Friday, September 17, 2010

Kek Coklat

Ni kek coklat yang ambe buat utk hidangan pagi raya,tapi sebab ambe xsempat nak buat ganache die night b4 tu, so kek coklat ni lewatla sikit dihidangkan. Gambo pun xsempat nak snap betul2 sbb my lil sis dah tunggu dgn pinggan kat tangan dah tu.. jadila dari xde gambo langsung ye,ehhehehehheheh..... Resepi kek ni ambe guna since skolah menengah lagi smpaila sekarang.. Resepi ni mane amek pun ambe dh lupa whether dpt dr blog someone or from my frens. Tapi memang ni la resepi yg ambe selalu guna sebab sgt puas hati dgn hasilnye..
My frens yg penah cuba buat kek ni kata sgt moist n sgt terasa kecoklatannya.. Kek ni kukus pun blh, bakar dlm oven pun boleh tapi ambe prefer kukus sbb my mum suka kek yg dikukus..



Bahan A: Dicairkan seketika dan ketepikan
1 cwn sebuk koko -lebih pun xpe
1 cwn air
1/2 cwn gula
Sedikit hersyey's syrup -perasa coklat(optional)


1 ketul butter - 250 gm
1 1/2 cwn gula
5 biji telur gred A
2 cwn tepung naik sendiri
1 sk ovellete
Esen vanila


Cara-cara:

  1. Pukul butter dgn gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan esen vanila dan ovellete.
  4. Masukkan tepung berselang seli dengan bahan A. Buat sehingga habis.
  5. Bakar/kukus selama 1 jam @ sehingga masak.
  6. Setelah masak, hiaskan dengan ganache sesuka hati anda.
Topping/Ganache

200 gm coklat masakan
sedikit butter
1/4 cwn air
3 sb serbuk koko.

  1. Cairkan semua bahan di atas api yg perlahan menggunakan kaedah double boiler hingga cair.
  2. Curahkan di atas permukaan kek dan hiasla sesuka hati ande ye...






No comments: