Powered By Blogger

Sunday, September 5, 2010

Biskut Crunchy Nestum Rice

Ni 2nd kukiz ambe buat after cornflakes tu. Resepi dari umah Kak DJ..  tapi ambe punya agak keras sikit,maybe ada sukatan yang terlebih kot. Ambe bab menyukat dengan cawan ni lemah sikit.. Ade je yg terlebih terkurang. Tapi my mum kata sedap walaupun agak keras and my sisters kata biskut ni rasa lemak2 je bila masuk mulut.. Ambe kata.... ambe kata???? thiz kukiz will be one of my feveret kukiz..hmmmmm..mungkinkah akn ada siaran ulangannye???? 

* opppsss.....lupa nk sapu kuning telur atas kukiz ni. that's why pucat je..


Bahan-bahan : 

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan nestum hancur
  • 1/2 cawan nestum kasar
  • 1/4 cawan tepung kastard
  • 200 g @ lbh kurang 1 cawan marjerin/mentega (DJ guna marjerin Puteri)
  • 1/2 cawan coklat urai
  • 1/3 -1/2 cawan gula aising
  • sedikit esen vanilla
Cara-cara :
  1. Putar marjerin/mentega bersama gula aising hingga berkrim (kalau guna marjerin, tak perlu diputar terlalu lama)
  2. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
  3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard, nestum dan coklat urai. Gaulkan adunan hingga rata. 
  4. Kemudian bentuk2kan adunan mengikut citarasa sendiri. Susunkan di dlm dulang yg sudah digriskan dgn mentega atau dialaskan dgn baking paper. Sapukan permukaan biskut dgn kuning telur.
  5. Bakar dlm oven pd suhu 160-170C selama 20 minit atau hingga keemasan.
  6. Setelah masak, sejukkan biskut dan simpan di dlm bekas kedap udara. 


No comments: