Monday, October 25, 2010

Nasi Lobak Merah

Sebenarnya n3 ni ambe nak update semalam tapi since internet sangatla lambat,ala-ala siput tengah jalan-jalan amek angin kat taman, hanya dpt masukkan n3 Ayam Bistik je kat bawah sinun. Tu pun tunggu punyala lama nk upload gambo. Xpela, yang berlalu biarkan berlalu. Meh kita cite pasal nasi kaler merah ni..



Nasi ni pun hasil skodeng umah Kak Ummi.Kak Ummi cakap dia try cara Kak Ayu @ S'pore buat. Ambe kira tiru Kak Ummi 1 set la,nasi dan lauk. Makan dengan timun batang.. Rasenya ramai yg dah try nasi ni dan memang diakui sedap. Rasa carrot die xdela ketara sangat, lagipun kaler nasi ni bila masak wangi je, tu pun ambe gantikan minyak sapi tu pada butter biasa je. Kalau guna minyak sapi betul,mesti lagi wangikan bau dia.. Ambe buat separuh dari resepi kt bawah ni...

Yg Pernah Try: Kak Nur, Kak Nor

Bahan-bahan:

1 kg beras beriani
6 biji lada hijau dipecah-pecahkan
1 sudu teh jintan halus - ditumbuk kasar-kasar
1 cawan minyak kacang
1 sudu makn minyak sapi
3 batang lobak diparut dengan parut rojak (dipasak)
300gm buah tomato dipotong halus
6 biji bawng putih dikisar
2 cm halia dikisar
2 biji bawang besar dihiris
4 cm kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
garam secukup rasa

Cara-cara:

1.  Sukat air 1,100ml lalu ketepikan dulu.

2.  Beras dicuci lalu toskan, gaul dengan lobak parut.

3.  Panaskan minyak sapi dan minyak kacang.

4.  Tumiskan bawang besar, bahan-bahan kisar, lada hijau dan jintan.

5.  Kacau sampai garing, lalu masukkan tomato, buah pelaga, kayu manis, bunga
cengkih dan air.

6.  Bila mendidih, masukkan beras dan garam, tanaklah hingga masak.

5 comments:

mummyseri said...

Salam mie..
mmg sedap nasi kerot ni..anak akak mkn ksg pon dh sedap katanya;)
akak mkn ngan aym msk merah je..kalo ngan bistik tu lg sedap ek..

Mas said...

rajinnya budak ni....sedap jer nampak nasi tu....

Mimiey.. (^-^) said...

kak seri..
a'a la kak seri,mmg mkn kosong pn dh sedap.mybe sbb sume rasa ada kt c2kan.. mie 1st try buat nasi lobak ni, so trs mkn dgn aym bistik. mmg sedap,nnt kak seri try buat ye...

kak mas..
heehheheh...mmg sedap kak mas!!

ain kadir said...

wow!nmpk menyelerakan larh..anta skit bleh?hehe

Mimiey.. (^-^) said...

ain kadir..
hehehheheh...dh habisla..