Bahan-bahan
Bahan rebus ayam
Cara-cara
Bahan Tumis
Bahan rebus ayam
- 1/2 ekor ayam size kecil - potong empat @ leh gune daging
- 1 batang serai - titik
- 1 batang daun saderi - potong dua
- 1 inci halia - titik
- 1 kiub pati ayam - xletak
- 1 ikat sup bunjut
- Air secukupnya
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 4 biji buah keras - xletak
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 1 sk lada putih
Sambal kicap
- segenggam cili padi - leh cmpur ngan lada merah klu tk mo pedas sgt
- 2 ulas bwg putih
- kicap manis secukupnyer
- gula putih - hana tambah gula merah skit
Cara-cara
- tumbuk cili, bwg putih n gula. dh lumat masukkan kicap dan gaul rata.
- klu blend - jgn letak air byk. blend gune kicap tuh jer n skittt jer air.
- ok dah! siap! :)
- ada org letak limau...tp kita tk suka...:D.
- Sambal nih tahan berbulan2 jika diletak lam peti ais.
Bahan Tumis
- Rempah Tumis (kayu manis dan adik beradiknyer)
- 1 sudu besar rempah sup @ (1sk serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar)
- Air rebusan ayam di atas
- Garam
- Mihun
- Ayam siat
- Taugeh
- Telur rebus
- Kentang rebus@goreng
- Begedil
- Daun sup@daun bawang
- Bawang goreng
- Suun goreng & kacang tanah
- Limau nipis
- Rebus ayam dengan bahan2 di atas hingga ayam masak. Angkat dan toskan ayam dan juga air rebusan. Siat2kan isi ayam dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar, rempah sup dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan air rebusan ayam tadi dan didihkan. Perasakan dengan garam secukup rasa.
- Hidangkan dengan nasi impit dan bahan2 lain.
4 comments:
mimiey...ada simpan kat k.mas sepinggan tak...lapar ni pepagi,,,
kak mas..
ade kak mas,simpan khas tok kak mas punya..hehehheh
salam mimi...simpankan kak del nyer tak? ngeee :)))
kak del..
hehheh,mihun dh habisla kak del,mee kuning leh???hehheh...
Post a Comment