Friday, September 3, 2010

Sambal Udang


Yang ni resepi hasil jenjalan kat umah kak Yatie. Tengok cam best je menu, pe lagi terus try.. Rasanye???? Sesape yang xpose meh dipersilakan try dengan nasi panas2, tapi oleh kerana seisi umah ni pose maka proses try nye maghrib karangla ye.. Ambe tambah sikit ye bahan-bahannye kak Yatie. Mintak ijin nie..


Bahan-bahan.
* 500 g udang hidup - bersihkan
* 1 cwn cili kering kisar
* 1 biji bawang besar*
* 3 ulas bawang putih*
* sedikit belacan*
* sedikit kunyit hidup*
* 1 batang serai - dititik
* minyak masak - untuk menumis

2 sb sos tomato
* 1 biji bawang besar - dihiris bulat
* 1 sb asam jawa + sedikit air = air asam
* garam dan gula secukup rasa


Cara-cara


  1. Kisar halus bahan2 bertanda * dan campurkan dengan cili kering kisar.
  2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak dan tumis bawang besar yang di hiris bulat.
  3. Tumis sebentar sahaja, masukkan bahan2 yang dikisar dan serai hingga garing dan terbit minyak.
  4. Masukkan air asam,garam dan gula secukup rasa.
  5. Tambah sedikit air jika perlu.Masukkan udang dan kacau hingga sebati.(biasanya sambal udang sedap manis sikit...)
  6. Setelah rasa dah ok, bolehlah angkat dan hidangkan.

No comments: