Merah makngah tul sambal aku ni,hmmmmm... |
200 gm ikan bilis.
1 labu bawang besar.-potong bulat
15-20 ulas bawang merah.
sedikit belacan
10 tangkai cili kering.
1/2 keping asam gelugur.
Gula melaka secukupnya.
Garam secukup rasa.
Cara-caranya:
- Cili kering dibuang biji dan di masak dengan air hingga lembut/kembang-toskan
- Ikan bilis digoreng hingga garing-toskan.
- Blend cili kering,bawang merah dan belacan hingga hancur.
- Dengan menggunakan minyak goreng ikan bilis tadi tumis bawang besar hingga layu baru masukkan bahan-bahan kisar dan masak dengan api yang perlahan..Jika perlu masukkan sedikit air dan masak lagi hingga sambal betul-betul masak.Masukkan gula pasir,gula merah secukupnya.
- Kemudian masukkan asam keping.Rasakan masin dan manisnya biar betul-betul seimbang.
- Siap untuk dimakan bersama nasi lemak atau bihun goreng atau untuk tumisan nasi goreng.Selamat mencuba:)
No comments:
Post a Comment