Wednesday, October 20, 2010

Ayam Oriental

Kak Izah, dah ku buat Ayam Orientalmu itewwww!!!! Kak Mas, lauk kita sama,hehhehhe...2 pasal xnak ngendeng Kak Mas punya lauk arini.. Kak Nor,kita still dlm zon yg sama walaupun spesis bahan basahnye lain... Kak Nor sotong,mie ayam! Ni kes terpesona tengok Kak Izah mengorientalkan ayamnye la  kelmarin. Memang dah bertekad ape nak jadi pun jadila,ambe nk buat jgk makanan ni arini. Wah,tekad!!


Punyala konon2 berahsia padahal xde papepun. Xdela nak berahsia sangat tapi petang tadi de kije sikit, so kenala update malam ni. Lagipun kan petang tadi nk upload gambo pn xleh sbb under maintenance, so menangguhkan lagi hasrat murni ku ini. Nasi ni kugandingkan dengan nasi mentega tadi. Kombinasi yg sedap dan melajukan tangan ini menyuap dan menambah nasi,hehhehe....

Bahan2  
1/2 ekor aym ~ bersihkan & lumur dengan garam dan kunyit,goreng hingga masak
1 ekor kentang - potong baji.Goreng hingga masak.
 
1 tangkai daun kari 
5 ulas bwg merah ~ hiris 
3 ulas bwh putih ~ cincang 
garam & gula secukup rasa 
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah) 
1 batang serai

Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam 
2 s/k rempah kari ikan 
1 1/2 s/b sos tiram 
2 s/k sos ikan 
6 s/b air panas

Cara Menyediakan 
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan. 
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit. 
3. Masukkan ayam dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.

10 comments:

Mas said...

haaa...pecah rahsiaa...patut la jual mahal ngan kita...sedap kan mimiey ayam tu...
mimiey, cuba check balik, ada tulisan yg tak berapa jelas la warnanya, kena tukar warna gelap sikit...contoh tulisan kt komen ni....betul tak...k.mas tolong cakap ni..

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas..
hehehehe....mmg sedap!!!
tu la kak mas,ni tgh dok ejas lagi la ni bagi nmpk jelas.

Deliah's Deli said...

salam mimi...wah gambo smakin cantik...esp gambo nasi bwh sinun..tahniah!! *ade lagi ker ayam ngan nasi tuh..bak mai sepinggan :))

izahdaut said...

ha ah..akak pun nak tegur..gambo makin lawo laaaa... bagoss bagosss.. waahh bnyk kuah tu...sedap2 sebab lagi byk kuah lagi best kan.. mampoos tuan resepi kalau tau kite mengorientalkan ayam..kekekee

Eliza said...

miey, sat lagi lauk ayam ni akan datang kat umah akak pulak no..uishh ramainya dah cuber misti besh.c&p yer..

Mimiey.. (^-^) said...

kak del..
hahhhahah...malula i u cakap camtu...:)).ni kak del punya jasa gak,acar cara camne nk amik gambo. tq very2 much kak del.lap u!!!! dh habisla kak del..meh kita g ngendeng umah kak eliza meh..

kak izah..
hahahhaha... pun segan gak kena puji lg! biasela owg umah ni,kuah kna byk baru kawwwww...tau xpe kak izah,mau kna kejar dgn senduk kenduri ni,hehehehhe...

kak eliza..
ok beres,nnt arini g ngendeng umah akak pulak :))

Yat Maria said...

wuiiiii...ada ayam oriental yg menyelerakan kat umah mimey ya..ishhh akak cam nak capai seketul ayam yg ada tulang2 tu..nak gigit2 tulang tu sambil hirup kuah oriental..akak suka pat tulang ayam digigit2 mesra :)..tapi jgnlah plak ko kasik akak tulang dia jer , musti ngan isi dia sekali tawwww...

Mimiey.. (^-^) said...

kak yat..
hahhahahha...capai je kak,belasah je.. memnag saje tanyang yg ade tulang cenggitu,bagi kak yat terliur,ngeh3..... la,nk isi die gak ke???? ingt nak kasi tulang tu je,hahhahaha.....

kak ina kl said...

rasa nak buat gak tapi hb tak suka tomyamlah..

Mimiey.. (^-^) said...

kak ina..
yeke..ala,ruginye..tapi yg ni xrase tomyam sgt kak ina..sbb mie lbhkan asam limau n sos cili...