Bahan-bahan:
1/2 kilo tulang
2 paket sup bunjut
2 inci halia
2 sb perencah sup
1/2 sk lada hitam - ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih - ketuk
2 biji cili padi - dihiris nipis
Garam
Gula
Ajinomoto
Air secukupnya
Daun bawang,daun sup
Bawang goreng
1 biji limau nipis -belah 4
Cara-cara:
- Rebus tulang setengah empuk,kemudian buang air rebusan tadi.
- Masukkan air yg bersih dan rebus hingga empuk
- Masukkan sekali sup bunjut,lada hitam yg telah ditumbuk, halia dan bawang putih. Biarkan hingga mendidih.
- Kemudian masukkan perencah sup, garam,gula dan ajinomoto.
- Biarkan mendidih dengan api yg perlahan selama 45 minit hingga 1 jam @ sehingga masak.
- Hidangkan di dalam mangkuk dan taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Taburkan juga cili padi dan perahkan asam limau nipis semasam yg anda suka.
- Siap!!! Hidangkan panas2!!!
Ni ambe punya!!!! |
1 comment:
Phewittttttttttttttttttttttttt..
sedak nya sup tulang hirup panas-panas dan cicoh pulokk dengan roti...
Post a Comment