Saturday, September 25, 2010

Mihun Soto Ayam Madura

Mihun soto ambe buat tok makan masa jamuan besday my sis petang tadi. My sis sangat suka makan soto, so ambe buatla makanan kegemaran dia. Ni amek dari umah Kak Hana.Hasilnya?????? sangat memuaskan hati kami sefamily... tapi xcukup korum,my dad n my bro xde.. To my brother,balik taun depan kak buat tok awak ye,jgn majuk2 ye!!! My dad,nnt balik ambe akn buat balik tok dia.. Jom layan.....

Bahan-bahan
Bahan rebus ayam

  • 1/2 ekor ayam size kecil - potong empat @ leh gune daging
  • 1 batang serai - titik
  • 1 batang daun saderi - potong dua
  • 1 inci halia - titik
  • 1 kiub pati ayam - xletak
  • 1 ikat sup bunjut
  • Air secukupnya
Bahan Kisar
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 biji buah keras - xletak
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 sk lada putih
Sambal kicap
  • segenggam cili padi - leh cmpur ngan lada merah klu tk mo pedas sgt
  • 2 ulas bwg putih
  • kicap manis secukupnyer
  • gula putih - hana tambah gula merah skit

 Cara-cara
  • tumbuk cili, bwg putih n gula. dh lumat masukkan kicap dan gaul rata.
  • klu blend - jgn letak air byk. blend gune kicap tuh jer n skittt jer air.
  • ok dah! siap! :)
  • ada org letak limau...tp kita tk suka...:D.
  • Sambal nih tahan berbulan2 jika diletak lam peti ais.


Bahan Tumis
  • Rempah Tumis (kayu manis dan adik beradiknyer)
  • 1 sudu besar rempah sup @ (1sk serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar)
  • Air rebusan ayam di atas
  • Garam
Bahan Sampingan
  • Mihun
  • Ayam siat
  • Taugeh
  • Telur rebus
  • Kentang rebus@goreng
  • Begedil
  • Daun sup@daun bawang
  • Bawang goreng
  • Suun goreng & kacang tanah
  • Limau nipis
Cara-cara
  • Rebus ayam dengan bahan2 di atas hingga ayam masak. Angkat dan toskan ayam dan juga air rebusan. Siat2kan isi ayam dan ketepikan.
  • Panaskan minyak, tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar, rempah sup dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan air rebusan ayam tadi dan didihkan. Perasakan dengan garam secukup rasa.
  • Hidangkan dengan nasi impit dan bahan2 lain. 
 Begedil Daging

  • 200-300g daging cincang
  • 2 biji kentang size besar- potong dadu n dgoreng. then lenyek2kan.
  • *1/2 biji bwg besar (size kecil)
  • * 1 inci halia
  • * 1 sudu kecil ketumbar
  • * 1 sudu kecil jintan manis
  • * 1 sudu jintan putih
  • sedikit lada sulah
  • garam
  • daun bwg/daun sup
  • bawang goreng - lg byk lg sedap!
  • 1/2 biji telur di kocok - utk salut
Cara-cara

  • Blend tanpa air bahan yang bertanda * atau tumbuk.
  • Satukan semua bhn kecuali telur. bulat2kan n tekan nipiskan skit.
  • Panaskan minyak. jgn gune myk byk sgt...agak2 3/4 tenggelam begedil nih.
  • Celupkan begedil ke dalam telur. Goreng hingga masak.
  • tips...jgn balikkan selagi bhgn bawah tak kering lagik.klu tak begedil akan hancur. api kene kecik jerk kang luar dh garing tp dlm tk msk lagik.
  • Dah masak angkat. Hidangkan dengan soto.
* Ni cara Abg CMG buat begedil

Bahan-bahannya:-
5 biji kentang
1/2 cawan bawang goreng
1 camca besar hirisan daun sup
1 camca besar hirisan daun bawang
1 camca teh rempah sup "ADABI"
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 camca teh kicap cair
1 camca teh tepung jagung
Sedikit tepung gandum untuk menyalut begedel
1 biji telur, dikacau sedikit dgn garfu

Cara membuatnya:-
  • Kentang dipotong bulat dan goreng hingga empuk. Angkat dan toskan. Lenyek hingga lumat. Kemudian masukkan kesemua bahan2 di atas kecuali telur dan tepung gandum. Gaul hingga rata.
  • Ambil adunan tadi (anggaran 1 camca teh), bentukkan seperti guli dan leperkan sedikit, golek dgn tepung gandum dan letak dalam satu bekas. Buat hingga habis.
  • Panaskan minyak dalam kuali leper (frying pan) lebih kurang 1/3 kuali. Celup setiap begedel tadi dalam telur dan goreng dalam minyak hingga kuning keemasan. Gunakan api sederhana. Goreng hingga habis. Toskan atas paper towel.
 

6 comments:

Nur Ede said...

Salam mimiey...
Akak pon mmg suke klu soto2 nie.. uiskss klu ada adik yang rajin mcm mimiey nie... wooww bests nyer.. nak semangkuk boleh tak!nak begedil daging lebihhh... sedap tu.... hehehe

pakDo said...

sampai hati korang makan soto tanpa ku di sisi..cait! setaun lagi baru balik, de la aku blaja wat sendiri..maybe lagi sedap kot

Mimiey.. (^-^) said...

pakDo..
jgn jeles ar...hahhahah.taun depan kita bekwoh soto

Kak Ede..
xdela rajin sgt kak ede.cuma saja test jadi ke x kalau mie buat soto nie..hehehhehe

Anonymous said...

TWO THUMBS UP!!lepas ni buleh nego soto kg pauh,compete ngn mok cik jual mee celup kat kedai perahu tu..sedap sengoti SOTO!!.dok nawok ckit pn..hehe.. ;)

pakDo said...

hahah! kuat anon di atas dok ngepong. sapa bleh compete ngan mok cik jual kat keda perahu nah..lepas mok cik tu, kito ready lawe mok we pak cu cik awe plok...(:

Mimiey.. (^-^) said...

anon..
hahhahah...ni braso nk buat lg ni..

pakDo..
ni dok buat persiapan nk lwn mok we la ni,hahhahha...