Ni style my mum buat sambal belacan. Memang melotoppp!!!! Lain orang lain caranye.. Ambe punya style??? Tarak...tarak..... Kalau nak makan sambal belacan, either beli atau my mum buat. Akan dicuba jugak asah skill buat sambal belacan ni tapi bila....... Biarla rahsia....
Bahan-bahan:
4 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
sedikit belacan* (dibakar selama 2 minit)
segenggam cili padi - nak lebih pedas,letak lebih
Sedikit air
Sedikit gula melaka
Sedikit garam
3 sb jus limau kasturi
1 biji limau kasturi - dihiris kulitnya
Cara-cara:
- Blend bawang merah, bawang putih, cili padi dan belacan dengan sedikit air sehingga lumat.
- Masukkan gula melaka, garam, jus limau kasturi dan hirisan buah limau kasturi kedalam adunan yg telah diblend.
- Kacau rata dan siap!!
3 comments:
mimiey,bestnya mak yang buatkan....jeless tau..
cik mimiey nak tunggu wat kat cik abang kot :P
kak mas...
hehhehehe...mak,kalau buat ape pun mmg molotup kan kak mas....
cek chun...
hahahhahhahah....soklan,kalah nas ahmad u....
Post a Comment