Monday, October 18, 2010

Udang Masak Rica-Rica



Mari kita berwaka-waka!!!!Eh,salah..berica-rica.. Rica rica..eh..eh... wahahhahahahhah...Dahla wei,ni nak cite pasal udang Rica-Rica ni. Tadi selongkar dapo Kak Ummi nak cedok idea nak masak rini, jadinye nampakla kak Ummi masak camni. Pe lagi, wa kasi cedok sama itu idea kasi masuk wa punya dapo dan kasi masak bagi makan sama itu penghuni punya rumah.. Rasa sebenarnye nak cakap ikhlas dari hati xtau lagi sebab xhadap dgn nasi lagi tapi try sikit tadi, sedap.. 

Sama cam Kak Ummi,ambe xguna udang jerbung tapi guna udang biasa je.. Xkesahla udang pe pun,yg penting udang. Nak tunjuk gambo pun segan sebab xtaula nape,amek gambo arini xjadi la pulak. termerah sgtla,gelap sgtla sume.. Padahal aku yg xreti!!! Tapi seyes,mmg xlawa gambo n xjelas bentuk udang arini..Xcaya????Korang layan resepi die dulu then kalau korang sanggup paksa diri tgk gambo udang tu,scroll la ke bwh skali,huhuhuhu.....

Sumber asal: Majalah Sedap



Bahan:-

  • 500 gm udang jerbung, agak besar (*akak guna udang galah)
  • 100 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh air limau nipis (*akak guna lemon)
  • 1/2 sudu teh gula pasir
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
Bahan Kisar:-
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 10 tangkai cili kering
  • 2 tangkai cili merah
  • 3 biji cili padi merah (*akak letak 5 biji padi hijau)
  • 1 cmhalia
  • 1 biji tomato merah/masak
Cara Memasak:-
  1. Udang dibelah belakang dan dibersihkan. Perapkan udang dengan air limau nipis dan garam selama 15 minit.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak. 
  3. Masukkan udang dan kacau hingga berubah warna.
  4. Masukkan air, garam dan gula. Seimbangkan rasa.
  5. Masak sehingga matang dan rempah menyerap.
  6. Tutup api dan hidangkan.












6 comments:

izahdaut said...

mie..ok lah tu..menawan hati looo....udang dah lama tak makan...kesian akak kan..tolong kesian yeee

Mimiey.. (^-^) said...

kak izah..
huhuhuhu...kesian kak izah...nih mmg kesian giler nih,kesian kak izah

Mas said...

gambar tak kisah mimiey, janji sedapp...nakk sikitt..

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas..
seganla kak mas,gambo2 yg kak mas n sume blogger lain amek sume cun melecun..xterlawan.. mehla,de lagi ni,simpan tok mlm karang...lps isyak dtg ketuk pintu eh..

Deliah's Deli said...

salam mimi...susahkan amik gambo..kdg2 tu akak amik bnyk tapi 1 pun x bkenan...akhirnyer aku hantam sajer la labu :)) cuba mimi jgn guna flash tapi amik kat bwh cahaya matahari ke..lampu ker...dah tu cuba jgn amik terlalu dekat..mana tau berhasil..**ish, wa ckp mcm pro la plak..wakakakaka :)))

Mimiey.. (^-^) said...

kak del..
tau xpe kak del,berpuluh keping amek,nk plh 1 pn lama nk tgk 1 1.huih,dgn status amaturnye,mmg berpoluhla nk plh yg berkenan. ok,nnt mie try tips kak del tu.tq tau kak del..