Wednesday, October 13, 2010

Moist Orange Coklat Kek

Kita tayang gambo dulu bagi korang terliur,ngeh3....

Ambe kembali bersiaran lepas menyepikan diri semalam. Bukan sengaja tapi dek kerana selsema yg teruk, ambe xlarat nk update pape n3. Masak pn yg simple2 je.. Asalkan leh jadi pengalas perut nak makan ubat.  Oleh kerana arini dah ok sikit dan selera makan pun dh agak kembali,ku dok bersilat kat dapo tu buat kek ni...

Alkisahnye kek ni penahle nengok umah Kak Maz beberapa minggu yg lalu, dan semenjak 2 menjak tu la dok tringat je kek tu tapi hampeh, buatnye idak jugak!! pastu tengok Kak Izah pulak dok tayang.Xsampai seminggu Kak Mas pulak dok buat show die punya kek. Waaaaaaaaaaaaaaaaaa,wa xtahan!!!! Nah,hambek ko ku buat sebijik pagi tadi. Xdan orang lain, dah ku ngap 1/4. Tamak tol!! 1/4 anto umah makcik ambe kt depan. Lagi separuh tok budak2 ni bantai balik skolah nnt... Very moist!!! Tapi bau oren die xkuat sgt sebab sanquick yg biase dh habis,ambe letak je sanquick tropika... Sedap gak!! Bau jela xsemerbak 1 umah..berlegar kt dapo je,hehehehehe...;;

Slices yg ke??? 1 after another,wahahahha....
Sumber asal:  Kak Zaima, Teratak Che Tam



Bahan-Bahan:
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko - kita guna serbuk koko vanhouten
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 3 biji telur
    saya tambah 3 sudu oren sunquick-kak Maz cuma 2 sudu
      
    Cara-cara :

    1. .Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.
    2. .Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.
    3. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.
    4. Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan . (kita bakar kaedah waterbath selama 1 1/2 jam dgn suhu 150 C)-saya ikut kak maz


    Untuk Topping :
    • 1/2 cwn serbuk koko van houten
    • 1/2 cwn susu pekat
    • 2 sudu besar air panas
    • 1 sudu besar butter@marjerin
       - Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati. kemudian curahkan ke atas kek.

13 comments:

pakDo said...

tepoh sebutir taun depe...

izahdaut said...

mekkk..sihat dah ke? ciyannnn..seseme yeeee.... 1/4 lagi mana? akak tunggu ni, kat simpng empat depan nih...hantar ye..

Mimiey.. (^-^) said...

pakDo..
boleh2....

kak izah..
dh sikit2..la,xsmpai lg ke???dr pagi tadi pos,gun apos mesia lagi..xsmpai2 lg???musykil2!!!!

HALAMANKU said...

Salam Mimiey.... peh saja wat terliur tgk coklat tu.. hu hu hu bak 3potong... ha ha ha

Mas said...

cian budak kecik demam, dah makan ubat ke belum...sempat lagi mengekek...sedapkan mimiey kek coklat tu...

Mimiey.. (^-^) said...

kak erma..
hahahhaha...mmg saje nk bagi kak erma meleleh tengok...pe lagi kak erma,jom mengekek....

kak mas..
dah..skali je la arini,hehehhe... sempat2.mmg xnyesal la buat kek ni...

Nuridah said...

Salam mimiey,

untuk knur ada tak? Knur nak dua piring ya...hehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak nur..
ada kak nur,tapi coklat ats die xleleh la,ala2 malu je coklat tu dok ats kek..boleh??

Chik Mimi said...

miey sedapnya bak sikit vit R tu akak ni tgh kemalasan ni

mummyseri said...

salm mimiey..wah mmg telior2 nengoknye nih..ade lagi ker? bak sepotong dua;)

Mimiey.. (^-^) said...

chik mimi..
hehehheh..ni kes tringin nengok umah lain dokbuat kek ni,adela vit R tu..klu x,M je memanjang...nah,mek kek la Chik mi,lagi besh...

kak Seri..
hehhehe...utk kak seri,usahkn sepotong 2,3 pn blh..nk yg leleh ke elok je coklat die????

Suara Kalbu said...

Ya Allah..siap ada leleh leleh lagi..

Akak tergoda .. akak tergoda.. wak maghi buleh sekeping duo buleh ko Mie ?

Mimiey.. (^-^) said...

Kak Ida..
hehehheh...mmg saje bagi coklat tu meleleh,heheheh...buleh2..