Powered By Blogger

Tuesday, October 19, 2010

Taugeh Celur






Makanan berkhasiat utk hari ini,jeng..jeng...jeng... Taugeh celur..senang dan sedap!!Masa try ratah sikit tadi,krup krap krup krap je bunyinye..rase macam makan kat Chicken Rice Shop pun ada. Betulla kata kak Hana,mmg syedap!!!







Bahan-bahan
  • 150 gm taugeh
  • * 2 sb air panas
  • * 1/2 sk serbuk pati ayam
  • 1/2 sk kicap pekat
  • 1 sb kicap manis
  • 1 1/2 sb sos tiram
  • 1 sk minyak bijan / minyak bawang putih
  • sedikit lada sulah
  • secubit garam (sekiranya sos tiram yg digunakan tak masin)
Cara-cara
  1. Celur taugeh, jgn lama takat 1 min jer. Toskan airnya dan ketepikan
  2. Satukan bahan bertanda *. Sekiranya buat nasi ayam lg sedap gunakan kuah sup. Ambil 2sb sebagai ganti air panas.
  3. Satukan bahan bertanda * dan bahan yg lain, siap sos. Tuang sos keatas taugeh celur tadi.
  4. Sebelum dihidang taburlah dgn hirisan daun bawang, lada merah dan bawang goreng.

2 comments:

Mas said...

budak kecik tak elok makan sorang2....join la ngan k.mas sekali, dah bawa sambal belacan kak hana ni...

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas..
hahhahha,budak besar dh dtg bwk smbl belacan!!!!meh masuk meh,jgn segan2,buat cam umah sendiri ye...