahan:- (anggaran 70 biji)
1/2 cawan butter
1/2 cawan gula kastor
1 biji telor
2/3 cawan kismis hitam (jenama Lego elok halus sikit)
1 cawan tepung naik sendiri (diayak)
2 - 3 cawan cornflakes (ramas2 hancurkan sikit)


Cara Membuat:-
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telor dan pukul lagi. Dalam bekas lain, campurkan tepung dengan kismis. Kemudian masukkan dalam adunan dan gaul rata. Gunakan sudu teh, cedok adunan jadi ketul dan jatuhkan ke dalam bekas yang berisi cornflakes ramas tadi, golek-golekkan rata. Letak dalam paper cup (cawan kertas). Bakar pada suhu 180 C selama 12 - 15 minit/hingga kuning keemasan. Biarkan sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara.

Thursday, September 23, 2010

Daging Blackpepper

Daging tinggal sikit je dlm esbok tu,so ambe godek2 la dapo Kak Nor67 tengok ape yg boleh dikerjakan dengan daging yg tinggal secoit je ni. Nampakla Kak Nor buat daging blackpepper,nampak sgt best. So, ambe buatla tapi versi kering ala2 daging goreng. Ralit dok p mai p mai,geseng habis tumisan ambe. Geseng pun gesengla,janji sedap.. Capsicum tarak,ambe letak je cili merah biase. Janji merah mcm mak ngah!!!




500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1/2 sb gula
minyak utk menggoreng




  1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
  2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
  3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
  5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.

## Kalau nak guna daging biasa pun boleh, hiris nipis2 dan rebus dgn sedikit air sehingga daging tu empuk. Pastu skip aje la step no 3.

Biskut Dahlia

Percubaan pertama ambe mendahliakan biskut dahlia ni. Ambe beli acuannya dah lama, b4 raya lagi tapi xjadik2 nak buat. Pagi tadi ada masa lapang (lapang sokmo!!!) try la buat biskut ni. Tertonggek sana sini jugakla nak menerap biskut ni guna acuan die,ade yg kecik,besar,slim,gemuk separuh sume ada.. macam2 saiz ada.. Ceri pun xde,ambe juz gantikan dgn coklat chip je bagi xnampak kosong sgt. My sister as a tester kata rangup dan sedap rasanye. Ambe lps maghrib nntla try.. Since kita sume msh dlm mood raya,memang sesuai sgtla mabe tayang biskut ni..
Ni hasil jenjalan umah MamaFami. Umah Maklang Azie dan Abg CMG pun ada gak..Mintak ijin ye nk cnp kt sini. Link akan dilinkkan kemudian ats sebab virus alah tu msh berlegar2 lagi...huhuhuhu...





BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Wednesday, September 22, 2010

Kuah Kacang 2

Selain buat kuah kacang guna resepi Kak Yatie,ambe buat lagi 1 guna cara Kak Ummi pulak. Yang ni pun sedap jugak,masa makan tu terasa-rasa rempah ratus dia. Yang ni pun tok cecah roti gak.. Ambe buat 2 jenis sebab leh hantar sikit kt umah makcik ambe kt depan tu.. Sama2 merasa.. Cuma ambe ubah sikit tang santan nye,ambe kurangkan jadi 2 cawan... Layan!!!





Bahan:-
300 gm kacang tanah - goreng dan kisar kasar
4 sudu besar cili kering kisar
10 ulas bawang merah - kisar
2 cm lengkuas - kisar
3 cm halia - kisar
3 batang serai - kisar
2 batang serai - ketuk
2 sudu kecil biji ketumbar - tumbuk
1 sudu kecil jintan manis - tumbuk
1 sudu kecil jintan putih - tumbuk
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1/4 cawan gula melaka (boleh tambah lagi)
1/3 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat

2 cawan santan cair
1/4 cawan air asam jawa
air secukupnya
garam secukup rasa


Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan serai ketuk. Kemudian masukkan bahan kisar semua dan kacau dengan api perlahan sehingga naik minyak. Masukkan air sedikit2 dan masak lagi hingga semua bahan mesra. Masukkan gula melaka, gula pasir dan air asam jawa. Tambah air ikut keperluan dan masak lagi hingga mendidih. Bila kuah agak pekat tambahkan santan dan biarkan mendidih atau pekat sedikit ikut suka. Seimbangkan rasa. Biarkan mendidih dan tutup api.



* Kak Ummi,mie link nnt ye..

Kuah Kacang Daging

Biar betol ambe ni buat kuah kacang je???? Nasi impitnye mana??? Ni betol2,bukan nak main-main la..Ambe buat kuah kacang ni semalam sebab tringin nak makan cecah roti. Kebetulan malam semalam ambe beli kacang tanah,so pagi semalam buatla projek kuah kacang ni. Balik my sis 2 org dai skolah,terus ngadap kauh kacang dgn roti.. Nasi pun letak tepi..Ambe nak makan pun kna tunggu bukak puasa la semalam. Lepas isyak semalam memang melantak habis la..SEyes,syedap giler!!!!!! Kak Yatie, kuah kacangmu memang meletoppp!!!!!! Tapi daging ambe letak sikit je sbb 2 je secoit yg tinggal... Meh layan resepi meh...

 
Bahan-bahan:
  • 300gm kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit
  • 1 kilo daging dipotong kecil
  • 1/2 cwn minyak utk menumis
  • Sedikt air asam jawa
  • 3 sudu besar gula merah
  • 3 sudu besar gula pasir
  • garam secukup rasa
  • 1 cwn santan pekat
  • 2 cwn air-anggaran
Bahan Dikisar:
  • 2 batang serai
  • 3 inci lengkuas
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 cwn cili kering kisar
  • 1 sudu besar udang kering
  • sedikit belacan
Cara-cara:
  1. Rebus daging hingga empuk dan toskan airnya.
  2. Kisar kacang tanah. Sebahagian besar dikisar halus, sebahagian kecil dikisar kasar.
  3. Tumiskan semua bahan kisar sehingga naik bau dan agak masak.
  4. Masukkan air asam jawa. Kacau dan tuangkan air. Biarkan mendidih sambil
  5. dikacau sekali-sekala.
  6. Masukkan kacang tanah, gula dan garam.
  7. Kemudian masukkan daging yg di rebus tadi.
  8. Biar terus menggelegak dengan dikacau sekali-sekala sehingga daging empuk dan sebati. Jangan risau sekiranya kuah kelihatan cair kerana lama-kelamaan ia akan pekat.
  9. Rasa dan tambah garam, gula dan masamnya jika perlu. 
* Kak Yatie,ambe link after this..Skang ni tgh sibuk malware menyerang