Monday, October 11, 2010

Spaghetti Bolognese My Style



Inilah breakfastku pagi ni. Dah lama xmakan makanan omputih ni,so pagi tadi rajinkanla buat ni.. Buat pun yg simple2 je sebab daging /ayam cincang xde,nk kuarkan ayam dr esbok lambatla pulak nk tunggu cair ais kt ayam tu. So,ganti jela dengan sosej. Jomla layan resepi ek,xlarat nk celoteh banyak2, idung ni asyik berair je. Ini sukatan main agak-agak je.. Spaghetti tu ambe ganti dgn Vermacelli sbb ambe suka yg halus sikit size dia..


Bahan-bahan:


Spaghetti -ambe ganti dgn Vermacelli
4 ulas bwg putih - cincang
1/ 2 biji tomato - cincang kasar
1/2 cawan air
1/2 botol sos spaghetti dlm tin
1/4 biji capcicum hijau - potong dadu
1/4 biji capcicum kuning - potong dadu
1 sk Italian Herbs
2 btg sosej - potong menyerong
1 sk serbuk lada hitam
sedikit garam
Parmasen cheese - hiasan


Cara-cara:

  1. Rebus spaghetti dgn air,sedikit minyak dan garam. Biarkan hingga lembut dan toskan
  2. Tumis bwg putih hingga naik bau,kemudian masukkan tomato yg telah dicincang tadi. 
  3. Masukkan sedikit air dan biarkan hingga tomato separuh hancur.
  4. Masukkan capcicum dan biarkan sebentar sebelum masukkan sos.
  5. Tambah sedikit air jka sos terlalu pekat. Perasakan dengan garam.
  6. Masukkan Italian herbs, serbuk lada hitam dan sosej. 
  7. Biarkan hingga masak dan taburkan Parmasen cheese sebelum dihidangkan. (ambe xletak pn cheese tu)






4 comments:

Chik Mimi said...

miey sepinggan sedapppnya

Mimiey.. (^-^) said...

hehehhehe...bleh2 chik mi..jap ye,nk kol posmen suh anto umah chik mi...

Deliah's Deli said...

errmmmmmm...yr style eyh..i likeee :))))

Mimiey.. (^-^) said...

kak del..
ni la yg slalu cara yg slalu mie guna klu nk msk mee omputih ni..