Sunday, September 5, 2010

Cornflakes Madu

Akhirnya!!!!!!! Setelah puas tengok sume orang mengukis,sume blog tunjuk gambar kukiz masing2.. akhirnya ambe punya kukiz pun terhasilla petang tadi. Tu pun buat yang senang2 je dulu wif ny sisters.. Memulanya ingat xnak buat kukiz sebab my dad dh beli, tempah 3 4 jenis biskut tapi my little sis insist jugak suh ambe buat.. So,nak cari mood mengukis ni,ambe stat dengan yang senang je dulu. Conflakes madu ni selalu gak buat, xterhad pada hari raya je..tapi nak memudahkan sesape yg maybe nk buat kukis ni,ambe cnp kak Mas punya resepi.. ada blogger lain  pun buat jugak tapi lupa lak sape.. Layan!!!!




Bahan - bahan :
  • 250gm cornflakes - kotak kecil
  • 125gm butter - 1/2 buku
  • 1/2 cawan gula perang 
  • 5 sudu makan madu / golden syrup
  • manik warna warni untuk hiasan
Cara membuatnya :
  1. Campurkan butter dan gula perang atas api sederhana perlahan hingga gula dan butter larut.
  2. Masukkan cornflakes kedalam adunan yang dah cair dan kemudian masukkan madu / golden syrup.
  3. Gaul sampai rata.
  4. Masukkan dalam acuan dan taburkan manik warna warni dan bakar selama 10 - 15 minit atau sampai dasar kekuningan

8 comments:

Anonymous said...

gerenti blom rayo abih doh sekut nih.tinggal bekas sajo...hahah....

AlKisahKu.. (^-^) said...

anon..
huhuhuhu...masuk dlm almari doh,susuk slalu...heheehheehh

asy said...

kak bajet slalu doh x se wi make..nyo susuk sumgoh ko dio..

AlKisahKu.. (^-^) said...

asy
hehehehehe....

pakDo said...

kuat kak mu dok buat sekut...almond lundang bilo nok buat?

AlKisahKu.. (^-^) said...

pakDo
almond lundang bli sudah...baut 2 kna pk bejuta kali daa...

Anonymous said...

buat la almond lundang plok..stok laku blako neh..kalu xabih ado ore tulun prabih.wahahah!!!

AlKisahKu.. (^-^) said...

anon..
hahhahahah...bhn xcukup... nk g bli maso2 jem gini mau esk baru sapa umah...