Tuesday, October 26, 2010

Fruit Jelly

Sapa mau buah oren???? Oren....Oren... sebijik 4 ringgit, 2 bijik sepuluh ringgit... Oren...Oren... Wahhhhh, dah macam penjual oren pulak ambe ni!! dah seminggu berchenta nak buat jello ni, dok tringat siang malam. Makan kenyang, tido jangan cakapla nyenyak giler! Ni gara -gara tengok umah Kak Nor minggu lepas la ni, pastu Kak Izah pulak dok tayang umah dia. Akhirnya hari ni,jadi jugak buat oren ambe. Semua excited bila makan, ala-ala makan oren sebenar gitu..

Sebagai langkah percubaan,ambe buat separuh je dulu dari resepi asal sebab takut gak xmenjadi. Maklumla tangan orang xberseni ni, kang nak buat oren jello jadi lain pulak rupanya,heheheheh... Versi asal dari umah Kak Yani MyR. Ambe sertakan 2 2 cara.. Dan sesape yg nak tengok ' The making Of...' leh g tengok umah Kak Nor @ Kak Yani... Layannnnnn.....

Yg Pernah Try: Kak Hana

Versi Kak Yani..

Bahan-bahan ( 2 orang )

2 biji limau- large size
4g serbuk agar-agar
500ml air + jus limau
50g gula
secubit garam

Potong bahagian atas limau. Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan.
Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.
Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal)


** k.nor ada edit sket bahan2 tu:
k.nor buat 2 adunan jd bahan yg digunakan kena la di ejjas sket kan dan gula lak spt biasa k.nor mmg kurangkan sbb kurang suka manis2

5 biji limau- large size
10g serbuk agar-agar
1000ml air + jus limau
7 sudu besar gula
secubit garam
2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri kaler jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah)

# k.nor sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan
# utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi
#masukkan semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.
#bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick
#bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)

9 comments:

Deliah's Deli said...

salam mimiey...wah dah jadik laaaaaa...manyak comey...terasa jer kat tekak ni...sejuk ati..x dpt ayam masak merah pon x pe dah :)))

K.Nor said...

comel dah tu mimiey, apasal buat sikit sgt. esok buat lg, antar umah k.nor 3bj ok :)

Mas said...

mimiey...k.mas ada rahsia tau, esok baru nak cakappp..he..he..tak mau jelly mimiey....tak cukup nanti kalau makan..he..he...

Mimiey.. (^-^) said...

kak del...
hhahahha,tengok oren ni sejuk ati ye...bagos!!bagos!!!! nnt mie anto dpn pintu umah kak del ye,tunggu tau...

kak nor..
2 la kak nor,ni tgh nyesal xsdh ni.xcukup pn mkn td, dpt 2 slices je.. 3 bijik???ok..ok...esk tunggu tau..lps g anto umah kak del,mie singgah ganu anto..

kak mas..
rahsia????ala kak mas,cakapla...nk tau sesangt ni!!la,xmau ke???mie dh siap ltk dlm bekas ni nk kasi kak mas..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnyer..resipe baru ni..nak sikit leh..terliur arr

cek chun said...

warna orange itu sangat mengancam la. terasa sejuk kat tekak nih

suzzsuzie said...

mcm limau betul la..bagusni utk kulit

Mekar said...

eh.. gambo betul ke tu. sya penggemar buah oren

Mimiey.. (^-^) said...

lydia miza..
a'a...sy pun baru je try.nnt cuba ye..

cek chun...
hehhehee..sy letak sunquick lebeh,mmg sedap..

suzzsuzie..
hehhehe..a'a,org kt umah sume ingt oren betul,tp sbnrnye oren jelly,hehehhehe...

mekar..
a'a,gambo btl ni.nnt try ye...