Thursday, October 7, 2010

Poteto Sarada


Semalam Kak Izah buat potato sarada ni,dok mengadu kt die tringin nak buat tapi mayo xde,yg ade cuma sos thousand island je. Kak Izah suggest suh try buat guna thousand ... tu n i did it!! Kak Izah,cedap jugak!!! Cume kaler die xdela warna putih sebab tousand island kan warna oren2 camtu. Papepun, memang krup krap krup krap bunyinye..wahhahahah,suke2!!!! Rangup je rase bila mengunyah.. Ni blh jadi kudapan yg menyehatkan ni,nak makan banyak pn xde la rasa bersalah sangat kan..

Sumber lain: Kak Ros(puan punya), Kak Hana Jepong



Bahan-bahan
  • 3 biji kentang ( direbus dan dilecek)
  • 1/3 batang carrot
  • 1/2 batang timun
  • 1/4 biji bawang besar
  • 3 sudu besar mayonis
  • sedikit garam
  • 1 batang sosej ayam ( direbus dan dihiris halus)
Cara-cara
  • Hiris nipis timun, carrot dan bawang besar, ( ros guna slicer) kemudian gaul sebati dengan 1 sudu kecil garam dan curahkan 1 cawan air, wrap kemas dan ketepikan. Biarkan selama lebih kurang 10 minit.
  • Setelah 10 minit, tapis sayur tadi bagi keluarkan air, tekan sedikit untuk mengeluarkan air yang berlebihan, di dalam bekas, masukkan kentang yang telah dilecek bersama mayonis, timun, lobak merah dan bawang besar serta sosej, gaul sebati.
  • Sedia untuk dihidangkan, tak perlu masuk garam atau gula, sesuai dijadikan menu bentou atau di makan begitu sahaja.Jika mahu letakkan satu biji telur rebus yang telah dilenyek pun boleh, lagi creamy rasa potato salad ni nanti. Selamat Mencuba.

3 comments:

Mas said...

mimiey...patut la nampak kuning...rupanya sos thousand island...sedap kan mimiey...k.mas pun dah try...

Deliah's Deli said...

salam mimi...nak jugak sikit...sedap nmpaknyer ni :)))

Mimiey.. (^-^) said...

kak del..
hehehehhe...mehla bwk pinggan.nnt mie letak yg spesel tok kak del..

kak mas..
hehehehheehhe,sedapkan...kak izahla ni suh try.mie pn tryla