Powered By Blogger

Thursday, September 30, 2010

Sup Tulang

Hari ni my mum buat sup tulang sebab nak ngabihkan tulang lembu yg dh lama dok terperuk dlm esbok tu. Makan dengan bubur nasi tapi ambe suka makan dgn mihun,so ambe punya mihun sup tulang. Orang lain punya bubur nasi sup tulang.. Bab sup ni,ambe kurang gemar sikit beli dari kedai sebab bila sejuk,banyak sgt lelemak yg timbul kt permukaan mcm bunag teratai yg banyak timbul kt permukaan air tu hah.. So,bila my mum buat sup,memang bantai makan smpai puasla. Tambahan pulak,mu mum akn buang air rebusan yg pertama sbb yg tu memang lemak2 tu sume akn memunculkan diri.. 2nd air rebusan barula dijadikan sup..Ok,meh tengok style my mum punya..






Bahan-bahan:
1/2 kilo tulang 
2 paket sup bunjut
2 inci halia
2 sb perencah sup
1/2 sk lada hitam - ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih - ketuk
2 biji cili padi - dihiris nipis
Garam
Gula
Ajinomoto
Air secukupnya
Daun bawang,daun sup
Bawang goreng
1 biji limau nipis -belah 4


Cara-cara:

  1. Rebus tulang setengah empuk,kemudian buang air rebusan tadi.
  2. Masukkan air yg bersih dan rebus hingga empuk
  3. Masukkan sekali sup bunjut,lada hitam yg telah ditumbuk, halia dan bawang putih. Biarkan hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan perencah sup, garam,gula dan ajinomoto.
  5. Biarkan mendidih dengan api yg perlahan selama 45 minit hingga 1 jam @ sehingga masak.
  6. Hidangkan di dalam mangkuk dan taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Taburkan juga cili padi dan perahkan asam limau nipis semasam yg anda suka.
  7. Siap!!! Hidangkan panas2!!!
Ni ambe punya!!!!









1 comment:

Suara Kalbu said...

Phewittttttttttttttttttttttttt..

sedak nya sup tulang hirup panas-panas dan cicoh pulokk dengan roti...